Figner skal være godt modne for at smage rigtig godt. Den store, der er sprækket, er ikke overmoden, bare godt moden. Foto: Karna Maj
I min have har jeg et godt 4 m højt figentræ, som hvert år giver 30–40 figner, lidt afhængig af sensommeren. Det kan selvfølgelig kun lade sig gøre, fordi jeg bor et sted med et mildt klima. Nærmere betegnet på Vestlolland.
Det er ca. 20 år siden, at jeg købte en lille plante, og der er gået en del år, inden jeg fandt et godt sted til den i haven. Hvordan en figenplante trives, afhænger efter mine erfaringer også af placeringen i haven. Oprindelig blev den plantet i min ret beskyttede have midt på græsplænen, hvor jeg forestillede mig det som en stor frodig husk. Det var lige så meget det eksotiske med de store figenblade, jeg var ude efter. De første år forsøgte jeg at beskytte den med vinterdække, men den frøs prompte ned hver vinter og skød så frodigt nye skud hvert forår. Efter nogle år flyttede jeg den i drivhuset, da jeg nu gerne ville se figner. Det fik jeg også, men det var alt for livskraftig en plante til mit almindelige havedrivhus. Den var på vej til at overtage hele drivhuset.
Efterhånden var jeg lidt træt af det, og da jeg ikke syntes, at jeg havde en optimal plads, blev den plantet i et hjørne med megen læ mellem to udhuse op ad væggen. Godt nok et sydvestvendt hjørne, men uden ret megen sol, da der står både et sveskeblommetræ og et valnøddetræ. Der har den så stået i nok 12–13 år og har langsomt udviklet sig til et 4 m højt lille træ, som nu har kronen oppe over taget på det mindste udhus og får mere sol, hvilket har betydet, at den vokser meget mere nu. Normalt fryser kun ganske få grene tilbage, dog har der været et år, hvor grenene måtte skæres kraftigt tilbage efter tilbagefrysning.
Den står plantet tær på muren og 1,5 m fra muren er der en befærdet jordsti, så den har nøjagtig så lidt god jordvolumen, som en figenplante helst skal have – og den har aldrig fået så meget som en skovlfuld kompost.
Et smukt og sødt indre. Foto: Karna Maj
Friske figner er noget helt andet end tørrede figner. De er søde og har en blød konsistens, og enten kan man lide dem eller også synes man, de smager for sødt og vammelt. Så inden man planter en figenplante, så prøv at finde et sted, hvor du kan smage en friskplukket figen. Jeg har mine figner for mig selv, da min mand overhovedet ikke kan lide dem.
Hvis du kender nogen, der har et figentræ, så kan du lave let lave dit eget figentræ, hvis du i marts kan få lov til at skære et par stiklinger. Så gå på udkig efter er frodigt figentræ nu, få lov til at smage på en figen og hente et par stiklinger til foråret. Brug tippet fra Linda Lentz Jørgensen om formering af figner – jeg har i år lavet et par figentræer efter den metode til en god ven, som endelig har fået jord til at plante på, så han ikke længere må nøjes med at smage på mine figner.
Du kan selvfølgelig også købe en plante nu, så er du hurtigt i gang.
Disse figenplanter er formeret ved at stikke nogle grene i potter inde i drivhuset i marts. Foto: Karna Maj
Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > August > Figentræ i haven
Kommentarer
Der er 110 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…