Havenyt uge 3, 2006

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Vinteren vil i år ikke rigtig slippe, kulden kommer hele tiden tilbage, så efterhånden noget beskidte sne ikke kan nå at smelte væk alle steder. Der er ikke megen forår at spore ude i vore haver, bortset fra de allertidligste arter af juleroser, som allerede harstore knopper nede under bladedækket. Det er ikke i år, at foråret spirer frem midt i januar med små gule erantisknopper.

På de koldeste dage sidder fuglene oppustede på grenene tæt på de steder, hvor vi sørger for vinterfodring, mens de ikke går af vejen for lidt parringsleg, så snart solen skinner. Det er i øvrigt vigtigt at blive ved med at fodre, når man først er startet, og man skal variere udbuddet af foder, så der er til både sangfugle og mejser.

Lige nu er der ikke ret meget andet, man kan foretage sig ude i haven end at fælde eventuelle træer og buske, som skal væk. Hvis der er hække, som har vokset sig alt for høje eller brede, kan de skæres ind her i januar og februar. Men husk at saks og sav hører til det allerfarligste værktøj i haven – for havens træer og buske. Det er vigtigt at vide, hvorfor og hvordan man beskærer. Ellers kan man hurtigt gøre mere skade end gavn. Og vinterbeskæring bør ikke udføres pr. automatik – faktisk er sommerbeskæring et meget bedre valg for havens træer og buske.

Indenfor er det stadig lidt for tidligt at så, selv om man har kunstig lys og varme i spirekasserne. Der er nemlig rigtig lang tid til der kan plantes ud. Eneste undtagelse er de arter, som skal have kulde, inden de vil spire. Derimod er det en god ide at prøvespire de frø, som er til overs fra sidste eller måske forrige år og se, om de er spiredygtige. Ofte forbavses man – selv 10 år gamle frø, f.eks. tomatfrø, kan i visse tilfælde spire udmærket.

Er de gamle frø spiredygtige?

Det er en god ide at finde alle frøene fra sidste og de foregående år frem og finde ud af, hvad man har af frø, og hvilke der stadig er spiredygtige og har en god spireenergi. Hvis man springer dette over og går direkte til køb af frø, bruger man pengene på at købe det, man allerede har, i stedet for at kunne købe ekstra mange nye og spændende frøsorter, som man ikke har prøvet før. Og der er rigtig mange sorter, der frister, når man studerer frøfirmaernes mangfoldige udbud af frø til både køkkenhave og blomsterbede.

Men man skal være sikker på, at de gamle frø kan spire. Nogle arter er spiredygtige i rigtig mange år – f.eks. bønner, kål og tomater – mens andre mister spireevnen på 1–2 år – f.eks. pastinak og salat. Det kan man selvfølgelig bruge som en rettesnor, men hvis de har ligget et fugtigt eller varmt sted i huset, kan de sagtens have mistet spirevnen, selvom sidste brugsdato ikke er overskredet. Og er der noget mere ærgerligt end at så, gå og vente, og intet kommer op? Derfor er det en god ide altid at spireprøve frø fra de foregående år, hvis man vil bruge det.

Se mere om spireprøvning i artiklen Test om dine frø er spiredygtige og om spiretid og spiretemperatur i artiklen Spiretemperatur og spiretid.

Fældning af træer og buske

Hvis man har besluttet sig for at fjerne træer og buske i haven, er januar og februar en god tid til arbejdet, hvor der ikke er så meget andet at lave i haven. Men tænk på, at jorden let trampes meget fast, når man færdes på denne årstid. Så forsøg at træde mindst mulig i blomsterbedene, og græsplænen tager også skade af for megen færdsel på denne årstid, hvor jorden enten er meget våd i tøvejr, eller græsset kan tage skade ved megen færdsel i frostperioder.

Hvis man skal have ikke havekyndige til at foretage fældningen, er det vigtigt, at man er med og holder øje med, at de færdes forsigtigt og ikke laver unødig skade på resten af haven.

Beskæring af løvfældende hække i vintertiden

Har man en hæk, som er alt for bred eller høj, er det her i vintertiden, den skal skæres tilbage, da man herved tvinger planterne til at danne flest mulige vanris (stammeskud), så den bliver tæt. Det er en god ide kun at skære en af siderne eller toppen tilbage ad gangen og så tage en den anden side side, når den om et eller to år er vokset godt til og er blevet tæt. På billedet kan du se en beskæring af den ene side, mens enden på hækken og toppen ikke er beskåret, men står med sit brune løv. Man skal selvfølgelig ved samme lejlighed fjerne døde grene i hækken.

Podekviste og podekurser

Hvis man har planer om at pode nye frugttræer med egne podekviste f.eks. fra en ældre sort i haven, så skal man skære podekvistene nu, mens træerne er i absolut dvale. Ved selv at pode, har man mulighed for at få nogle af de gamle sorter, som er udgået af planteskolernes sortiment. Selve podningen skal først ske i februar/marts og indtil da, skal podekvistene opbevares køligt, f.eks. viklet ind i fugtigt avispapir, lagt ned i en plastpose og i køleskabet.

Hvis man gerne vil lære at pode, er det rundt om i landet altid en række podekurser – du kan se dem under arrangementer i februar og marts. På nogle kurser kan man også medbringe egne podekviste.

De stedsegrønne med bær og blomster

Når nu januar ikke give forårsfornemmelser med små gule erantis, så er det godt i haven at have smukke stedsegrønne vækster med blomster og bær.

Lige nu står vårlyngen og blomstrer meget smukt. Der findes rigtig mange sorter, der er både rødlilla og hvide sorter. Det er samtidig en god bunddækkeplante, som brugt i større flader virkelig er synlig i den grå vinter.

En af de planter som man slet ikke kan undgå at lægge mærke til, er den stedsegrønne vinterbær, Skimmia japonica med de knaldrøde bær. Det er dog kun, hvis man har plantet både hun- og hanplanter, at der kommer bær på vinterbær. Den kræver sur jord og tåler ikke at jorden tørrer ud i længere tid. Den bliver kun ca. en meter, og bliver derfor ofte brugt på gravsteder, hvor den lyser op hele vinteren med de røde bær.

Myrtekrukke, Pernettya mucronata er en anden lille fin stedsegrøn busk med masser af bær. Der kan fås sorter med hvide, lyserøde og røde bær. Den kommer fra Chilie og kræver en lidt lun, solrig plads, og det kan derfor være en god ide at beskytte den med lidt grangrene, selvomd det gør den mindre dekorativ i vinterhaven.

Her er du: Forsiden > 2006 > Havenyt uge 3, 2006

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider