Århus i havernes tegn

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Århus har meget at byde på, især også Den Gamle By. Dette er en skøn måde at komme tilbage i tiden. Til dengang da meget var anderledes, også måden vi brugte og var i vores haver.

Du kan blandt andet se Modistens have, om selvstændig erhvervskvinde havde modehandlerske frøken Hedvig Wahlstrøm (1895–1983) ikke meget tid til havearbejde, og køkkenhaven er ganske lille. Haven fra Lemvig er genskabt i Den Gamle By ud fra frøken Wahlstrøms fotoalbum. I haven er der både træk fra den romantiske have og renæsasancehaven. Træk fra den romantiske havetype er de afrundede bede.

De mange omvisere i Den Gamle By er vidende. Foto: Den Gamle By

Borgmestergårdens have
Borgmesteren viste sin sociale status ved at anlægge en have, der blot var til pynt og ikke bidrog til husholdningen. Bag borgmestergården kan du se to typer haver fra hver sin tid. En renæssancehave (1647) og en romantisk have (1800-tallet). Havens helhedsbillede kan nydes fra bygningen.

Købmandsgårdens køkkenhave
Købmanden havde tjenestepiger og karle boende, og kosten – som var en del af lønnen – blev spædet gevaldigt op med afgrøderne fra den store køkkenhave. Køkkenhaven var så stor og frodig, at Købmandsgården næsten har været selvforsynende med grøntsager. De fleste husholdninger måtte ellers købe frugt og grønt på torvet. Her dyrkes blandt andet Aspargesært. Tetragonolobus purpureus . Dyrket siden 1673. Det er de små ejendommelige, vingede bælge, man koger og spiser. Men det var ikke køkkenhave det hele i købmandsgårdens prydhave kan du se havekulturen i et velstående borgerhjem i 1860’erne. Husholdningen havde så meget overskud, at halvdelen af jorden kunne bruges til at dyrke blomster og smukke planter.

Alt i Den Gamle By er meget gennemført, selv de »aviser« der er brugt til de små planter er »fra tiden«. Foto: Den Gamle By

Præsteenkens køkkenhave
Præsteenkens gård og have er et eksempel på den almindelige købstadshave. Et jordstykke bag ved huset med plads til frugtbuske, kålplanter, gulerødder, pastinak, majroe og et væld af andre grøntsager og urter. Denne have var et vigtigt tilskud til enkes fattige husholdningen. I denne have ses der en del planter der ikke mere er i bryg, men også andre der er blevet mere moderne igen som humlen.

Handelsgartneriet Bernstorff fra 1885
Handelsgartneriet er opbygget som et gartneri mod slutningen af 1800-tallet. Her driver gartnerne de planter frem, som typisk stod i vores forfædres vindueskarme, og som du kan se rundt om i husene i Den Gamle By. Her er en større samling af historiske planter og til tider er der så mange i overskud at der er nogen til salg i den lille fine butik fra maj til september.

Få et par fine gamle planter med hjem fra dit besøg i Den Gamle By. Foto: Den Gamle By

Planlæg dit besøg her.

Den Gamle Bys havedage 25.-28. maj

Et link til hele programmet: finder du her.

Rundvisninger:
Sted: De historiske haver
Tidspunkt: Kl. 10–17

Præsentation: »Købstadshaver til nytte og pynt«
Gartnerne tager gæsterne med på en uhøjtidelig rundtur i de historiske haver. De færreste forbinder et bymiljø med nytteplanter, stauder og frugttræer. Men for mange byfolk har det været en nødvendighed at dyrke egne grøntsager. I de historiske haver i Den Gamle By ses en imponerende variation af grøntsager, krydderurter og gamle frugtsorter. En velhavende familie kunne også tillade sig at bruge de ofte små jordstykker til duftende roser, sirlige buksbomhække og knoldvækster. I Apotekerhaven dyrkes ikke færre end 90 forskellige urter, som apotekeren har brugt til fremstilling af medicin.

Kl. 13 og 15: Haverundvisning af gartnerne. I form af en tidsrejse, så man ser det mest spændende op gennem tiden.

Desuden sælger Gartnerne løbende planter til altankasser. Opstilling/udstilling af historiske altankasser ved Bulladen.

FOREDRAG 1
Ved. Museumsinspektør Tove E. Mathiassen
Titel: Fra huse spredt i en park til en museumsby med haver
Sted: Bendtsens Pakhus 1. sal
Tidspunkt: 25.-26. maj kl. 12 og 14
Den Gamle Bys stifter og første direktør Peter Holm ønskede fra starten i 1914 at anlægge haver ved husene. Museumsinspektør Tove Engelhardt Mathiassen fortæller om et udvalg af museets historiske haver og viser sjove billeder af havernes ved museets start, hvor man endnu ikke kunne se museumsbyens struktur. Hvilke overvejelser gjorde man dengang og nu for at anlægge haver, så de passede til husene? En helt ny brug af museets 1864 og 1920’er haver er fra 2016 særlige haveprogrammer for demensramte medborgere.

FOREDRAG 2
Ved hortonom Bente Møller Holm
Titel: Aarhus Havekulturby
Sted: Bendtsens Pakhus 1. sal
Tidspunkt: 27.-28. maj kl. 12 og 14

Verden rundt flytter folk til byen – hvad så med at dyrke grøntsager? Hvordan får man jord under neglene? I byen opstår i disse år ny havekultur – urban gardening, hvor man mindst har forestiller sig det; Fælles haver, midlertidige haver hvor der måske skal bygges, grønne vægge, små byrum og parkernes græsplæner bliver inddraget og tilplantet. Der er også inspiration til, hvilke planter der kan dyrkes i pallerammer eller altankasser, med særlig fokus på byhaver og altaner i Aarhus.

Bente Møller Holm er uddannet hortonom, indehaver af Plantarum og Den grønne altan og dyrker selv altan.

Der er meget at høre om i de mange haver. Foto: Den Gamle By

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gamlefrugtsorter.dk

Rundvisning i Pometet er en oplevelse.

Økologiens Have

Besøg Økologiens Have

Her er du: Forsiden > Inspiration > Besøg i haver > Århus i havernes tegn

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider