Havenyt uge 7, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Nu har vi fået et lille blik af Kong Vinter, og han havde taget sin søster Vind med. Med vinden blev det en noget kold fornøjelse at opholde sig ude, især når frøkataloger og farverige hjemmesider lokker inde i varmen.

Du behøver ikke at købe såjord, men kan lave din egen. Foto: Karna Maj

Hvis du ikke havde nået at få såjorden indenfor, inden frosten fik rigtig fat, er der ikke så meget at gøre. Det der ligger ude nu, er hårdt som sten. Det bliver svært at få de små potter, plugs og alt det andet der findes fyldt til, for at de første forkultiveringer kan komme i gang.

Er du slet ikke kommet dertil endnu, så pyt, det er jeg heller ikke – for mine erfaringer med forkultivering er desværre, at de har en tendens til at rende fra mig, hvis jeg starter så tidligt.

Det bliver endnu en kølig uge… der starter koldt ud, men siden kommer det op over nulpunktet, men med vinden kommer det stadig til at føles meget koldt.

Når det nu er koldt ude, er det godt at hygge inde.

Mod biller hjælper ingen bønner

I fadeburet og tørvarelagret er der til tider ubudne gæster – du skal også holde øje med dine lagre af såsæd. Hvis du først får ubudne gæster her, om det er bønnebillen eller mus, kan de gøre stor skade.

I frø af ærteblomstrede planter kan der leve forskellige frøædende billearter. De angriber frøene, allerede når planterne står i køkkenhaven, og tages siden med til lagrene, hvor de kan fortsætte med at gøre skade. Resultatet ses som ormstukne ærter, bønner, linser m. m. Læs mere om billen her

Et tæppe af erantis

Her i det tidlige forår er der ikke noget mere livsbekræftende og smukkere end et gult tæppe af erantis. Det er især i gamle haver, at vi ser det smukke syn, for de små erantis bryder sig ikke om at blive trådt på og derfor trives de bedst under store træer og buske eller under hækken. Her kan de også blive stående længe, uden at plæneklipperen gør det af med de grønne plantedele, inden de er færdige med at samle energi til rødder og modne frø.

Det er forår så det vil noget, selv om temperatuen vil noget andet. Foto: Allan Holm Nielsen

Vil du gerne have et eget gult tæppe, begynder du med at høste erantisfrø sidst på foråret, og sår dem ud under træer og buske. Efter 4 år er de nysåede planter blevet så store, at de begynder at blomstre. Får de lov at stå længe nok, vil de sætte modne frø, og ad åre bliver det til et gult erantistæppe. Sværere er det ikke. Men det kræver, at planterne har fred og får mulighed for at kaste modne frø.

Du skal dog lige se efter, at de planter du tager frø fra, ikke er ramt af svampesygdommen erantisbrand.

Boganmeldelse; Sukkulenter af Tawni Daigle på Turbine

Dette er en bog for de meget sukkulent glade. Bogen starter ud med lidt vejledning i, hvordan du formerer sukkulenterne. Når du så har mange, kan du vælge at kaste dig over et af de mange projekter i bogen. De er søde og lette at gå til. Bogen er klart for nogen, der på forhånd er fascineret af sukkulenter, og gerne én der er så glad for dem og vil bruge bogens sidste ide; en brudebuket med sukkulenter.

Et æble om dagen

Ca. 1/3 af Havenyt læserne spiste alle deres æbler i efteråret, og havde ikke lagt noget i gemmerne. 20% fortæller, at det snart er slut med æblerne, mens 23% stadig har rigtig mange tilbage. 5% har måtte se de sidste æbler blive ødelagt af frosten, mens 7% spiste de sidste i december. Hele 13% har slet ikke æbletræer i haven. Det vil sige, at vi er mange, (jeg er selv der, hvor det snart er helt slut med æblerne), der skal ud og købe æbler.

For mange var 2016 et godt æble år, og derfor har mange haveejere stadig æbler tilbage.

Hvor køber du økologisk?

Nu æblerne derhjemme i fadeburet ikke kan mere, så skal du ud på det pulserende marked for økologiske madvarer. Men er det dyrt, og hvor er det billigst? Det har Forbrugerrådet Tænk undersøgt og foretaget en undersøgelse i 11 supermarkeds- og discountkæder. Det er blevet billigere at købe økologisk frugt og grønt siden sidste år, og det er i Kiwi, at man får mest for pengene. Så ved vi det! Læs mere om undersøgelsen her.

Køb ind efter sæson

Når du køber ind, skal du også huske på, at ved at handle efter sæsonen, sparer du mest på miljø belastningen. For der er ikke meget ved en gang økologiske tomater, når de er transporteret fra Spanien i lastbil til Danmark. På den anden side; skal det være tomater, så ville jeg stadig vælge de økologiske, når de begge kommer fra Spanien. Derimod kan du få sæsonvarer fra Danmark eller vores nabolande. Som kål, rødder, løg og meget andet, køb det nu og glæd dig over, at der ikke går længe før vi igen kan mæske os i skønne friske – økologiske – råvarer igen.

Tag foråret ind i stuen

Vi trænger så meget til forår nu, og der er mange blomster, der frister – både i supermarkedet og i blomsterbutikkerne. Husk hvis blomsterne står ude i kulden, skal de langsom vænnes til stuens varme – ellers får de et chok. De holder også længere, hvis du lader dem stå køligt om natten.

Der er mange blomster at vælge mellem, primula giver mange og flotte farver, hvis du kniber blomsterne af, når de er afblomstret, kommer der hurtigt flere.

Hvor de sarte krokus holder relativt længe i haven, klapper de hurtigt sammen inde i stuens varme.

Krokus er næsten ikke til at stå for, med kolde fingre om potten finder du de flotteste, og tager dem med hjem til en flot skjuler eller dekoration. Desværre holder de kun ganske kort, de trives virkelig ikke i varmen. Det gode er, at de meget villigt overlever når du planter dem ud efter afblomstring – så kan du have glæde af dem i haven til næste år.

Perlehyacinter fås både i hvid, lyserøde og blå nuancer. Inde i stuen bliver de hurtigt noget lange i det, og så er det bare at skifte dem ud. Det gode er, at de også står fint i haven til næste år, husk bare på at få dem skilt lidt ad når du planter dem – så de har plads til at sprede sig de næste mange år.

Smid ikke din amaryllis ud

Når først de smukke blomster er klappet sammen, står du der med et kæmpe løg, og tænker » hvad så nu«, men du skal ikke smide det ud. Selv om amaryllis ikke kan klare sig på friland i de danske haver, kan du godt få blomst igen på dit løg mange år frem, læs mere om dem her

Boganmeldelse: Naturlig gødning i haven

Tina Råman, Ewa-Marie Rundquist og Justine Lagache har skrevet denne bog, som er udgivet på Lindhardt og Ringhof. Et imponerende værk på ikke mindre end 255 sider; en meget smuk bog i et moderne look med smukke tegninger der giver lidt poesi til dette ellers noget tunge emne. Bogen er meget grundig… som i virkelig grundig. Den giver både lette fif, men også mere dybdegående viden om den kunst det er at gøde rigtigt. Jeg er meget begejstret for det store afsnit om jord. Det at kende sin jord – så du ikke gøder i blinde, men efter den jord du har, og de afgrøder du ønsker at have.

Gyldne dråber, jo det er rigtig nok, urin! Ikke at jeg har været uvidende om, hvor god en gødningskilde det er, den faktisk også nem at bruge. Så jeg tror, at familien skal til at samle urin, så vi kan få mere ud af det hele; ud af haven og ud af os selv.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 7, 2017

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider