Jordtemperaturen kravler også ganske langsomt op af, men den ligger stadig og hygger sig omkring 4 grader. Du kan holde øje med jordtemperaturen i dit eget postnr. her.
Det begynder at blive tid for lange næser og kløende øjne, allerede nu er der både el og hassel pollen derude. Det er tidligt tænker du nok, og så husker du rigtigt i »gamle dage « startede pollen sæsonen næsten 4 uger senere end i dag.
Raklerne er imponerende og der er mange af dem med deres smukke støv. Desværre er der flere og flere der ikke kan tåle deres pollen. Foto: Congerdesign
Mens vi venter på, at det stabile forår kommer, kan du luge ukrudt i blomsterbede, hegn, hække og under roser… det er godt at forsøge at være lidt på forkant. Du kan også rive grene og kviste af græsplænen, så den er klar til at kunne slås, når den begynder at vokse for alvor.
Lige nu har brændenælderne kun et begrænset rodnet, så det er den allerbedste tid at gå i gang med et stykke, som er groet til med brændenælder. Et mælkebøttejern__ er godt at have med rundt i haven, for mælkebøtterne vokser allerede. Husk, mælkebøtten er værdifuld her i det tidlige forår, hvor du kan spise den med stor fornøjelse.
Mælkebøtten er en vidunderlig plante og en af de få, hvor alt kan spises og bruges – og ikke kun hvis du har kaniner.
Parret Ingrid og Pelle Holmberg har på Turbine udgivet denne lille bog med opskrifter og vilde indslag. Bogen har et fint format og søde lidt retro billeder. De første sider bliver brugt på at beskrive de planter, der bruges i opskrifterne, og hvor de findes. Det er udemærket. Opskrifterne ser nemme ud, men der er ikke mange nye, eller noget hvor jeg bliver overrasket over brugen af en plante.
Når jorden er bekvem, og kan løsnes, uden at den klæber til spaden, er det et godt tidspunkt at bekæmpe skvalderkål. Er det et sådant bed, der i årevis har lidt under skvalderkål er rodnettet meget massiv. Her skal du så grave med spade, men det er bedst at løsne med et gravegreb.
Skvalderkålen er en livskraftig lille sag, og den smager faktisk glimrende her i det tidlige forår. Foto: Stefan Schweihofer
Så skal du have alle de små lyse rodstykker med op. Hvis der er mange og også små, kan det måske betale sig at bruge et sold for at få det hele med. De rodstykker som du ikke får med (og jo, de er der desværre), vil afsløre sig selv om nogle uger ved at danne nye planter, som let kan hives op.
Vi må godt så småt gå i gang med at fjerne visne staudetoppe, så vi bedre kan nyde forårsblomsterne, uden alt det visne skæmmer. Nogle stauder og krydderurter begynder snart at sætte nye skud, og her haster det derfor med at få fjernet den visne top. På den måde kan du få de visne stængler klippet eller brækket af langt nede, uden at beskadige de små fine skud.
Vi kan stadig få frost, så pas på med ikke at blive alt for ivrig med saksen.
Faren for nattefrost er ikke helt ovre endnu og vekslen mellem nattefrost og den hårde forårssol, kan svide de nye skud på de mere sarte planter, f.eks. fransk estragon. Så her skal du holde lidt igen med saksen og måske tværtimod lægge en grangren over som værn mod nattefrost og den skarpe forårssol.
Jeg kan godt lide at lytte til noget, når jeg roder rundt, vasker op eller fx luger de store bede. Jeg lytter gerne til bøger, men der er også mange gode programmer at lytte til online enten på computeren eller en smartphone. Det kan du fx med denne BBC produktion, der handler om alt fra de botaniske haver til biernes måde at identificere planter på. Der er altid noget nyt at lære, og sproget på BBC er utrolig smukt.
På Naturforlaget har Sussie Pagh, Merete Møller, Helga Hald og Jens Sigsgaard fået udgivet denne glimrende begynderbog. Forfatterne har fat i det helt rigtige; at alle vi der har en smule jord at gøre godt med, skal se om vi ikke kan løfte biodiversiteten lidt. Det er faktisk slet ikke så svært, og det giver bogen her fine og lette anvisninger på. Bogen er skrevet i et meget tilgængeligt sprog, og er nem at læse.
Som forfatterne skriver, betyder en have der er god for alt det vilde ikke at blive rodet eller uskønt. Tværtimod! Det eneste vi faktisk er uenige om, er om vi haveejere skal fodre rævene. Jeg er glad for ræven, den tager en masse mus og rotter! Men derfor syntes jeg stadig ikke, at vi skal fodre dem og holde dem til. Denne dejlige bog med dens mange hyggelige billeder, burde være indflyttergaven til alle nye haveejere.
De mest hårdføre roser kan du godt klippe ned sidst i marts. Dine klematis ser visne ud, men er kun de sent blomstrende, der skal beskæres i foråret. De sætter nye skud fra bunden og danner på dem nye blomsterknopper.
De små og enkle clematis er yndige og når de først har fået fat giver de et væld af blomster.
De tidligt blomstrende klematis har allerede nu ansat blomsterknopper på skuddene, så hvis du klipper dem tilbage, fjerner du alle blomsterknopperne. Denne slags klematis skal kun beskæres hvis de bliver ranglede og med stadig ringere blomstring. De kan naturligvis også beskæres, hvis de bliver for store. Skær dem ned til 1–2 m højde med flere års mellemrum. Beskæringen foretages lige efter blomstringen. På den måde kan de nå at danne ny tilvækst med blomsteranlæg, der vil blomstre året efter.
De fleste roser, hortensia, lavendel og sommerfuglebusk skal først beskæres i april, når du er sikker på, at vinteren er forbi.
Du kan så småt begynde at køre kompost ud på bede med hvidløg, bede til tidlige kartofler og dine rabarber, frugtbuske og hvis du har staudebede. Alle disse steder får planterne hurtigt brug for næring, og her er din kompost fantastisk.
Ser du godt efter, vil du se, at knopperne på hindbær er begyndt at få grønne spidser. Det gælder i øvrigt også stikkelsbær og solbær. Det er dejligt, for så begynder der snart at komme et svagt og sart lysegrønt skær. Det er godt for øjet og for humøret – for så er vi snart i gang med det hele.
Brombær er en dejlig taknemmelig plante og lidt kærlig beskæring gør den kun bedre.
Men det fortæller også, at det er på høje tid at få beskåret efterårshindbær, brombær og vin, hvis du ikke allerede har gjort det. Læs mere i artiklen Beskæring af hindbær og brombær.
Mange steder, som planteskoler og byggemarkeder, har på denne årstid fristende fine minidrivhuse til vindueskarmen. Både speedlingbakker og systemer med såpotter eller såbrikker i minidrivhuse er udemærkede løsninger du nemt kan bruge derhjemme, og sødt ser det også ud. Men du kan også forsøge dig med noget genbrug, det er bedre for din pengepung og for miljøet. Ved at genbruge almindelige urtepotter og i stedet for minidrivhuse komme dem i hvide plastposer under spiringen kan du også lave dit eget » minidrivhus«. Indrømmet, det er måske ikke helt så fint at se på, men det er lige så effektivt, og potterne kan du bruge igen bagefter.
Der er mange af os der nyder at en del planter der kan så sig selv og derved langsomt vandrer rundt i haven. Hvis du har arter, som du gerne vil have til at formere sig ved selvsåning, bør du vente med at kultivere bedene, hvor de gerne skulle komme; de nye små planter.
Et erantis tæppe kræver tålmodighed. Vær ikke for ivrig med at fjerne de små nye planter, skån de steder, hvor de står for klipning og træd ikke på dem- så skal det nok komme med tiden. Foto: Pixabay
I haven kan du lige nu se, hvordan erantis spirer frem. Erantis er en dejlig forårsbebuder, der er hele 4 år fra fremspiring til erantis kommer i blomst. Læg mærke til bladene i forskellige størrelse – det er planter på forskellige alderstrin. Også under juleroserne kan der stå små selvsåede planter – eller de er på vej. Så pas på, når du går i gang – du kan også komme til at fjerne det, du ønsker skal komme op i fremtiden.
Du kan også genbruge styroporbakker fra champignon samt de dybeste plastikbakker (4–5 cm dybe) fra kød og grønsager (vask dem godt), til de planter, som skal prikles ud. Bakkerne kan nemt stables og genbruges til næste år. Det er også nemt at få samlet rigelig med bakker til eget forbrug, prøv bare over en 14 dages periode at samle sammen. Du vil blive overasket over hvor meget af denne slags plast der går igennem en almindelig husholdning på så kort tid. Så er det skønt at kunne genbruge dem til noget fornuftigt.
Genbrug er altid godt, her er det gamle dåser der kommer i brug igen. Foto: Christina Dreisig Hansen
Mens vi venter på foråret, er det en god ide at gennemgå beholdningen af potter, bakker og minidrivhuse og få det hele vasket af og gjort klart – dette kedelige arbejde nåede du måske ikke i efteråret eller i løbet af vinteren… men nu dagene bliver lange er det bare at kaste sig ud i det.