Ærter skal spises, når de har en bestemt størrelse for at smage godt. Og friskhøstede ærter smager meget bedre end købte ærter, som måske er høstet for flere dage siden. Desuden hører ærter til i den dyre ende af grønsager. Derfor står ærter højt på ønskesedlen til køkkenhaven, ikke mindst i børnefamilier.
Ærter skal have vand nok under væksten for at blive virkelig højtydende. Desværre kan der være skadedyr og sygdomme både ovenover og i jorden, som kan tage livet af ærtedrømmen allerede i spiringsfasen. Men nogle af dem kan man gardere sig imod.
En vellykket ærtedyrkning af halvhøje ærter af sorten JOF, som bevares af foreningen Frøsamlerne. Ærtehegnet er her lavet af bambus. Foto: Karna Maj
Haveærten, Pisum sativum, er en meget gammel kulturplante. Der er gjort fund i både Sydøstasien, Iran og Iraq og Sydeuropa, som er mange tusinde år gamle. Disse ærter var hårde. Først i 1500- tallet optræder den første grønne skalært. Sukkerærten kendes også tilbage fra 1500- tallet.Den søde marvært fremavles af englænderen Thomas Knight i 1700- tallet. Ærter har haft stor betydning, fordi de kunne gemmes som tørrede eller nedsaltes. Slikærten blev lanceret som en nyhed sidst i 1970’erne.
Ærter har sammen med bønner en ganske særlig stilling i en økologisk køkkenhave. Dels kan de optage kvælstof fra jorden og deler overskuddet med naboplanter og følgeafgrøder. Dels er de meget proteinrige grønsager.
Hvis man vil dyrke ærter mellem kål, er det meget vigtigt, at man vælger en tidlig sort og sår den så tidligt, som jordens tilstand tillader. Ellers når ærterne ikke at blive høstede, inden kålene skal bruge pladsen. Det kan betyde, at kålene bliver standset i væksten. Her er sået ærter og spinat som forkultur. Da kålen blev plantet ud, fik enkelte spinatplanter lov til at stå. De er nu ved at genere kålen og skal høstes. Kålen kan udnytte kvælstoffet fra ærterødderne. Foto: Karna Maj
Der findes er række forskellige arter og typer af ærter:
Disse ærteplanter har mange fangtråde og er derfor »selvbærende«. Dette er den gamle sort af brune ærter fra Lolland, men også nyere sorter er udviklet med denne egenskab, bl.a. til markdyrkning. Foto: Karna Maj
Skalært er tidlige, og der er kun lave sorter. Marværter, slikærter og sukkerærter findes alle i højder fra 40 cm og til 200 cm. Der er en logisk sammenhæng mellem højde og tidlighed. De lave sorter er tidlige, de høje er sene.
De høje sorter giver ofte ærter over en længere periode. De lave sorter er efterhånden for største partens vedkommende de sorter, som bruges til industrihøst, hvor bælgene helst skal være fuldt udviklede samtidig. Det er udmærket, hvis man høster til dybfrysning. Men til frisk forbrug gælder det om at finde sorter, der giver ærter over en længere periode. Safir, Little Marvel, Alderman, Sugar Snap, Sugar Rae er eksempler på sorter med en længere høstperiode.
Ærter foretrækker en muldet lerjord eller sandmuld og en pH-værdi på 6.5–7.5. Ærter er kvælstoffikserende, så de skal ikke tilføres kvælstof, men har brug for bl.a. fosfor og kalium. Hvis jorden er gødet året før til f.eks kartofler, behøver ærterne stort set ingen gødning.
Det er meget vigtigt, at jorden er løsnet i dybden, da en luftig jord er forudsætningen for kvælstoffikseringen på ærterødderne. Man skal derfor ikke så ærter, førend jorden er tjenlig til at blive bearbejdet.
Ærter er følsomme for gentagen dyrkning på samme jordstykke. Derfor skal der gå 6 år mellem dyrkning i renbestand og 3 år som mellemafgrøde.
I økologisk dyrkning er det meget brugt at dyrke ærter mellem kål. Hvis det er til frisk hyggeforbrug, er det dog bedre at så dem, så børnene ikke skal holde øje med både ærter, skøre kålblade og voksne opmærksomme blikke. Et rent ærtebed er velegnet til udplantning af nye jordbærplanter efter endt ærtehøst.
Ærter sættes i blød, men ikke i mere end 12 timer – natten over, som man siger. Foto: Karna Maj
Skalærter kan man så fra sidst i marts, hvis man har en let jord. Marværter, slikærter og sukkerærter sås efter midten af april. Ærter kan sås frem til 15. juni.
De første ærter sås kun i 3 cm dybe riller, de senere i 5–8 cm’s dybde.
På et 120 cm bredt bed kan der være 3 rækker med lave ærter eller som mellemafgrøde 2 rækker mellem 3 hovedrækker eller en bred række melllem f.eks. to kålrækker. Høje ærter sås som dobbeltrække med 15–20 cm mellem rækkerne, så der er plads til opsætning af hegn. Ærterne lægges med 3–5 cm afstand.
Ærterne kan evt. lægges i blød 12 timer inden såning og derefter i et vådt viskestykke til man kan se at ærterne lige netop begynder at spire.
Når ærterne har ligget i blød i 12 timer, kan man lægge dem til spiring i et vådt viskestykke eller lignende. Ærtespirer er meget skøre, så det er bedst at så ærterne, så snart man kan se, at spiren er ved at bryde ud. Optimal såning skal derfor ske i flere omgange. Metoden betyder rækker uden huller, hvis de ikke angribes af skadevoldere. Foto: Karna Maj
Efter såning skal man beskytte de fremspirende ærter mod fugle, især duer. Læg fiberdug over eller et lag grenaffald hen over rækkerne, indtil de er så høje, at der skal sættes ærteris op. Mus kan rydde en hel række fremspirende ærter, hvis de finder frem til dem. Fasaner spiser gerne de grønne ærteblade.
Ud over truslen fra de overjordiske skadedyr, er der også sygdomme og skadedyr, som kan ødelægge ærte frø, kimplanter og rødder under jorden. Bl.a smælderlaver, oldenborrens larve og bønnefluens larver.
Ærter har fangtråde, som skal have snorer, ærteris eller espalier, som de kan hæfte sig fast til på deres vej opad. Foto: Karna Maj
Senest når ærterne er 6–8 cm høje skal der sættes hegn eller ris op, alt efter sortens højde. Selv lave ærter har gavn af at der stikkes nogle smågrene ned. Planterne tvinges ind mod hegnet ved at hyppe jord op om planterne. Hypningen kan også bruges som led i ukrudsminimering ved at kvæle kimplanter af fremspirende udkrudt. Det er lidt besværligt at luge inde mellem ærteplanter. Det er vigtigt at holde rent i ærtebedet.
Det er en god ide at bruge jorddækning efter midten af maj, da ærterne ikke tåler at mangle vand. Og ærter behøver ikke så varm en jord for at vokse, så derfor kan der godt dækkes tidligt.
I tørre perioder bør man vande, både for at planterne vokser optimalt og for at undgå, at planterne angribes af meldug, hvilket let sker ved vandmangel.
For at få en god kvalitet ærter, er det vigtig at planterne ikke mangler vand, og ikke mindst at man høster ærtene, inden de bliver for store og grove.
Ærtevikleren flyver fra begyndelsen af juli og lægger sine æg på blomstrende ærteplanter. Larverne klækkes på en uge og kravler ind i de småbitte ærter. Tidlig såning giver større chanche for ærter uden orm. Lavere ærtesorter kan man dække med fiberdug inden blomstring.
Højde | Udviklingstid | |
---|---|---|
Skalærter | ||
Fenomen | 45 cm | tidlig |
Kleine Rheinländerin | halvhøj | tidlig |
Marværter | ||
Alderman | 150–200 cm | sen |
Blauschokkers | 200–300 cm | sen |
Dark Skinned Perfection | høj | sen |
Hurst Greenshaft | 75–100 cm | tidlig |
Karina | 60–70 cm | meget tidlig |
Lancet | halvhøj | middeltidlig |
Lincoln | 60 -75 cm | middeltidlig |
Little Marvel | 45cm | middeltidlig |
Markanta | 75 cm | middelsen |
Mechelse Krombek | 100–200 cm | |
Ping Pong | 60 cm | middeltidig |
Rubin høj | ||
Safir lav | ||
Senator | 170 cm | sen |
Wunder von Kelvedon | 40–50 cm | tidlig |
Slikærter | ||
Delikett | 110 cm | middeltidlig |
Sugar Ann | 40–60 cm | tidlig |
Sugar Bon | 50 cm | tidlig |
Sugar Rae | 60–80 cm | middeltidlig |
Sugar Snap | 150 cm | sen |
Sukkerærter | ||
Ambrosia | 70 cm | |
Carouby de Mausanne | 170 cm | sen |
Douce Provence | 40 cm | meget tidlig |
Dwarf Sweet Green | 75 cm | |
Engelsk Sabel | 150 cm | middeltidlig |
Frühe Heinrich | 120 cm | |
Grijze Roodbloeiende | 75 cm | |
Norli | 50–70cm | meget tidlig |
Oregon Sugar Pod | 60–70 cm | tidlig |
Rekord | 120–180 cm | tidlig |
Sugar Tall White | 120 cm | relativ tidlig |
Sukkerærter eller Mangetoutærter bruges inden der udvikles frø. Man kan kontrollere tilstanden ved at se ærtebælgen i lavt modlys. Foto: Karna Maj
Forspirede ærter skal lægges med forsigtighed, da spirerne let knækker. Og ikke som på billedet – spiren er roden, den skal pege ned. I praksis er det dog lettest at lægge spiren langs sårillens bund – den skal nok selv finde nedad. Foto: Karna Maj
Her er krafige selvhæftende tråde, som kan gribe fat i naboplanterne ditto og dermed støtter de hinanden. Foto: Karna Maj
Man kan flette et ærtehegn af mange forskellige grene. Her er brugt hassel. Foto: Karna Maj
Langt de fleste ærtesorter har hvide blomster, men der er undtagelser. Brun lollandsk ært har disse smukke tofarvede ærter. Desværre smager den ikke så godt til frisk forbrug. Antagelig en kogeært. Foto: Karna Maj
Ærte smager bedst, mens de er små, søde og saftige. Foto: Karna Maj
Sæsonen er ved at være slut – der må have været mange ærter på dette imponerende ærtestativ i Den Økologiske Have Foto: Karna Maj
Ærteblomster er tvekønnede og selvbestøvning er mest almindelig, hvorfor krydsning sjældent sker. Hvis man sætter sorterne i hver sit bed og så langt fra hinanden som muligt, er det muligt at avle eget frø. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Alt fra hele verden
Frø og udplantningsplanter, samt have
Alt til den økologiske have
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Flerårige spiselige planter til haven
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Øko planter til den spiselige have
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Ærter og bønner > Ærter i haven
Kommentarer
Der er 12 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…