Havenyt uge 27, 2006

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det er ferietid og dermed er der også tid til at nyde alle de smukke blomster i haven lige nu: riddersporer, kornblomster, valmuer, fingerbøl, klokkeblomster, skønhedsøje, diktam, knopurt, løvefod, alpemandstro, storkenæb, ærenpris, timian og mange flere. Enten i egen have eller i andres haver.

Ferietid betyder også mulighed for besøg i smukke parker og haver ude i ferielandet eller på rejser i udlandet. Det er en god måde at få nye ideer til sin egen have. Og måske har man mulighed for at bringe spændende planter med hjem.

Regler for indførsel af planter ved rejser

Husk at undersøge reglerne for indførsel af planter fra det pågældende land på forhånd. Der er 25.000 planter, som er omfattet af CITES (Washingtonkonventionen), heraf er end del helt forbudt at handle, da de er direkte udrydningstruede, mens resten kræver særlig tilladelse til ind- og udførsel. Man kan læse mere herom på Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside

Import af små mængder planter (som ikke er omfattet af CITES) og planteprodukter til eget brug er ikke omfattet af det krav om certifikat og kontrol, som gælder erhvervets import, når man selv medbringer planterne i bagagen i forbindelse med rejsen. Se mere om Import af planter og planteprodukter fra lande udenfor EU. Disse regler er til for at beskytte vore planter i Danmark mod indførsel af alvorlige skadedyr og sygdomme.

Kvalitetsafgrøder fra egen have

Skulle der komme uventede feriegæster, kan vi hurtigt stable en menu på benene med alt godt og grønt fra haven. Haven bugner nu af friske usprøjtede grønsager, og de er i en klasse for sig. En kvalitet som man slet ikke kan købe. Måske kan man købe større og flottere eksemplarer, men på smagen og friskheden er købegrønsager hurtigt udkonkurreret. Lige nu henter vi nye kartofler, de frøste små gulerødder, ærter, salat, agurker, løg, og snart også hindbær, de første spidskål og modne stikkelsbær. De første cherrytomater i potter er begyndt at rødme.

Fra egen have kan man få specialiteter, som man sjældent kan købe, f.eks. voksbønner, rødbladet basilikum og mange forskellige slags salat lige fra rødbladet pluksalat, hjertesalat, bataviasalat, endivie til rucola. Og hvor kan man købe grønne stikkelsbær og solvarme tomater?

Så og plant nye afgrøder

Førhen skulle der bare avles til fryser og syltekrukker. I dag er vi mere til friske grønsager så stor en del af året som muligt. Derfor skal der sås og plantes nye afgrøder i hele juli. Først i juli kan man nå at så voksbønner, grønne bønner, bladbeder, glaskål/knudekål, dild og salat. Hvis salat skal nå at danne hoved i efteråret, skal man så senest sidst i juli. Almindelig rucola kan man dog først så fra august – den går i blomst i sommervarmen.

Man kan endnu nå at plante sommerkål og grønkål ud på ledige arealer. Men der er næsten umuligt at plante ud på varme solskinsdage, hvis ikke det det er planter i potter med god potteklump.

Orientalske bladgrønsager

Fra midt i juli kan vi også så alle de orientalske bladgrønsager, så det er en god ide at begynde at se sig om efter frø, da de skal måske skal bestilles hjem, da butikkerne ofte returnerer frø og frøstativer allerede omkring 1. juli.

Vil man vide mere om de orientalske bladgrønsager, findes der hele to bøger om orientalske grønsager på dansk: »Østens urter« af Anemette Olesen og »Din orientalske køkkenhave« af Lena Israelsson. Begge bøger har omtale af de enkelte grønsager, dyrkning samt opskrifter. Lena Israelsson har et meget spændende afsnit med i sin bog: Kinesisk intensiv dyrkning. Heri fortæller hun om intensiv dyrkning i højbede. Begge bøger udkom for nogle år siden, men kan måske endnu købes. Den komplette bog om orientalske grønsager er Joy Larkcom’s »Oriental Vegetables«, som dog næsten kun er illustreret med stregtegninger.

Der skal vand til køkkenhaven

Det er dejligt med sommer og masser af sol, som får specielt tomater, græskar, majs og basilikum til at udfolde sig for alvor. Men ingen af køkkenhavens planter kan undvære vand, så check jævnligt om de har vand nok. Lige nu er det specielt hindbær, som skal have meget vand for at udvikle bærrene optimalt. Stikkelsbær, ribs og solbær klarer selv at få fat i vand nok, medmindre jorden er meget tør.

Åbne vinduer i drivhuset

Fra juli er høj luftfugtighed det største problem i drivhuset, da våde planter har stor risiko for at få skimmelangreb. Det er derfor nødvendigt at have et par vinduer åbne i drivhuset om natten. Dette er kun muligt, hvis man ikke har monteret automatiske vinduesåbnere på alle drivhuset vinduer. Det er bedst at nøjes med at montere i den ene side af drivhuset. Man kan så lade vinduerne i den ene side stå permanent åbne, og så snart det bliver varmt om morgenen, åbner de i den anden side og giver god udluftning.

Check for skadedyr i drivhuset

Når vi i den kommende uge igen får sol og varme i drivhuset, sker der en hurtig opformering af evt. skadedyr i drivhuset, så det er en god ide at holde øje med udviklingen. Brug en lup og hold øje med, om der dukker spindemider op på agurkplanterne, mellus på tomaterne og bladlus på peberplanterne. Skal man have succes med at bruge nyttedyr i drivhuset, skal de købes og sættes ud, når angrebet er nyt. Hvis angrebet er voldsomt, bør antallet af skadedyr reduceres med insektsæbe, inden nyttedyrene udsættes.

Der er to gode hjemmesider, hvor man kan læse om og se billeder af skadedyrene i drivhuset og de nyttedyr, som man kan købe til at sætte ud for at nedbringe antallet. Nyttedyr udrydder aldrig et angreb helt. Hjemmesiderne tilhører to producenter af nyttedyr i Danmark: EWH BioProduction og Borregaard BioPlant ApS.

Nyttedyr kan bestilles i FDB, Matas, Solsikken, i de fleste planteskoler og havecentre eller direkte fra EWH BioProduction. Nyttedyrene leveres på forskellig måde. Kommer de med posten, skal man være opmærksom på, at de ikke tåler en dag i en glohed postkasse, og at de helst skal udsættes den dag, de modtages. Er der mange skadedyr, bør man minimere disses antal dagen før forventet modtagelse med en sæbevandsbehandling, så planterne når at blive helt tørre inden udsætning.

Solsorte og bærbuske

Hvis man bor i områder med mange solsorte og få bærbuske i haverne, er det en god ide at overdække ribsbuske med net allerede nu, da man eller er ret sikker på, at buskene pludselig er bærfri, og det kan meget vel være, inden de er ordentligt modne. Som regel spiser solsortene ikke stikkelsbær og solbær, som de ikke synes så meget om, og hindbær har for bløde grene til, at de kan finde ud af at lande i dem.

Hindbærene får snart de første rødmende bær, og det er meget vigtigt, at de ikke mangler vand fra nu af. Et hindbærbed har ikke nok vand, selv om det jævnligt regner. Her får man virkelig valuta for nogle hundrede liter vand i løbet af de næste par uger form store flotte bær. Check at jorden hele tiden er fugtig, indtil de sidste bær er færdigudviklede.

Gråspurve og modne frø til høst

Hvis man har ladet planter af kålfamilien stå og sætte frø for at høste dem, så hold øje med dem. Bl.a. gråpspurve kan godt lide dem, og de spiser dem, når de er halvmodne. Hvis man ikke dækker dem i tide med f.eks. fiberdug, så kan man opleve at de fleste frøskulper er hakket itu, og alle de frø, man regnede med at skulle høste, er væk.

Det pæne ukrudt må ikke tage overhånd

Det er let at lade det gode hjerte løbe af med sig, når der spirer de dejligste planter frem alle vegne. Man skal være en hård negl, hvis man skal luge søde små planter af morgenfrue, cosmos, amarant, kantbæger, hjulkrone, tallerkensmækker og alle de andre, som selvsår flittigt. I køkkenhaven kan det også være grønsager: dild, persille, koriander, salat, sareptasennep osv. Det sker selvfølgelig kun, hvis man har ladet de pågældende planter kaste frø årene forud.

Alle de dejlige fremspirende planter giver nogle fantastiske muligheder for at få variation i både blomsterbede og urtebede. Men det skal styres med lidt hård hånd, man skal faktisk være en lidt hård negl, når der luges, for ellers bliver alle de hver for sig pæne og nyttige planter til en slags ukrudt, som let tager pippet fra de planter, som man i første omgang havde tildelt pladsen. Man kan selvfølgelig vælge at lade en cosmos vokse op i porrebedet, fordi det bare ser så flot ud. Men det koster nok minimum en porre udbyttemæssigt.

Cosmos kan man overse ulemperne med, hvorimod man skal være mere på vagt overfor hjulkrone, som kan udvikle sig til at fylde næsten en kvadratmeter, mens man er på ferie i 14 dage, og det samme gælder tallerkensmækker. Disse to kan skygge små planter væk i løbet af kort tid.

Her er du: Forsiden > 2006 > Havenyt uge 27, 2006

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider