De fleste forventer, at i år bliver der rigtig mange snegle. Der findes adskillige råd til, hvordan man får bekæmpet sneglene i sin have, men et af de bedste er absolut at bruge ænder som allierede i »krigen« mod sneglene. I stedet for at bruge flere aftener om ugen på at jagte sneglene med pandelampe og grill-tang så lader man ænder om at gøre det. Og de gør det gladeligt.
En moskusand ser på fotografen efter et bad Foto: Mette Nygaard
En løbeand hygger med sine mennesker
Faktisk er den indiske løbeand fremavlet til netop dette. I Asien har de i århundrede været brugt til sneglebekæmpelse. Ænderne drives ud i høstede marker, og gnasker løs af snegle og andet godt. Når de har gjort deres arbejde og tømt marken for skadedyr, tilsås marken igen og ænderne rykker videre til næste mark.
Løbeænder er vanvittig sjove, men de er mere højrøstede end de fleste andre racer. De er pingvinerne indenfor anderacer; meget opretstående. Er ikke nemme at få til at gå ind om aftenen, men kan godt trænes op til det. De spiser også dræbersnegle, og er meget aktive til at afpatruljere området. De kan ikke flyve, højst hoppe samt bakse lidt med vingerne og hvis de var så heldige at gøre det samtidig med et lille vindstød, kommer de max. 2 meter frem – aldrig højt op.
Denne and foretrækkes af mange. De ‘rapper’ ikke, hvæser allerhøjst lidt. De er meget omgængelige, tillidsfulde og kan blive meget tamme.
Moskusænder smager rigtig godt, det er dem der bliver solgt under navnet berberiænder i supermarkedet. De kan flyve, hvilket er praktisk hvis man har en ræv i nabolaget.
1 andrik og mellem 3–5 damer til ham er en passende flok at starte med.
Minimum er 2. Du får absolut mest glæde af flere, men de mistrives hvis de går alene. Som de fleste naturlige byttedyr, finder de tryghed i flokken, og de har en højt udviklet kommunikation.
Det virker måske af mange, men de falder hurtigt ind i haven og livet i den.
Hvis du vil holde ænder i køkkenhaven, er det nødvendigt at adskille ænderne fra nogle afgrøder. For ænder spiser ikke bare snegle, de kan også rigtig godt lide salat og andre grønne planter. Lavthængende frugter er også på ændernes menukort.
Man kan godt holde ænderne ude af køkkenhaven, og det kan godt anbefales, for de er vilde med salaten Foto: Finn Jensen
Du kan enten have en »bræmme« omkring køkkenhaven, hvor ænderne afpatruljerer for snegle, så sneglene ikke kommer derind, eller hvis du har højbede, så lad ænderne gå imellem dem og sørge for at sneglene ikke kommer opad.
Reelt set behøver ænderne ikke have et hus, men skal have mulighed for, at kunne gå i tørvejr. Er der risiko for, at ræven lusker rundt, vil et lille hus der kan lukkes af om natten, eller hvis man ikke er hjemme foretrækkes. Ænderne skal drives ind de første par gange, derefter går de selv derind, når det bliver mørkt. Et gammelt legehus eller et hjørne i den gamle stald kan bruges. Kan der lukkes for ræven om natten, så er ænderne glade. Og hvis menneskene nemt kan komme til under udmugning, så er de også glade. Vandfast bund/gulv er nødvendigt, så det kan holde til de vandige andeklatter og ændernes snadren.
En rævesikker andegård er ej heller at kimse af, for tro det eller ej, man bliver helt glad for sine ænder, der har både personlighed og charme.
Vand til badning er vigtigt til vedligeholdelse af fjerdragten.
Det kan fint være børnenes gamle sandkasse den traditionelle blå muslingeskal, eller andet i samme stil, bare det let kan tømmes og fyldes. Rent faktisk kan ænderne godt drukne, hvis de ikke har mulighed for at kunne komme op af vandet og blive helt tørre. Derfor er det vigtigt, at der er »ramper« så de kan gå op til vandet. Som rampe bruges store flade sten eller træramper.
Selv et lille bad bliver meget brugt, brug vandet til at vande med når det skiftes Foto: Mette Nygaard
Husk at opsamlet regnvand ikke må bruges, og at bassinet skal være overdækket, så større vilde fugle ikke kan komme til det.
Havedammen vil blive flittigt brugt, men man må forvente at den bliver meget grumset af det, med mindre den er meget stor. Ænderne snadrer, tager jord med ned, klatter og underminere kanterne, så det er en lyst. Hvis det ikke er meningen, kan man sikre sine guldfisk ved at hegne dammen.
Et 50–60 cm højt hegn er som oftest nok, til at holde ænderne hvor de skal være. Hvis du har ællinger, så skal det selvfølgelig være fintmasket, men ellers er det »grønne« havehegn fint til at holde ænderne inde… eller ude.
Færdigfoder kan købes – suppleret med blødt brød i store humpler. Ænderne samler humplerne op og bærer dem i næbbet hen til vandskålene – dypper dem i vandet, for så at snaske rundt i det. Jo det er som det lyder, snask med snask på.
Ganske almindeligt korn (hvede og byg) er fortrinligt, evt. tilsat vitaminer og/eller levertran ind imellem. Ukrudt fra haven og grøntaffald fra husholdningen som supplement hvis ænderne går i andegård. Et andet alternativ er ½ valset byg og ½ kaninpiller (så de får grønt nok året rundt) til voksne dyr.
Ællinger er slet ikke til at stå for Foto: Mette Nygaard
Hvis du har købt ællinger, står menuen på »andestart« de første 6–8 uger, før de langsomt går over på normalt foder. Derudover kan man begynde at give de små lidt snegle for at træne deres talent.
Ænder skal som høns også have adgang til grus til kråsen. Ænder har også brug for meget kalk, dels til bevarelse af deres eget skelet, dels til dannelse af skallerne om æggene. Kalk tilføres lettest ved at give dyrene knuste strandskaller.
Høns og ænder må ifølge den danske lovgivning ikke gå sammen, men derudover er der sjældent problemer med andre dyr. Med den rette introduktion kan ænder som regel dele haven med både hunde, katte, høns og de store dyr som heste og køer.
Vores hund passer godt på de små ællinger, han lod fx. ikke katten tæt på da de var små
Hvad siger naboerne så til de nye naboer? Nu er al forandring svær, men hvorfor ikke dele en andeflok med naboerne eller hele vejen? På den måde kan man få sneglene helt i bund, for sneglene kender desværre sjældent til matrikelnumre og indvandrer gerne.
Løbeænder er ret vokale når de hygger sig, mest når de ikke kan finde deres ejer, så kalder de. De er meget selskabelige om end ikke helt til at klappe. Men smukke det er de helt bestemt.
Ænder med en ren stald lugter ikke, og med en hel have at klatte i, er det ikke noget problem.
Ænder er sjove, smukke, giver kød og æg – og så spiser de snegle så det er en lyst – hvor er det smukt!
Her er du: Forsiden > Dyr i haven > Dyrehold > Ænder mod snegle- de mest almindelige spørgsmål
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…