Det tegnede lige så fint, det hele er blevet så grønt, og græsset er slået for første gang. Det er slået højt, og den ligner ikke en golfbane, for der er virkelig mange løg i plænen og store arealer med erantis. De er (næsten) alle blevet skånet, men det ligner mere en labyrint end en plæne.
Tulipanerne ser lige op over de vilde urter nu og det passer med, at når de er afblomstret indgår bladene i det smukke maleri af bladformer. På denne måde ses de mange løgblomsters kedelige blade ikke.
Du skal prøve at følge med ukrudtet, men det er ikke så nemt, på den anden side er der også meget ukrudt, der er ikke bare smukt men også godt for biodiversiteten i haven. Om det er mælkebøtter, brændenælder, døvnælder eller skvalderkål er de alle gode for noget. Der skal være plads til det hele.
En af mine ænder har valgt at lægge sig på æggene, hun får lov at ligge et par dage, og derefter tages en del af æggene ud. Så kan hun ruge 10–12 æg, og på den måde forhåbentlig holde styr på æggene og ællingerne når de kommer.
Mælkebøtterne er godt på vej og de er meget anvendelige. Især knopperne smager dejligt, lige ristet af på panden i lidt smør eller olie.
Selv om vi stadig kun er i april, er de første tomatplanter i salgsstativerne. Og det frister jo, for de er flotte, og måske er dine (som mine) egne desværre næsten alle gået til i sidste uges frostnætter. Men kun hvis du har et opvarmet drivhus, bør du købe og plante nu.
Vi har haft så mange dejlige dage, og jordtemperaturen var fint oppe, men så kom nattefrosten, og så er et almindeligt drivhus ikke nok. Et uopvarmet drivhus er ikke varmt nok om natten før engang midt i maj.
Indtil videre skal tomatplanter og chiliplanter ind om natten, hvis de skal holdes i god vækst. Og det samme skal du naturligvis gøre, hvis du falder for at købe allerede nu. Men hvorfor ikke vente – der kommer masser af tomatplanter til salg også om 2 uger. Og om kort tid er der sikkert også mulighed for, at du får tilbudt nogle af de ekstra planter, som mange haveejere har til overs, du kan evt. se efter dem på deljorden.dk__
Det virker ikke til at vi har haft et lunt forår, men det mener skovflåterne desværre, at vi har. Så de små blodsugere er allerede på farten, og de er også i haverne! Så husk at se godt efter dem når du kommer ind fra en tur i haven, især steder hvor huden er tynd og varm.
Der er ikke bare nattefrostrisiko men næsten garanti i denne uge… så alle alarmklokker ringer. For i køkkenhaverne er de tidlige kartofler begyndt at komme op, og her må man overveje forebyggende at dække kartoflerne ved hypning eller dækning. Toppene tåler ikke den mindste frost.
Selv i drivhuset var mine kartoffeltoppe ikke i sikkerhed, de har også fået frosten at føle.
Om man har været forbi planteskolen eller bare i supermarkedet, er det svært ikke at lade sig lokke af de dejlige sommerblomster i flotte farver. I havestuer og på overdækkede terrasser klarer de sig fint, men ikke til udplantning i det fri. Hvis de står i krukker, bør de tages ind, og er de for store til det, så stik et par pinde ned i jorden og læg et håndklæde hen over. Så klare de nok også nattens prøvelser.
For dem der ikke bare dyrker haven økologisk men også efter månen, er der en kalender at hente her
Squash er en skøn plante, på gode år vokser den næsten vildt, og jeg har til tider haft bede i køkkenhaven, der nærmest flød over i både blade og de dejlige frugter. Der er mange, der hen over sommeren får for mange squash, og begynder at forære væk til højre og venstre. Vores kommer alle på grillen, og forsvinder hurtigt.
Squash kan ikke tåle nattefrost, men det er tid til at forkultivere dem i potter indenfor ved 20–25° varme, så de spirer hurtigt og sikkert. Der er mange, der har ganske lidt plads tilbage i vindueskarmene, og squash kan, som tomater placeres i drivhuset om dagen. De vokser langsommere, hvis de har det for koldt om natten, og med de kolde nætter vi har, er det bedst at de følger med tomaterne ud og ind. Når det bliver lunere, kan de blive i drivhuset, hvis der ikke er risiko for nattefrost. Squash kommer på friland, når nattefrosten er ovre, og planterne kan forholdsvis let overdækkes, hvis det alligevel skulle ske.
Der er mange af os der har en del sten i haven, brug dem kreativt. Her er det gamle kantsten der er blevet brugt sammen med marksten til et trin.
Vintergræskar skal nå at modne inden første nattefrost eller først i oktober, hvis de skal kunne holde sig. Det er derfor også vigtigt at forkultivere dem nu, så de får så lang en vækstsæson som muligt. De sås, og plantes som squash. På nettet fås en mængde forskellige, mens det der tilbydes på planteskolerne, er et ganske lille udvalg.
Det kan jo ikke være spiseligt det hele. Denne smukke gule anemone er kommet helt af sig selv i min have, nu mangler jeg bare de blå.
Basilikum findes med forskellig duft, smag, farve og bladstørrelse. Planten er populær også som naboplante til tomater. Det er, som om at de allerede ved, at de skal gøre hinanden selskab på tallerkenen.
Basilikum kan sås i drivhuset til senere udplantning i potter og kasser, eller på lune steder på friland fra juni. Gem lidt af frøene da det er dejligt, at kunne så et nyt hold senere på sommeren. Der findes mange forskellige slags basilikum at vælge imellem.
Måske er du flyttet, syntes at din køkkenhave er for lille, eller måske den ikke ligger helt godt. Det er meget vigtigt, at du finder det rigtige sted til at dyrke dine afgrøder. Grønsager skal have masser af sol og lys, for at trives og give godt. I prydhaven har man mulighed for at vælge arter, som kan tåle delvis skygge eller endda næsten fuld skygge, tørke, salt og meget andet. Den mulighed findes ikke blandt grønsagerne. For at give optimalt skal de have sol det meste af dagen eller i hvert fald en stor del af dagen.
Bag denne store hæk ligger min køkkenhave, den skygger en smule, men den gavner til trods for det. Bag hækken er der et lunere mikroklima og det blæser ikke nær så meget.
Træer giver skygge, og tager det meste af vandet, det eneste der kan klare sig der er fx rabarber. Træer har rødder, der går ca. ud til trækronen. Så måske er den bedste placering af de nye grønsagsbede ude i græsplænen. Grønsagsbede er lige så smukke som blomsterbede; brug farverne og de forskellige bladformer til at lave et spiseligt bed.
På Politikens Forlag har Karina Demuth fået udgivet denne fine bog. Bogen er fyldt med smukke og moderne billeder. Den er hyggelig, og indeholder en hel masse, faktisk rigtig meget. Måske lidt for meget. Jeg bliver altid ked af at se, at man på én side og 6 billeder kan beskrive hvordan der kan bygges en stenterrasse. Hvis det var så enkelt, ville de nok ikke bruge så meget tid på at lære det på Anlægsgartner uddannelsen. Bogen er en udmærket inspiration til kolde forårsaftner med en kop the.
Der er mange af os der har store gamle æbletræer fra en tidligere haveejer stående i haven, og hvis du er heldig er det fantastiske æbler. Hvis du er mindre heldig, er de ikke så spændende, men der er det er der råd for. I april kan du pode nye sorter på dine gamle æbletræer. Enten en ny sort på ét træ eller flere sorter på samme træ, så du får det der kaldes et familietræ.
Læs mere om hvordan Pod nye sorter på gamle træer.
De gamle figner skal af, men denne ligner et hjerte så meget, at jeg næsten ikke nænner det.
På Turbine har Elizabeth Millard udgivet denne interessante bog. Selvom den er udemærket oversat, er det alligevel tydeligt, at den ikke er skrevet til det skandinaviske marked. Når det er sagt, er det en fin bog; meget overskuelig og nem at bruge. Det er en god begynderbog og selv for én som jeg, der gerne bruger urter, er der noget at lære. Salvie kan trække i hvidvin, og hvis jeg drikker et lille glas før maden, fremmer det fordøjelsen. Det er jo godt at vide!
Der er få ting, der er lige så smukke som løgplanter i plænen, men nu er græsset så højt, at det skal slås. Men det er vigtigt, at de grønne løgtoppe får lov at stå, da bladene skal nå at samle ny næring til næste års blomsterflor.
Du kan først slå bladene af den enkelte art, når de begynder at se lidt slatne, gule og gamle ud. I maj kan man slå erantis, vintergæk og krokus, mens de fleste andre først kan slås af i første halvdel af juni. Nogle arter som erantis og krokus selvsår desuden, hvis de ellers får lov til at visne ned i fred og sætte modent frø.
Brug lidt tid på at lave et nyt bed eller at få mere liv i det gamle; et staudebed er i stadig udvikling. Som et maleri du bliver ved med at vende tilbage til. Søg på nettet og find nye planter, sæt de højeste enten bagerst i bedet eller i midten, hvis bedet kan ses fra flere sider.
En af de yndigste er sankthansurt Hylotelephium telephium Den er så hårdfør, og trives de fleste steder, den bliver hurtig stor, så du kan dele den og plante ud flere steder. Det betyder også, at der ofte er naboer eller venner, der har nogen at dele ud af. Måske kan du bytte med noget fra din egen have?
Denne lille primula står og venter på et ledigt øjeblik, så den kan komme ud i et bed.
Her om foråret er en anden smuk forårsbebuder primula, den byder både på mange former og farver. Desuden er der ofte rigtige gode tilbud på dem lige nu, tag dem ind, nyd dem og plant dem ud i haven. Det er ikke dem alle, der kommer året efter, men de der gør, giver flotte pangfarver i havens hjørner.
De sure kirsebær er ved at briste. Nu må frosten godt holde sig væk.
Det ser sjovt ud når jeg prøvet at komme udenom de fleste løg og forårsblomster i plænen.
Endelig er ærterne på vej op, og det lader til at end ikke duerne har opdaget dem.
Mit kvædetræ er også kommet langt, men frosten må holde sig væk for ellers kommer der ingen kvæder.
Alle løgplanter får en chance hos mig, også i rosenbedet i min have. Så er der lidt at se på i det tidlige forår.
Bonderoserne er langt fremme med deres smukke røde skud. Pas på når du luger eller tager blade væk, de nye skud knækker meget nemt.
Nytter det at have høns i haven? dette billede taler vist for sig selv. Hønsene er meget effektive med deres klør og derfor er det et mareridt, hvis de slipper ud i køkkenhaven.
Bøgen er sprunget ud mange steder, dog ikke hos mig.
Persisk fritillaria, Fritillaria persica trives rigtig godt hos mig. Det er meget store løg der koster en mindre formue, og som er det hele værd.
Jeg er ved at lægge et par bede om i køkkenhaven. Det betyder også at rabarberne har måtte flytte og et par stykker prøver jeg at have i krukker.
Nu jeg er begyndt at slå græs, er der også afklip til bedene. At frøene kan ligge og hygge sig imellem højene af græs giver yderligere læ.
Ribs viser gode anslag til endnu en stor høst. Ribs er efter min mening bedst lige fra busken.
Bregnerne fik også en over næsen af frosten, men det lader til at de ikke har taget varig skade.
Purløg er der nok af, den står fint og strutter.
Katten gør det katte gør bedst, slapper af.