Året rundt i haven

Ny grønsager til efteråret

Af Karna Maj, fredag, 19. juli 2002

De fleste af mine løg og hvidløg hænger nu i bundter til tørre under tagudhænget, og to stykker med tidlige kartofler er høstet, så alt i alt var der fire bede med bar jord til rådighed for nye afgrøder.

Ledig jordstykke

Det er dejligt igen at have ledig jord til at så nye afgrøder. Foto: Karna Maj

Bønner efter løg

På det bed, hvor der har været rødløg, har jeg nu sået bønner til efterårsbrug i september og oktober. Når jeg bruger en tidlig sort bønner, kan jeg fint nå det her i det milde klima på Lolland, hvor der normalt ikke er nattefrost før efter efterårsferien, hvor jeg plejer at høste de sidste grønne bønner. På bedet var der sidste år rødkål, så her kunne jeg ikke så og plante medlemmer af kålfamilien.

Porrer og kål efter kartofler

På bedet, hvor jeg har høstet de tidligste kartofler, er 2. afgrøde allerede i god vækst. Her er plantet 3 rækker porrer ud, og selv om de først blev plantet ud efter Sct. Hans, og det var planter, som havde stået i kassen med udplantningsporrer fra såning ca. 1. april, ser de utroligt lovende ud. Faktisk har jeg overvejet at prøve at plante porrer ud endnu engang, da de jævnlige regnbyger har holdt liv i udplantningskassen, hvor der er flere porrer tilbage. Imellem de 3 porrerækker såede jeg to rækker med tidlige sommerkål, og planterne har nu 3 blade og skal tyndes ud. Om de kan nå at danne hoved er lidt usikket, men jeg taber jo ikke noget ved at forsøge.

Agurker efter kartofler

Midt på bedet fra de tidlige kartofler står to agurkplanter. Det er drivhusagurker – de såkaldte skole- eller miniagurker. Det var mine reserveplanter til drivhuset, og egentlig skulle de bare smides ud. Jeg har ikke haft salatagurker på friland i nok 15 år, men prøvede at plante dem for at se, om det var muligt, og hvordan de smagte på friland. Det var nogle meget dårlige planter, som havde stået alt for længe i alt for små potter, men de er kommet utroligt godt efter udplantning i en god gang kompost. Jeg har høstet en agurk, som smagte godt uden at være bitter, men planterne har også fået rigeligt med vand ovenfra. Der er nu masser af små agurker på vej. Den ene plante er en lang ranke; den anden kneb jeg toppen af over 5. blad, og den har nu 3 gode sideskud. Så næste år planter jeg reserveagurkerne ud i tide.

Valske bønner – kan det mon nås?

I den anden ende af bedet – hvor agurkerne er på vej hen med rankerne – står der et par planter af valsk bønne med bønner klar til høst. De har ikke fået angreb af sorte lus – utroligt nok. Planterne er begyndt at sende nye skud op, så måske får jeg en høst mere fra de samme planter. I denne ende af bedet har jeg forsøgt at så et nyt hold valske bønner, men kan ikke huske, om de kan nå at udvikles ved såning midt i juli. Men om ikke andet, så kan de samle kvælstof, og hvis agurkerne får brug for pladsen, kan de altid omhakkes. Modsat kan det være at agurkerne pludselig får meldug i august, og så er der hestebønner på stykket. I hvert fald bliver jeg en erfaring rigere.

Bladgrønsager efter løg og kartofler

Orientalske bladgrønsager er de mest spændende og produktive grønsager, man kan så midt på sommeren. De er gode til at komme med i wokretter eller bruge som såkaldte baby leaves i salatskålen. Så de kan bruges i alle væksstadier. En del af dem kan skæres af 2 cm over jorden og komme igen med ny blade. Så man kan næsten ikke gøre noget forkert. Men jeg har ikke det fulde overblik over, hvor sent de kan sås til fuld udvikling og til baby leaves. Derfor vil jeg i år teste det grundigt.

Jeg har afsat to bede, hvor jeg den 17. juli har sået en lang række afgrøder til test. Rækkerne er kun 1,20 m lange på tværs af to bede. Jeg har sået i halvdelen af rækkernes længde og vil herefter så i to omgange i resten af rækken med 7–14 dages mellemrum, lidt afhængig af hvilke grønsager, det er.

Såriller

Riller på tværs af et bed til test af udsåningstidspunkt for bladbeder, grønkål, havemelde, træspinat m.fl. Foto: Karna Maj

Bedet efter løg, hvor de orientalske bladgrønsager er sået, har fået et to spande kompost, kartoffelbedet blev gødet godt i foråret, så her skulle der være gødning nok. Bedene vil jeg overdække med fiberdug mod kålsommerfuglene, da kållarver hurtigt kan gøre det af med de små planter.

Af orientalske bladgrønsager har jeg sået: pak choi, tat soi, mizuna, sennep ‘Red Giant’, Shungiku (spiselig chrysantemumsart), oriental saladini (blanding af orientalske grønsager til salat]. Derimod har jeg ikke sået kinakål, da jeg har dårlige erfaringer med, at de ædes effektivt af kållarver ovenfra og snegle nedenfra. Så det gider jeg ikke se på, og desuden hører kinakål ikke til mine favoritter. Sent på efteråret vil jeg hellere have fintsnittet kål end kinakål i salatskålen.

Af andre grønsager afprøver jeg almindelig rucola (sikkert for tidlig såning, 1. hold vil nok gå i blomst), koriander, mesclun (blanding af forskellige salattyper) og knudekål. Til høst som babyleaves har jeg sået bladbede, grønkål ‘Red Russian’, rød havemelde og træspinat.

Indsamling af erfaringer

Det ville være godt med flere erfaringer omkring disse grønsager til eftersommerdyrkning. Du kan bruge kommentarfunktionen nedenfor til at give dine erfaringer omkring disse afgrøder sået efter midten af juli videre til andre haveejere. Da efteråret er meget forskelligt i forskellige dele af Danmark, er det en god ide, at skrive hvor i landet dyrkningen er foregået, såtidspunkt, tidspunkt for babyleaves og fuld udvikling (eller størrelse sidst på sæson).

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > Juli > Ny grønsager til efteråret

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider