Hassel- og frugtgang. Foto: Inge A. Futtrup
Hasselgangen eller nøddegangen, som den også kaldes, er især kendt fra herregårde og ældre præstegårdshaver, hvor en sti langs skellet ofte var kantet af høje hasselbuske. Her kunne modne damer spadsere i sval skygge og præsten motionere, mens han samlede inspiration til sin søndagsprædiken. – Og mon ikke hasselgangen også var et yndet udflugtsmål for forelskede skønjomfruer og håbefulde ungersvende …
Nu om stunder er hasselgangen et smukt indslag i den selvforsynende have, der gerne må være nem at passe. Afhængig af havens størrelse kan hasselbuskene få lov at vokse sig store, brede og skyggefulde – eller de kan holdes nede i plukkevenlig højde med en let beskæring.
Kast lige et ekstra blik på denne haveplan, hvis du er træt af besværligt havearbejde. Bortset fra køkkenhaven, som du jo kan fravælge, kræver haven nemlig et minimum af pasning. Men samtidig oser den langt væk af hygge, selvforsyning og romantik. Og er desuden en pragtfuld legeplads for både små og store børn.
Haveplan med hasselgang Grundarealet er 27 × 38 meter. I alt 1026 m² – heraf bolig på 8 × 12 meter, carport på 18 m² og drivhus på knapt 6 m² Foto: Inge A. Futtrup
Hasselbuske er nemme at passe. De kræver blot lidt beskæring i løbet af vinteren, og hvis du vælger det rette bunddække under buskene, behøver du heller ikke bruge tid på at luge. Du kan bare læne dig tilbage i liggestolen på terrassen eller hygge dig på en skyggefuld bænk, mens børnene leger tag-fat på stierne eller skjul mellem buskene.
Effektivt bunddække under hasselbuske. Foto: Inge A. Futtrup
Lyder det interessant? Jamen, så lad os se lidt nærmere på ovenstående haveplan. Vi kan jo starte i indkørslen, hvor der er en lille åbning mellem hæk og husgavl.
Rækken af hasselbuske starter lige indenfor hækken og følger skellet, så der lukkes af til naboen. Derved får haven en ugenert atmosfære … næsten ligesom en ældre landbohave.
Selve hasselgangen starter ved husets sydøstlige hjørne. Her kan man enten dreje til højre hen mod terrassen, hvor der altid er læ takket være de mange hasselbuske, eller man kan fortsætte ad stien, der forsvinder ind mellem haslerne.
Stien kan bestå af græs eller være belagt med grus eller flis. Førstnævnte skal have en tur med hhv slåmaskinen eller riven i ny og næ mens sidstnævnte skal fornyes med et par års mellemrum.
Hasselgang om efteråret Foto: Inge A. Futtrup
I bunden af haven står en behagelig bænk. Her er svalt på varme sommerdage, og mellem hasselbuskenes stammer kan man kigge ud i den solbeskinnede have. Det føles næsten ligesom at sidde i en hule.
I nærheden af bænken, skjult bag et par tætte hasler, er der plads til en bunke grene, hækafklip og andet kvas. Så er det ikke nødvendigt at køre på genbrugspladsen, når der er klippet hæk eller skåret en favnfuld grene af buskene.
Sådan en bunke kan virkelig få et lille pindsvinehjerte til at banke af begejstring. Derimod er det en skrøne, at kvas- og grenbunker tiltrækker rotter. De fæle gnavere vil meget hellere bo i kloaksystemer og andet menneskeskabt. Tro mig – jeg har masser af grenbunker uden en eneste rotterede.
Hasselkrat med bunddække ud til græsplæne. Foto: Inge A. Futtrup
Fra bænken fortsætter hasselgangen i en blød bue til havens modsatte hjørne, forbi endnu en bænk, videre rundt om et hjørne og ud på græsplænen, der virker blød og organisk takket være bunddækket, der breder sig under buskene og danner en glidende overgang til den plejede del af haven.
Og hvilke planter kan så bruges som bunddække, spørger du sikkert. Tja, mulighederne står jo nærmest i kø, men bregner, hosta, storkonval, juleroser og storkenæb er de helt oplagte valg. Akelejer, forglemmigej og fingerbøl vil også være velegnede – og om foråret skal der selvfølgelig være store pletter med anemoner og måske et par klynger vorterod under hasselbuskene.
Den søde lærkespore kan også anvendes ligesom løvefod, nyserod og kulsukker vil være udmærkede. Så der behøver bestemt ikke mangle blomster og fine bladformer, der kan fornøje øjet og fryde sjælen, når man spadserer på hasselgangen.
Hyggelig hasselgang med græssti – her kan man gå sig en tur i både læ og skygge. Foto: Inge A. Futtrup
Hvis det skal være rigtig, rigtig nemt, er vinca samt den lille guldnælde geniale. Sidstnævnte har ligefrem ry for at kunne tage kampen op med selv den mest genstridige bestand af skvalderkål.
– Og så er det nu, at jeg lige vover at hviske, at selvsamme skvalderkål er en trofast, frodig og faktisk ganske smuk plante. Ja, enkelte haveejere drister sig ligefrem til at kalde den for »fransk bunddække«. Men vend lige ideen med naboerne, før du eventuelt lader den sunde og elegante men udskældte lægeplante brede sig vildt og uhæmmet.
Resten af haven er anlagt med et bredkronet æbletræ i det ene hjørne, en lav hæk omkring terrassen og en stump køkkenhave, hvor børnene kan dyrke lidt ærter. Her er også et lille drivhus med en enkelt tomatplante og en bekvem slængestol – og bag carporten er der blevet plads til en rummelig kompostbeholder.
Hasselgangen vil i løbet af nogle år også begynde at give masser af hasselnødder, som kan spises friske eller tørres og gemmes. Foto: Inge A. Futtrup
Den del af haven, der er synlig fra hus og terrasse, er altså temmelig traditionelt anlagt. Men lige så snart man kommer om bag hasselbuskene, åbner et helt nyt og anderledes univers sig. Et univers, hvor man kan slappe af, filosofere, lege, drømme og nyde nuet – akkurat som præsten eller de finere frøkner (og herrer!) gjorde i fortidens hemmelighedsfulde og romantiske hasselgange.
Søg i forhandlerguiden:
Byg dit Højbed med eg eller robinietræ
Grøntsager/urter direkte fra drivhuset
Land Højbede og Plantekasser
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Anlæg og inspiration > Hasselgangen
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…