Formering af bærbuske

Af Maren Korsgaard, hortonom, økologisk konsulent, www.kagerup5.dk

Det er ret nemt at lave nye bærbuske af ribs, solbær og stikkelsbær. De kan laves af træagtige stiklinger i det tidlige forår eller ved aflægning.

Stiklinger

Stiklinger lykkes nemmest i solbær, men kan også lykkes med ribs og stikkelsbær.

Solbær er lette at formere med stiklinger i det tidlige forår. Foto: Maren Korsgaard

Man klipper et kraftigt årsskud af en sund busk i februar–marts inden løvspring. Klip grenen i 20 cm lange stykker, og stik dem i en dyb urtepotte med jord, så kun en enkelt knop stikker op – husk at vende stiklingerne rigtigt!

Sæt potten udenfor, gerne et let skygget sted fri for snegle, og hold potten jævnt fugtig. Når stiklingerne har dannet rod og blade, kan de plantes ud.

Aflægning

Aflægning sker ved at lægge en sten midt på en nedhængende gren, så den får jordkontakt. Efter et års tid har grenen dannet rødder og kan klippes fra moderbusken. De nye buske skal klippes tilbage, så de får en god forgrening.

Du kan nemt lave en ny ribsbusk ved at lægge en sten på en nedhængende gren, så den får jordkontakt. Efter ½-1 år har grenen dannet rødder, og du kan klippe aflæggeren af moderbusken. Foto: Maren Korsgaard

Blåbærstiklinger

Storfrugtet amerikanske blåbærbuske kan også formeres med stiklinger. De lykkes bedst med halvmodne stiklinger, altså hvor de stadig er urteagtige, men stive og tæt på at være træagtige. Det sker normalt i juni–juli.

Du skal bruge et skud på ca. 15 cm og mindst blyantstyk, ca. ½ cm. Fjern bladene i bunden af skuddet, og stik det halvt ned i en potte med fugtig sandblandet bladmuld eller kompost. Nip de øverste små blade af, og halvér de resterende, så du kun beholder 2–3 halve blade på stiklingens top.

Dæk potten over med en hvid plastpose, og sæt den udenfor i let skygge. Hold potten fugtig, men sørg for at lette posen jævnligt, så der luftes ud, og stiklingen ikke får svamp. Rødderne dannes i løbet af 4–8 uger, og skuddet vil begynde at vokse. Lad planten vokse videre i potten i et års tid inden udplantning.

Læs mere om de gode bær

Dette er en del af en længere artikel om bær, skrevet af Marens Korsgaard og trykt i Tidsskriftet Praktisk Økologi 05 2022.

Resten af artiklen kan læses her:
Bær – havens sikre leverandører af delikate vitaminer >
Gode bærssorter >
Hvad gik galt med bærrene? >

Vil du gerne læse hele artiklen samlet, kan du finde den i Landsforeningen Praktisk Økologis bladarkiv med de gamle Tidskriftet Praktisk Økologi, som du som medlem af foreningen har gratis adgang til.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Stort udvalg af frugttræer og bærbuske

Bjarne’s frø og planter

Frø af spændende og eksotiske planter

Blomstergården

Frugttræer på vildstamme

Naturplanteskolen

Frugttræer og bærbuske, mange arter

Primabolig

Fældning af større og mindre træer

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Frugttræer og -buske > Bær, druer og figen > Formering af bærbuske

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider