Havenyt uge 50, 2007

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Vi er midt i juleræs med gavekøb, lange sedler over indkøb til julens mange måltider, og tid til at købe familiens juletræ og pyntegrønt, hvis man ikke selv har det i haven. Men prøv alligevel de næste 14 dage at få tid til en tur i haven eller en gåtur i den smukke vinterskov. Det giver ny energi til mere juletravlhed.

Have med oplevelser i december

Ude i haven kan man glæde sig over kristtornbuske eller træer med flotte røde bær – hvis altså ikke fuglene lige har nået at rydde dem, inden de skal nydes eller måske med i julepyntningen. Men det er ikke kun alle de stedsegrønne, der er flotte lige nu.

Hvis man har plantet de rigtige arter, er der blomstrende buske derude. Jo mildere et sted man bor, jo større chance er der for at have blomstrende buske i december. De to klassikere er vinterjasmin med de gule små blomster på lange, tynde grene, og kejserbusken med de lyserøde blomster. De er begge hårdføre. Der er også set enkelte forsythiablomster allerede nu. I milde egne af landet kan man desuden se frodige buske med store gule blomsterstande – det er en Mahoniakrydsning, og flotte lilla blomster – det er en hebe. De står midt i deres bedste blomstringstid – se fotos.

I blomsterbedet er juleroserne på vej op, der er primula, som allerede blomstrer, og ser man godt efter kan man finde spidse vintergækknopper i den typiske grågrønne farve på vej op af jorden. Det hele går måske lidt langsommere de kommende dage, for det ser ud til at vi skal have nattefrost igen fra midt på ugen, med nattemperaturer fra plus 3 og ned til minus 3.

Juleroserne står med store knopper ude i haven

Juleroser er dejlige, og vi opfatter den som en juleblomst, selv om de først blomstrer senere ude i haven.

Normalt ser man ude i haven ikke noget til den hvide julerose, Helleborus Niger, førend tidligst i februar, og normalt kan man ikke engang drive den frem i blomst til jul. Men nu er det andet år i træk, at den er på vej op med sine hvide knopper gennem det brune bladdække her midt i december. Hvis man har mange, kan man overveje at grave en blok op til drivning. Ellers kan man købe en i blomst og plante den ud i haven bagefter.

I normale år kommer den lyserøde julerose, Helleborus orientalis frem med sine knopper i december eller januar/februar, alt efter vinterens mildhed. Det er den tidligste art. I år er knopperne også på vej op gennem de visne blade, der dækker jorden. Hvis man graver en blok op nu, kan den drives i blomst til nytår. Måske endda til jul. Den mister ved drivning indenfor det meste af den lyserøde farve. Men det er vigtigt at de drives med forsigtighed, dvs. langsomt vænnes til indeklima og varme.

Brug frostsikre krukker til julepyntningen

Det milde efterårsvejr har betydet, at vi i år ikke har haft helt så travlt med at pynte op til jul udenfor. Men julen rykker nærmere, og på terrasser, ved indgangsdøren og i gårdhaver er det flot at pynte krukker med gran og andet pyntegrønt. Bøgegrene med vissent løv, visne hortensiablomster, grene med røde bær og japanske lygter er flotte at stikke ned mellem alt det grønne. Men det er vigtigt kun at bruge de krukker, som er frostsikre. Alle andre krukker skal tømmes og sættes indendøre, inden jorden i dem fryser, så krukkerne måske sprænges, når jorden udvider sig.

Har man store stedsegrønnne træer og buske, som man kan skære store grene af, kan de i større blomsterkummer og -kasser stikkes ned, så det kommer til at se ud som om, de er beplantet med stedsegrønne buske. Det ser ikke kun flot ud, men fuglene bruger også sådanne steder til at sidde i læ, når det blæser.

Økologiske juletræer

Det er de færreste, som er selvforsynende med julens grantræ, og der sælges da også grantræer på stort set ethvert gadehjørne, og der er masser af små og store plantager, hvor man kan få lov til at udsøge sig familiens juletræ og selv fælde det.

Hvis man vil være sikker på, at juletræet er økologisk dyrket, så er det ikke noget problem som sådant. Kun at finde et så tæt på, at man ikke ender med al for megen uøkologisk bilkørsel for at få et økologisk grantræ. Det er derfor en god ide at se indenfor på Økowebs liste over forhandlere af økologiske juletræer og udse sig det sted, som er nærmest. Mange af stederne kan man samtidig købe økologiske fødevarer i stedets gårdbutik. Der er også muligt at bestille juletræer flere steder og få det leveret til døren – i hvert fald i visse områder af landet. Man kan også få leveret et økologisk juletræ til døren i de tættere befolkede områder.

Stadig bedste plantetid for træer og buske

Selvom vi er midt i december, så er det på grund af det milde vejr og den deraf følgende høje jordtemperatur stadig rigtigt godt at plante løvfældende træer og buske. Hvis man har en stiv lerjord er der dog det minus, at jorden nu er så fugtig, at jordstrukturen tager skade af al for megen færdsel uden for havens gangarealer.

Fuglene kan stadig finde masser af føde i haven

Fuglene kan stadig finde masser af føde i haven i form af insekter, orm, frugt og frø. Hvis man ikke allerede er begyndt at fodre, kan det være en god ide at vente, til det bliver virkelig vinter. På den måde får man ryddet op i modne frø, snegle, larver, halvrådne æbler osv. Det er selvfølgelig en forudsætning, at man ikke har ryddet haven for alle disse fødeemner.

Det er en god ide at have foderbræt og foderautomat samt foder klar til den dag, hvor frost og kulde for alvor sætter ind. Man kan selvfølgelig godt begynde at fodre nu, hvis man gerne vil have oplevelsen af fuglene på foderbrættet tæt ved vinduet. Men det er mest for vores egen skyld.

Georgineknolde skal ind i sikkerhed

Det lune efterår har betydet, at frostfølsomme knoldplanter som georginer, knoldbegonier, kanna, haveranunkel, tigerblomst, gladiolus og Acidanthera bicolor har stået med grønne blade ret længe. Måske er de stille og roligt gået i glemmebogen. Hvis det er tilfældet, er det en god ide at få dem taget op nu, inden frosten pludselig en dag indfinder sig. Det er jo nok for meget at håbe på, at også vinteren bliver så mild, at de kan overvintre ude i jorden.

Men det kræver selvfølgelig, at man har et frostfrit sted at opbevare knoldene, indtil de kan komme i jorden igen i april. Ellers må man bare lade stå til og købe nye næste år. Sidste vinter oplevede flere dog, at glemte georginer overlevede og skød op igen i foråret. Men det er ren lotterispil, selv med lidt vinterdække. Måske er man så heldig at kende nogen med en frostfri kælder, hvor de kan få lov til at stå i et mørkt hjørne – man kan jo så måske forære halvdelen af knoldene væk som tak for vinteropbevaring. Som regel er der mange flere og større knolde ved optagningen, end der blev lagt i foråret.

Knoldene tørres helt, inden de lægges i meget lidt fugtigt sand eller spaghnum i et enkelt lag. Selv om de skal opbevars tørt, må knoldene ikke tørre ud. De opbevares køligt under 10° C, bedst ved ca. 6–8° C.

Georginer (dahlia) er der erfaring for, at man i stedet for at bruge sand/spagnum med held kan opbevare knoldene i åbne plastposer, som sikrer mod udtørring. Når man graver dahlia op, skal der efterlades 10–15 cm stilk. Ikke alle dahliaknolde overlever vinteropbevaringen. Det er en balancegang mellem en tilpas tør opbevaring, og at knoldene tørrer helt ud.

Bøger som julegave

Havebøger er der igen i 2007 kommet rigtig mange af. Du kan danne dig et hurtigt overblik over mange af de havebøger, som er udgivet i 2007, ved læse artiklen Nye havebøger i 2007, hvor der er link til forlagets omtale af den enkelte bog. Du kan også gå en tur i boghandlen og gennemse dem og finde ud af, hvilke der evt. fortjener at komme med på ønskeseddelen eller blive til en god julegave til en haveinteresseret ven.

Der er i 2007 kommet to både store og meget flotte bøger om to meget forskellige emner.

Den engelske have er en flot bog

»Den Engelske Have« af Ursula Buchan er en meget stor og flot bog om den engelske have, som for mange haveejere er indbegrebet af havekultur, men som i virkeligheden dækker over mange slags havestile. Ursula Buchan tager udgangspunkt i en række engelske haver, som er åbne for publikum, og fortæller om mange forskellige havestile gennem konkrete eksempler. Hun fortæller også om den historiske udvikling af den engelske have og om markante havefolk og deres haver. Bogen er ilustreret med 300 meget flotte fotos af fotografen Andrew Lawson. Se anmeldelsen af Den Engelske Have.

Bogen om drivhusdrømme

Når man ser, at forfatteren til den store flotte bog »Drivhusdrømme« er Claus Dalby, så ved man også, at det er en flot bog med masser af dejlige billeder, der emmer af haveglæde og flotte haver. Claus Dalby, som selv har et meget stort victoriansk orangeri, har besøgt en række havemennesker, som fortæller om deres meget forskellige drivhuse, og hvad de bruger dem til. Det er mennesker, som har virkeliggjort drømmen om det for dem ultimative drivhus, og det er ikke små drivhuse fra byggemarkedet tilplantet med 5 tomat- og en agurkplante, men flotte og store købte eller specialbyggede drivhuse eller orangerier. Her kan man virkelig få næring til drømme om et nyt drivhus. Det er ikke en praktisk dyrkningsbog, men man kan få ideer til udformningen af utraditionelle drivhuse og orangerier, og til hvad drivhuse kan bruges til, herunder at nyde udelivet og planterne i væksthuset.

Her er du: Forsiden > 2007 > Havenyt uge 50, 2007

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider