Udskiftning af jord i drivhus

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det er en stående diskussion, om man skal udskifte jorden i drivhuset og hvor tit, hvis man dyrker sine planter direkte i drivhusjorden. Det er et hårdt fysisk arbejde at udskifte al jorden i drivhuset, så det drejer sig om at få en god dyrkningsjord til drivhusets planter ved at flytte mindst mulig jord. Det kan gøres på flere måder.

Jordskifte i drivhus

Dyrkning direkte i jorden giver de mest smagfulde tomater, men også lidt arbejde, da jorden med års mellemrum bør skiftes. Man kan vente med arbejdet til maj lige inden udplantning. Foto: Karna Maj

Sædskifte i drivhuset

Hvis al jorden i drivhuset skal skiftes i et hug, er der fare for at man starter årets havearbejde med ondt i ryggen. På den anden side har det en virkning med frisk jord i drivhuset, specielt hvis man har et lille drivhus, hvor der kun dyrkes tomater og måske et par agurker.

Men det er heldigvis ikke nødvendigt at skifte jorden hvert år, da man kan rotere dyrkningen af tomater og agurker i drivhusets bede. Hvis man har tomater i 2/3 og agurker i 1/3, så behøver man kun at skifte en tredjedel af jorden hvert år. Nemlig den del, hvor der allerede har været dyrket både agurker og tomater på jorden. Den ny jord skal komme fra et areal, hvor der ikke året før har været dyrket de afgrøder, som skal dyrkes i drivhusjorden. Typisk kartofler, tomater, peber, agurker, squah og græskar.

Reduceret jordskifte

Det er dog ikke nødvendigt at skifte jorden så tit, hvis man udover at bruge sædskifte også fjerner det øverste lag jord samt jorden fra planternes rodzone og erstatter det med ny frisk kompost, gerne med husdyrgødning. Se det praktiske forslag nedenfor til genbrug af det øverste jordlag.

Men det kan alligevel anbefales med min. 4–5 års mellemrum at skifte jorden i 1–2 spadestiks dybde og erstatte den med frisk jord fra køkkenhaven, hvis man kun har et begrænset sædskifte. Skift f.eks. en fjerdedel hvert år – det er overkommeligt.

Dyrkning uden jordskifte i 10 år

Jordskifte

Jorden i drivhuset kan bruges til at fylde i såkasser til forkultivering af porrer, løg, kål, tagetes osv. Dog kun de grønsagsarter, som ikke har været dyrket i drivhuset sidste år. Foto: Karna Maj

I martsnummeret 2003 af Praktisk Økologi er der en artikel om Danmarks største økologiske gartneri, Markhaven, som leverer alle de økologiske agurker og tomater, som sælges i FDB’s butikker, Kvickly og Irma. Heri fortæller ejeren, Klaus Søgård, at de efter høst mulder alle tomatplanterne ned og derpå kører et nyt lag kompost på. De har i 10 år aldrig skiftet jorden, og de dyrker 40 kg tomater pr. m² i deres varme væksthuse.

Det er selvfølgelig fristende at forsøge at eftergøre denne praksis, men jeg er ret sikker på, at jeg kan se en gavnlig virkning af frisk jord, når jeg skifter med 4–6 års mellemrum.

Genbrug jorden

Her er et praktisk forslag til, hvordan den gamle drivhusjord efter opvanding bruges i såkasser. Man skal selvfølgelig ikke bruge drivhusjorden til at forkultivere de grønsagsarter i, som har været dyrket i drivhusjorden. Men jorden er fin til forkultivering af porrer, løg, kål, krydderurter osv.

  • Fjern alle gamle planterester sammen med det allerøverste tynde lag jord.
  • Vask drivhuset i godt varmt sæbevand (krystalsæbe), som skylles af med masser af koldt vand.
  • Sæt havevanderen til at vande inde i drivhuset i 6–10 timer, så jorden bliver godt gennemvåd.
  • Efter nogle dage med sol er jorden bekvem og løsnes
  • Der, hvor tomat- eller agurkplanten har stået året før, fjernes jorden i to spadestiks dybde, svarende til ca. en spandfuld, og det lægges ud i køkkenhaven på et areal, hvor der ikke i den kommende dyrkningssæson skal dyrke kartofler, tomater, agurker, squah og græskar. Denne forholdsregel gør, at man mindsker risikoen for overførsel af plantesygdomme.
  • Såkasser fyldes med et par cm visne blade i bunden – det forhindrer at vandingsvandet løber for hurtigt ud af kassen.
  • Over bladene lægges 3–5 cm helt omsat kompost som næring til planterne. Tykkest lag til kål og porrer, mindre til salat og blomster.
  • Kasserne fyldes med de øverste 15–20 cm af drivhusjorden.
  • Når man har fyldt al jorden i den ene side af drivhuset op i såkasser, fylder man et nyt lag kompost ind i drivhuset, gerne med husdyrgødning.
  • Såkasserne stilles ovenpå den ny kompost – læg evt. et lag halm eller lignende ovenpå jorden, så kasserne er rene nedenunder, når de skal flyttes ud til afhærdning.
  • Det hele gentages i den anden side af drivhuset.
  • Såkasserne overdækkes med klar plastic, og efter få dage er jorden varm til at så i fra midt i marts – om vejret vil.

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Solsikken

Alt til den økologiske have

Hobbydrivhuse.dk

Invistering i din egen trivsel

Bjarne’s frø og planter

ECO Slider drivhuse-kvalitet i top

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Drivhuset > Udskiftning af jord i drivhus

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider