Vi har dyrket ribs, solbær og stikkelsbær i århundreder, og gennem tiden er der udviklet masser af forskellige sorter. Nogle af dem har været fremtidssikrede. Jeg har besøgt en have på Stevns, hvor ejeren vidste, at ribsbuskene havde stået der i mindst 100 år. Samme sted, samme buske og stadig med masser af gode ribs. Sortsnavnet kendte han desværre ikke.
Pometet i Tåstrup har en samling på over 100 gamle ribssorter, som varierer i både bærstørrelse, -farve, buskhøjde og modningstid. Her kan man fra først i juli til først i oktober (!) plukke modne ribs direkte fra busken. Ribsenes farve varierer fra de klassiske højrøde nuancer til næsten sorte, andre hvide, cremefarvede, lysegule, rosa eller stribede. Der er altså mulighed for et farvestrålende, alsidigt ribsbed og en skål mangfoldige rysteribs.
De gamle ribssorter er ofte både produktive og velsmagende, men udbyttet er nok ikke helt på højde med nyere sorter. Forædling af nye ribssorter retter sig mod erhvervet, hvor målet er høje udbytter af bær med højt indhold af farve og syre, så saften kan fortyndes med mere vand. Selve busken skal nemt kunne høstes med maskine og ikke være alt for modtagelig for sygdomme. Haveejere deler ikke alle avlsmålene, men der er heldigvis mulighed for at finde både moderne sorter og nogle af de gamle sorter i handelen.
Solbær er skønne direkte fra busken. De kan selvfølgelig også gemmes i fryseren eller som syltetøj og saft. Foto: Maren Korsgaard
Alle sorterne er robuste mod meldug/stikkelsbærdræber.
Udvalget af blåbærsorter er efterhånden blevet meget stort, og der er sikkert mange flere end de nævnte, der vil give glæde i haven. Nogle blåbærsorter angives at være selvbefrugtende, men udbyttet vil blive langt større med fremmedbestøvning. Så plant altid mindst to forskellige blåbærsorter.
Blåbær modner over flere uger og kan f.eks. plukkes én gang ugentligt. Det gør den populær, også til sommerhushaver. Foto: Maren Korsgaard
Dette er en del af en længere artikel om bær, skrevet af Marens Korsgaard og trykt i Tidsskriftet Praktisk Økologi 05 2022.
Resten af artiklen kan læses her:
Bær – havens sikre leverandører af delikate vitaminer >
Hvad gik galt med bærrene? > Kommer i uge 47
Formering af bærbuske > Kommer i uge 48
Vil du gerne læse hele artiklen samlet og med det samme, kan du finde den i Landsforeningen Praktisk Økologis bladarkiv med de gamle Tidskriftet Praktisk Økologi, som du som medlem af foreningen har gratis adgang til.
De hvide ribssorter er sødere end de røde og dejlige at spise direkte fra busken. Foto: Maren Korsgaard
‘Invicta’ var den første stikkelsbærsort, der var resistent mod stikkelsbærdræber. En stor landvinding. Nu er der et større udvalg af robuste sorter på markedet. Foto: Maren Korsgaard
Et udpluk af Pometets store samling af gamle stikkelsbærsorter. Mange af dem er desværre meget følsomme for stikkelsbærdræber (meldug). Foto: Maren Korsgaard
Havens flotteste høstfarver leveres af blåbærbuskene. Foto: Maren Korsgaard
Søg i forhandlerguiden:
Frø af spændende og eksotiske planter
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Frugttræer og bærbuske, mange arter
Stort udvalg af frugttræer og bærbuske
Frugttræer på vildstamme
Fældning af større og mindre træer
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Frugttræer og -buske > Bær, druer og figen > Gode bærsorter
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…