Forsøgsbedet med to rækker tomater. I forreste række ses fra venstre ‘Taxi’, ‘Sub-Arctic Plenty’ og ‘Wippersnapper’. Foto: Karna Maj
Takket være en influenza kombineret med en stak frøkataloger først i marts, fik jeg bestilt hele 14 forskellige tomatsorter. De blev udvalgt med henblik på at finde nogle sorter, som først og fremmest smagte godt. Men de skulle også være gode at dyrke. Bl.a. ledte jeg efter busktomater til friland, som ikke revner og går til i råd og mug i en fugtig eftersommer.
Her er mine erfaringer, og det er på ingen måde et videnskabeligt forsøg! Tomaterne blev dyrket økologisk og gødet med kompost. Det var en af de bedre somre til tomater, dog var eftersommeren våd. Smagsbedømmelsen er foretaget af min familie og Landsforeningen Praktisk Økologis lokale havekreds på Lolland.
I forsøgsåret var der ingen angreb af kartoffelskimmel, derfor kan der ikke siges noget om, hvor hurtigt de enkelte sorter angribes. Men ét er sikkert – der er endnu ingen tomatsorter, som ikke bliver ødelagt af kartoffelskimmel de år, hvor den slår til. Så frilandstomater er altid lidt lotterispil.
Hvis du vil have tomater med en rigtig god smag, så er det kun cherrytomaterne, der dur. ‘Gartenfreude’ havde jeg ikke med, den ved vi jo allerede er rigtig god.
Den tidligste røde cherrytomat er efter mine erfaringer ‘Tumbler F1’, som bare smager afsindigt godt. Så den først i marts, plant den i store krukker (2–3 stk. i hver) i drivhuset i begyndelsen af maj og sæt dem ud et lunt sted sidst i maj. Så har du tomater allerført i juli og en god måneds tid frem. ‘Tumbler’ er en determinate sort, dvs. at den blomstrer i et kort stort flor, sætter tomater i hundredevis, hvorefter planten er færdig. Den vedbliver ikke med at sætte nye blomster og tomater.
Da de fleste pottetomater var spist, kunne vi gå over til den lige så velsmagende ‘Sweet 100’ cherrytomat i drivhuset. Her havde alle sideskud bare fået lov til at gro, og da den er ikke-derterminate, så kunne her plukkes røde cherrytomater midt i oktober. I sommerens løb har jeg fået fat i frø af yderligere 3 cherrytomater, så næste år bliver der flere sorter af cherrytomater i drivhuset.
Alle steder kan man læse, at ‘Elin F1’ er den helt fantastiske sort til hobby-drivhuset. OK, det er en flot veldimensioneret plante, god frugtsætning, pæn tomatstørrelse osv. Men den smager ikke af en pind – desuden fik den udtalt grøn nakke. ‘Billy F1’ var også en pæn plante med store flotte røde tomater – den smagte bare om muligt af endnu mindre end ‘Elin F1’.
En ældre sort ‘Danhave’ bar rigtig mange frugter, som i hvert fald var lige så gode som de to andre. Tilbage af de afprøvede sorter var der bøftomaten ‘Marmande’ og ‘Gemini F1’, som havde en acceptabel smag. ‘Gemini F1’ er langt den tidligste og giver også godt hen i september/oktober, så det er nok min favorit drivhussort plus et par bøftomatplanter. I hvert fald indtil der dukker nye velsmagende sorter op. Jeg vil dog prøve at dyrke pastatomater – de fås også som drivhussorter – da de er mindre vandede og måske derfor mere velegnet til pynt på pålægsmad.
‘Bellstar’ en rigtig god pastatomat. Det er en busktomat til friland. Foto: Karna Maj
Bortset fra ‘Elin F1’, blev drivhussorterne også plantet på friland, hvor de groede udmærket og gav mange tomater, indtil det blev regn og fugtigt. Kun en kunne klare det våde vejr – ‘Billy F1’. Tomaterne var lidt grove i »kødet« og ikke så pæne i skindet i eftersommeren, men der var mange, de var store, og de revnede ikke, heller ikke ind i oktober. De sidste blev brugt til pastasovs. Og hvilken overraskelse: de kogte ud på no time til en god konsistens, og med godt med hvidløg, løg og krydderurter i var det en god pastasovs. Desværre har jeg ikke siden kunnet finde sorten i frøkatalogerne.
Her afprøvede jeg 5 forskellige: ‘Taxi’ (gul), ‘Sub-Arctic Plenty’, ‘EarliRouge’, ‘The Amateur’, ‘Bellstar’, desuden den lave cherrytomat ‘Wippersnapper’. Det var et flot bed med 24 tomatplanter.
Der er tre, jeg vil dyrke næste år. ‘Sub-Arctic Plenty’ for både smag og tidlighed – desværre revner den en del. ‘EarliRouge’ for smagens skyld, og så er det en stor tomat med moderat tilbøjelighed til at revne. ‘Bellstar’ er en pastatomat, med meget smuk vækst og smukke tomater, meget rødt »kød« og god til sovs. Den gav mange tomater på kort tid og revnede næsten ikke, før den var godt moden. Gav godt udbytte. Den vil jeg fremover dyrke mange af til puré, men jeg vil så den sidst i marts, da den har en ret lang udviklingstid i forhold til andre frilandssorter.
‘The Amateur’ smager godt, men revner altid – jeg har dyrket den i mange år. ‘Taxi’ og ‘Wippersnapper’ fik ikke ligefrem en fanklub på smagen.
Søg i forhandlerguiden:
Flerårige spiselige planter til haven
Øko planter til den spiselige have
Alt fra hele verden
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Alt til den økologiske have
Frø og udplantningsplanter, samt have
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Tomat > Velsmagende tomatsorter
Kommentarer
Der er 9 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…