Det er en stående diskussion, om man skal udskifte jorden i drivhuset og hvor tit, hvis man dyrker sine planter direkte i drivhusjorden. Det er et hårdt fysisk arbejde at udskifte al jorden i drivhuset, så det drejer sig om at få en god dyrkningsjord til drivhusets planter ved at flytte mindst mulig jord. Det kan gøres på flere måder.
Dyrkning direkte i jorden giver de mest smagfulde tomater, men også lidt arbejde, da jorden med års mellemrum bør skiftes. Man kan vente med arbejdet til maj lige inden udplantning. Foto: Karna Maj
Hvis al jorden i drivhuset skal skiftes i et hug, er der fare for at man starter årets havearbejde med ondt i ryggen. På den anden side har det en virkning med frisk jord i drivhuset, specielt hvis man har et lille drivhus, hvor der kun dyrkes tomater og måske et par agurker.
Men det er heldigvis ikke nødvendigt at skifte jorden hvert år, da man kan rotere dyrkningen af tomater og agurker i drivhusets bede. Hvis man har tomater i 2/3 og agurker i 1/3, så behøver man kun at skifte en tredjedel af jorden hvert år. Nemlig den del, hvor der allerede har været dyrket både agurker og tomater på jorden. Den ny jord skal komme fra et areal, hvor der ikke året før har været dyrket de afgrøder, som skal dyrkes i drivhusjorden. Typisk kartofler, tomater, peber, agurker, squah og græskar.
Det er dog ikke nødvendigt at skifte jorden så tit, hvis man udover at bruge sædskifte også fjerner det øverste lag jord samt jorden fra planternes rodzone og erstatter det med ny frisk kompost, gerne med husdyrgødning. Se det praktiske forslag nedenfor til genbrug af det øverste jordlag.
Men det kan alligevel anbefales med min. 4–5 års mellemrum at skifte jorden i 1–2 spadestiks dybde og erstatte den med frisk jord fra køkkenhaven, hvis man kun har et begrænset sædskifte. Skift f.eks. en fjerdedel hvert år – det er overkommeligt.
Jorden i drivhuset kan bruges til at fylde i såkasser til forkultivering af porrer, løg, kål, tagetes osv. Dog kun de grønsagsarter, som ikke har været dyrket i drivhuset sidste år. Foto: Karna Maj
I martsnummeret 2003 af Praktisk Økologi er der en artikel om Danmarks største økologiske gartneri, Markhaven, som leverer alle de økologiske agurker og tomater, som sælges i FDB’s butikker, Kvickly og Irma. Heri fortæller ejeren, Klaus Søgård, at de efter høst mulder alle tomatplanterne ned og derpå kører et nyt lag kompost på. De har i 10 år aldrig skiftet jorden, og de dyrker 40 kg tomater pr. m² i deres varme væksthuse.
Det er selvfølgelig fristende at forsøge at eftergøre denne praksis, men jeg er ret sikker på, at jeg kan se en gavnlig virkning af frisk jord, når jeg skifter med 4–6 års mellemrum.
Her er et praktisk forslag til, hvordan den gamle drivhusjord efter opvanding bruges i såkasser. Man skal selvfølgelig ikke bruge drivhusjorden til at forkultivere de grønsagsarter i, som har været dyrket i drivhusjorden. Men jorden er fin til forkultivering af porrer, løg, kål, krydderurter osv.
Søg i forhandlerguiden:
Øko planter til den spiselige have
Nyttedyr til drivhuset og haven.
Invistering i din egen trivsel
ECO Slider drivhuse-kvalitet i top
Alt til den økologiske have
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Drivhuset > Udskiftning af jord i drivhus
Kommentarer
Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…