Mine krukketomater – efterkommere efter ‘Tumbler F1’, som de ligner meget. Foto: Karna Maj
Jeg elsker at eksperimentere, men har også nogle bestemte sorter, som går igen år efter år, dyrket på den samme måde. En af dem er tidlige cherrytomater i krukker i min gård. Her får jeg nemlig de tidligste tomater. Den første var i år helt rød den 4. juli. Og først en lille uge efter er de allerførste tomater af sorten Gemini så småt er ved at skifte til en rødlig farve. I øvrigt er Gemini inde i drivhuset og på friland lige langt fremme, hvad angår modning.
Men tilbage til cherrytomaterne på friland. Sorten som det hele startede med er ‘Tumbler F1’, som er en fantastisk sort beregnet til krukker– tidlig og med en god smag. Det er en determinate sort, så den sætter kun et vis antal blomsterklaser, hvorefter den bruger al energi på hurtigst muligt at udvikle dem til modenhed. Det betyder, at den nu, hvor de første tomater er modne, begynder at se hærget ud med delvis gule blade. Den bruger simpelthen kraften fra bladene til at udvikle frugterne med.
Der gik faktisk en årrække, inden jeg fandt ud af, at dette var grunden. I mellemtiden fik mine teenagedøtre skylden for, at tomatplanterne kom til at se sådan ud hvert år, mens jeg var på cykeltur, og de skulle passe dem med vand. De har fået en undskyldning senere. Men det passede hvert år med, at de stod flotte grønne, når vi drog afsted, og når vi kom hjem, så de herrens ud, men var fulde af røde tomater.
Jeg tager selv frø af en hel række tomatsorter, men ‘Tumbler’ var et problem, da det jo er en F1, så frø herfra ville ikke ligne de planter, som jeg tog frø fra. Jeg skulle selvfølgelig prøve alligevel, velvidende at det sikkert ville være en fiasko. Det var det nu ikke helt. De 10 planter året efter lignede faktisk til forveksling ‘Tumbler F1’. De var lige så tidlige, havde samme størrelse, farve og lige så god en smag. Jeg var lige ved at tro, at det ikke var en F1 sort.
Nu er jeg vist på 4. år med selv at tage frø. Det må jo så være en F5, og nu er planterne ikke længere så ens. I år er der stadig 4 stk, som ligner Tumbler F1 ret meget. Der er to, som er væsentlig højere og er lidt bagefter med at modne, men til gengæld har de stadig et fint grønt løv. Så de er måske ikke uinteressante. Så er der en plante, hvor tomaterne har en spids, hvor alle de andre er fint runde. Et par andre har mere grønne frugter, men de modner dog næsten lige så hurtigt.
Næste år vil jeg prøve at købe et brev ‘Tumbler F1’ igen, så jeg kan sammenligne, for hvis de er bedre end mine F6 næste år, så er det ikke de 20 kr, der er afgørende, men at jeg får de bedste tidlige tomater.
I disse store krukker er der plantet to planter i hver krukke. Dette er mine efterkommere efter ‘Tumbler F1’ – de har forskellig størrelse og udseende, men giver alle masser af tidlige tomater. Foto: Karna Maj
Lige lidt om dyrkningen. De er sået først i marts inde i vindueskarmen. Priklet ud i små potter. Sidst i april priklet i 10 cm potter og sat ud i drivhuset om dagen i starten og senere taget ind eller dækket i meget kolde nætter. Ca. 10 maj pottet om i større potter og stadig i drivhuset. De blev først plantet ud i store krukker i gården omkring 25. maj med masser af blomster og små ansatte tomater. I de største af krukkerne er der to planter i hver krukke. Krukkerne har et lag murbrokker i bunden og ellers dyrkes tomatplanterne i kompost af haveaffald og halmrig hestemøg. De får kun sol fra kl. 11 til kl. 18 – de står ude midt i en lukket gård, hvor der er god læ.
Igen i år kan jeg konstatere, at mine krukketomater nok er de eneste tomater på friland, hvor jeg vil nå at få et godt udbytte, inden de ødelægges af kartoffelskimmel. Jeg har netop plukket de første tomatblade med kartoffelskimmel af nogle ‘Gemini’ nede i haven. Ærgerligt.
Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > Juli > Modne cherrytomater i krukker
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…