Kom godt igang med høns i haven

Af Finn Jensen, http://fjerkrae.dk

Høns i haven er dejlige, de giver glæde og gode æg til gengæld for lidt hønsemad, ukrudt og madrester. Til brug i haven giver de også god gødning. Men som altid er det vigtigt at komme godt i gang og tage de rigtige valg, så man undgår ærgrelser og fejltagelser. Høns er ikke svære at holde, men de kræver et tørt hus, en hønsegård og gerne også mulighed for at gå frit i haven.

Valg af høns

Her står det i første omgang mellem 2 typer. Den ene type er industriens hybrider, der enten er fremavlet til at lægge mange æg eller til at vokse meget hurtigt til slagtekyllinger. Den anden type er racehøns som er delt op i lette og svære racer (svære betyder ikke at de er besværlige, men at de er tunge). Der er racer som lægger mange æg, racer som er kombi-racer dvs. både æg og kød, prydracer og dværgracer.

Selvfølgelig lægger racehøns også æg (ellers kunne de ikke reproducere sig), men selv de racer, som lægger flest æg er ikke helt så produktive som hybriderne. Nogle racer kommer dog tæt på at lægge samme antal æg, det er specielt de lette racer. De store typer som er beregnet til slagtekyllinger kan ikke anbefales som havehøns.

Æglægningshybriderne hedder noget i stil med ISA Brown, ISA Warren, Rød Amerikaner, Amberlink etc. Racehøns findes i mange afskygninger, med hver deres racetypiske egenskaber. Hver race fås også i mange forskellige farver, så her er et omfattende udvalg.

Hybrider købes hos forhandlere eller som udsætterhøns. (Høns som er udtjente hos ægproducenter). »Rigtige« hybrider kan ikke købes hos private, kun hos forhandlere.

Blå randtegnet Jersey Kæmper. En af de største blandt racehøns Foto: Lene Lestat

Racehøns, så smukke som veteranbiler- men ikke så dyre

Racehøns bør købes hos private hobby-opdrættere. Hvis man køber racehøns hos en forhandler eller en mellemhandler, er der med meget stor sandsynlighed ikke tale om racetypiske høns, hvis det endda er den race, som forhandleren oplyser. Rigtig mange har oplevet at købe racehøns hos forhandlere eller mellemhandlere (krejlere) for så at opleve at det ikke var den race, de troede det var.

Nogle har købt høner eller ikke-kønssorterede kyllinger for så senere at opleve, at det alle var haner. Langt det bedste er at købe racehøns hjemme hos en opdrætter, så man kan se de forhold, som hønsene går under og selv vurdere, om der er ordentlige forhold for hønsene.

Sumatra, en elegant, langhalet race der lægger godt med æg Foto: Lene Lestat

Hvis man gerne vil holde høns, men ikke lige ved hvilken race/farve, der tiltaler en, så er der
forskellige muligheder for at komme til at se på høns. Om sommeren holder mange fjerkræklubber »åbent hus«, hvor man er velkommen til at kigge forbi. Sommerens dyrskuer er også en mulighed for at se på høns. Den rigtige udstillingssæson for høns ligger fra slutningen af oktober til starten af januar og topper i november. Her er der en god mulighed for at møde op på den lokale fjerkræudstilling, se på høns, tale med opdrætterne og lave en aftale om køb af høns, eventuelt til levering på et senere tidspunkt.

Brug hovedt når du køber høns

Husk at bruge den sunde fornuft og lad være med at købe overilet eller fordi det er synd for dyrene.Køb aldrig syge dyr. Det opildner bare til, at sælgeren kan fortsætte med at sælge syge dyr. Langt bedre at gå fra handlen og finde sine dyr et andet sted, hvor tingene er i orden.

Hønsehus og gård

Hønsehuset skal være tørt, trækfrit og stort nok. Som en tommelfingerregel skal der minimum være 0,6 m² pr høne indendørs og 2 m² pr høne udendørs, meget gerne mere. Der skal være siddepinde i huset som hønsene sover på, ca 25 cm pr. høne og en eller flere redekasser til æg. Et gødningsbræt under siddepindene gør det lettere at opsamle nattens klatter.

Lad være med at falde for de færdige huse, der kan købes
De er ikke pengene værd, og der kan ikke være det antal høns i dem, som forhandlerne skriver. Et gammelt legehus kan fint modificeres til hønsehus, teknisk skole/produktionsskole har af og til gode hønsehuse til salg. En carport+skur kan bruges som udgangspunkt til hønsehus og gård. Det har taget ca. 2 weekender at lave dette.

Carport brugt som udgangpunkt for hønsehus Foto: Annette Kristensen

I dette hønsehus, der er fremstillet af krydsfinerplader og den tilhørende gård er der for knap 3000 kr. materialer og godt en weekends arbejde. Det er bedre og billigere end noget færdiglavet hus.

Hvis det er et lille hus, så er det en fordel at hæve huset, mindst 40 cm. Så kan hønsegården også være under huset, og dermed bliver hønsegården større uden at fylde mere.

For at undgå en mudret og sjappet hønsegård, vil det være en fordel, specielt i de våde vintermåneder, at i hvert fald en del af hønsegården er overdækket med fast tag, gennemsigtige trapezplader,. Høns har også brug for at sandbade, så et hjørne i hønsegården med sand/sandjord, der holdes tørt, er der også brug for.

Mindre hønsehus, lavet af krydsfinerplader Foto: Pia Odgaard

Foder

Høns kan ikke leve af madaffald og grønt alene, men det er et fint supplement. I foderstofhandelen kan købes foder beregnet til høns. Afhængig af hvor meget andet mad de får, så spiser en stor høne ca. 110–130 g foder/dag.

Udover mad, så skal de selvfølgelig have adgang til frisk vand, strandskaller og sand/smågrus til kråsen, som bruges til at findele maden med. Mad og vand må ikke serveres under åben himmel, men skal serveres enten inde i huset eller i overdækket hønsegård. Sørg for at fjerne eventuelle madrester om aftenen, hvis hønsene ikke har spist op for ikke at tiltrække skadedyr som rotter og mus.

Høner kan blive gamle damer
Høns kan blive op til 10 år gamle, men efter de første 3 år falder æglægningen markant. Så hvis man ønsker at blive ved med at få egne æg fra høns i haven er det nødvendigt, at der kommer nye høns til besætningen jævnligt.

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rosenbud

Hønsehuse og Hønsegårde.

Her er du: Forsiden > Dyr i haven > Dyrehold > Kom godt igang med høns i haven

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider