Spagnum er et let produkt at have med at gøre, så længe planterne er i gartneriet eller planteskolen. Det ser straks noget anderledes ud, når planterne skal vænnes til at vokse i almindelig havejord.
Vi har i tidens løb her på Blomstergården plantet mange hjemkøbte planter, som kom med en potteklump af ren spagnum. Da vi plantede sommerblomster ud i tusindvis, var der altid problemer med dem, der var startet i ren spagnum.
Det rodnet, der udvikles i en spagnumklump, er fint til planten så længe, den opholder sig et sted, hvor der er vand og næring nok. Anderledes ser det ud, når rødderne skal videre fra potteklumpen og ud og finde vand og næring i den havejord, de bliver plantet ud i.
Det kan tage lang tid, før rødderne begynder at arbejde sig ud i jorden – det virker næsten som om, at de forkælede rødder ikke er indstillet på, at de skal bestille noget. Planter, der kommer ud i jorden med en ren spagnumklump, må ikke på noget tidspunkt mangle vand, før rødderne har fået godt fat i den omkringliggende jord – og det kan godt tage op til en måned for sommerblomster.
Vi har også prøvet at plante hjemkøbte træer ud, som har været med en ren spagnumklump. Det har tilsyneladende gået fint, indtil vi render ind i en tørkeperiode. Hvis spagnumklumpen bliver tør i denne tørkeperiode, bliver den ofte vandskyende, og hvis ikke man fortsætter med at vande, efter det er begyndt at småregne igen, så risikerer man, at den nye plante går ud på grund af tørke, selvom det har regnet lidt gennem længere tid.
Man kan hjælpe de nyplantede træer med en ren spagnumklump lidt på vej ved at pille noget af spagnummen fra og sprede rødderne godt ud i plantehullet. Man skal altid sørge for, at træer og buske, der kommer med en ren spagnumklump, ikke kommer til at mangle vand de første par måneder efter udplantning.
Det er efterhånden mere end 30 år siden, vi på Blomstergården holdt op med at bruge ren spagnum til vores pottede planter. I stedet har vi brugt en blanding der består af:
3 dele lys spagnum,
1 del groft sand (kaldet filtersand)
1 del lecaperler 2–4 mm
I denne blanding udvikler planterne en lidt anden type rødder end i ren spagnum. Det virker, som om rødderne er mere forberedt på at fortsætte livet i den jord, de plantes ud i.
Tørkeramt frugttræ, som er ved at gå ud på grund af mangel på vand. Foto: Jens Thejsen
Drejer det sig om sommerblomster pottet i den blanding, så har planter fra en 9 cm pot efter en uge ude i jorden dannet rødder op til 2–4 cm udenfor potteklumpen.
For træernes vedkommende er det bedste eksempel nok det år, vi udplantede 300 paradisæbler fra Nellemanns Have. De 300 var alle produceret i vores egen jordblanding. Samtidig udplantede vi 10 æbletræer, der var hjemkøbt med en ren spagnumklump. Ingen af træerne blev vandet i løbet af sommeren.
Da sommeren var omme, var der stadig vækst i alle 300 paradisæbler, medens 5 af de 10 æbletræer i ren spagnum var døde på grund af tørkeskader.
Det er af miljømæssige årsager også en god ide at minimere mængden af den spagnum, som man bruger til pottejord.
Når man køber planter i potter, er det vigtigt at se på hvilken jord de ankommer i. Er det ren spagnum, skal man give planterne ekstra opmærksomhed med vand og næring den første tid. Foto: Karna Maj
Især når der er tale om planter, som udplantes frit i haven, har det meget at sige, hvad de kommer med af rodklump fra gartneriet eller planteskolen, hvor de er produceret. Stort set alle potteplanter og sommerblomster produceres i ren spagnum. Det samme gælder for træer og buske. Blandt staudeproducenterne er der flere, der bruger en jordblanding, der minder meget om den, vi bruger. Der er derfor god grund til at behandle nye planter i haven forskelligt, alt efter hvad de er produceret i.
I dag, hvor vi beskæftiger os mest med frugttræer, oplever vi næsten dagligt, at folk har haft problemer med nogle nyplantede træer købt i et tilfældigt havecenter. En af forklaringerne kan ofte være, at der ved udplantningen ikke er taget højde for, at de har været produceret i ren spagnum.
En bakkenellike leveret i ren spagnum og med et kompakt rodnet er svær at plante ud i et blomsterbed. Det går bedre i en krukke, hvor planterne hele tiden får vand og næring nok. Foto: Karna Maj
Salvieplanten er blevet befriet for en hel del ren spagnum inden den plantes ud. Foto: Karna Maj
En nyudplantet minikiwi. Hvis ikke den passes med jævnlig vanding i lang tid efter udplantning, vil den ikke klare en varm sommer. Foto: Karna Maj
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Plantning > Planter i ren spagnum giver problemer ved udplantning
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…