Når man vil forkultivere sine egne planter til udplantning er det vigtigt at sørge for, at de har tilpas med lys, varme, vand og næring. Det er forudsætningen for at få pæne kompakte planter.
For at en plante skal udvikle sig optimalt, skal planten have en tilpas mængde jord til sine rødder. Hvis der er for lidt jord, eller planten efterhånden har forbrugt de plantenæringsstoffer der er til rådighed i jorden, kan den ikke udvikle sig optimalt og plantens vækst bremses. På den anden side nytter det ikke noget at gardere sig ved at så en plante i en kæmpestor potte. Her vil rødderne ikke gennemvæve jorden hurtigt, og det betyder, at jorden efterhånden bliver mindre iltholdig. Da der ikke er noget til at holde på jordstrukturen, vil den efterhånden som der vandes, blive mere kompakt. Derfor er det bedre at så flere planter i samme potte og plante ud i hver sin potte eller med større afstand, når de har behov for mere jord.
Hvis man er i tvivl, om det er tid for omplantning, kan man vende potteklumpen ud. Har røddderne gennemvævet hele jordklumpen og er begyndt at lægge sig ude ved pottens kant, er det tid for omplantning til en større potte. Hvis der er flere planter i samme potte, får de nu hver sin potte i en passende størrelse, eller de plantes ud med større afstand i kasser.
Såjord skal være næringsfattig, da helt små planter ikke behøver ret megen næring og for højt et indhold af mineralske salte kan betyder at frø ikke vil spire. Plantejord skal derimod være næringsrig, da planten er i den vegetative fase med stor tilvækst.
Man kan selv lave sin så- og priklejord. Hvis man har en god næsten omsat kompostjord, som er lavet udelukkende på planteaffald, kan den fint bruges. Er komposten fremstillet af husdyrgødning eller en stor andel grønt køkkenaffald, kan man blande den op med lidt god havejord. Hvis man har ormekompost eller kompost lavet med fjerkrægødning, skal der kun bruges ca. 1/4 af denne til plantejorden.
Man kan også i havecenteret købe en sæk plantejord. Købejord har den fordel, at den er fri for ukrudtsfrø. Plantejord kan også fås i økologisk kvalitet.
Når man skal prikle og omplante, skal planterne normalt sættes i samme dybde som de stod i. Ranglede tomatplanter kan man dog sætte dybere, da tomatplanter danne nye rødder på stænglen, hvis den kommes ned i jorden.
Det er let at skille planterne ad, hvis man gør det i tide. Læg planterne i skygge, så solen ikke udtørrer rødderne, og læg evt. noget over rødderne. Kom derefter lidt jord ned i bunden af en potte. Med den ene hånd holdes planten med rødderne ned i potten i passende højde, mens man med den anden forsigtigt fylder jord ned omkring rødderne. Pres derefter jorden let til med fingrene omkring planten. Vand jorden til, så rødderne får god jordkontakt.
Hvis det er helt små planter, der skal prikles ud, holder man forsigtigt i et blad eller bruger en priklepind, mens man anbringer planten i et hul i priklejorden.
Det er en god ide at plante sidst på dagen, så planterne har natten til at blive saftspændte igen. De første par dage er planternes rødder ikke er i stand til at optage så meget vand som inden omplantningen, men toppen er ikke blevet mindre og skal bruge samme mængde vand. Derfor kan de have svært ved at klare at stå i bagende sol i starten. I drivhuset kan man evt. dække eller skygge med 1–2 lag fiberdug.
Planterne har nu brug for hver sin potte. Foto: Karna Maj
Potteklumpen er helt gennemvævet af hvide rødder. Der er tid for omplantning, ellers vil planternes tilvækst blive mindre. Foto: Karna Maj
Hver plante har fine rødder, og de kan skilles ad uden at rødderne tager ret megen skade. Foto: Karna Maj
Hver plante får nu sin egen potte med ny næringsrig kompostjord. Foto: Karna Maj
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Plantning > Udplantningsplanter skal plantes om i tide
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…