Nu kan vi altså ikke vente længere på foråret – og i vores drømme er det et helt andet vejr, vi drømmer om, end de godtnok milde, men regnfulde, vi får i denne uge. Vi vil have sol, høj blå himmel og mindst 10 graders varme, så vi virkelig kan føle solen varme. Men mindre kan selvfølgelig gøre det. Vi vil være taknemlig for bare tørvejr, så vi kan komme ud og kratte lidt i haven. Rydde op og rive lidt blade sammen, lette på jorddækket i køkkenhaven, fjerne visnestaudetoppe i blomsterbedene, så vintergækker, erantis, krokus og juleroser kan komme til deres ret. Påskeliljernes knopper er også begyndt at stikke op mellem de grønne blade.
Hvis man ikke allerede har trodset kulden og klargjort drivhuset, så er det nu, det skal gøres, da det er såtid for de udplantningplanter, som kan sås i drivhuset, i løbet af de næste par uger. Det drejer sig om kål, løg. porrer, salat, nogle krydderurter og sommerblomster som bl.a. tagetes og lathyrus. Og indenfor skal man sørge for i tide at få plantet de små planter om, så de kan udvikle sig optimalt.
Hvis man har sået udplantningsplanter indenfor allerede i februar, er det sikkert en hel del, som skal prikles enkeltvis ud i potter eller i kasser. Meget tidligt såede tomater, chili, spansk peber m.m., er også ved at være så store, at de skal have en større potte. Især tomater har behov for en større potte, så snart rødderne har gennemvævet jorden. Det er vigtigt at plante om i tide, ellers vokser planterne ikke optimalt.
Mens man venter på at både luft og jord bliver så varm, at vi kan komme i gang med at ordne bede, så og plante, kan man luge ukrudt i blomsterbede, hegn, hække og under roserne eller rive grene og kviste af græsplænen, så den er klar til at kunne slås, når foråret forhåbentlig for alvor kommer i april, og græsset begynder at vokse.
Roser, hortensia og sommerfuglebusk skal først beskæres i april, når man er sikker på, at vinteren er ovre. Klematis ser visne ud, men kun de sentblomstrende, som sætter nye skud fra bunden og her danner nye blomsterknopper, skal beskæres i foråret. De tidligtblomstrende klematis har allerede ansat blomsterknopperne på skuddene, så hvis man klipper dem, fjerner man blomsterknopperne.
Derimod er det for sent at beskære træer og buske, da saftstigningen er ved at starte og knoperne snart vil bryde. Hække kan dog klippes indtil knopperne bryder, så det kan måske lige nås. Man kan også stadig lige nå at beskære efterårshindbær, brombær og vin.
De fleste stauder og krydderurter er endnu ikke begyndt at skyde, men det sker hurtigt, når først vi har mildt vejr. Man kan derfor godt begynde at fjerne den visne top, mens man kan få de visne stængler klippet eller brækket af længst muligt nede uden at beskadige de små fine skud. Faren for nattefrost er ikke ovre endnu og vekslen mellem frost og den hårde forårssol svider let de nye skud på de mere sarte planter, f.eks. fransk esdragon, så her skal man ikke fjerne dækket helt, men tynde lidt ud i dækket, så de små fine skud kan få lidt lys og luft.
Det er især vigtigt at få de gamle stængler på vinca fjernet nu, hvor de nye skud er på vej op. Får man ikke fjernet de gamle stængler, slår de rod og danner nye planter. På den måde kan man hurtigt få dækket et areal med vinca. Men hvis det sker inde i et staudebed, er det et næsten umuligt senere at fjerne vincaen fra stauderne.
Klargøring af potter og krukker til sommerblomster er også en af de ting, som man godt kan gå i gang med ind imellem regnbygerne. Man kan vælge at plante krukkerne til med forårsløg og -blomster i jorden fra sidste års dyrkning fra f.eks. tomater – hvis man har vinterfaste krukker, hvor jorden ikke er blevet tømt ud i efteråret.
Det koster ikke alverden at købe nogle pottefulde minipåskeliljer til at plante i krukkerne, og de kan stå flere uger og se flotte ud og kan efter afblomstring plantes ud i haven. Stedmoderplanter kan klare en anelse frost, så de kan godt sættes i potter nu på beskyttede steder, og de er i handelen nu.
Hvis man ikke allerede har trodset kulden og klargjort drivhuset, så er det nu, det skal gøres.
Der er tre ting, man skal tænke på ved klargøringen: algerne skal fjernes, skadedyrene udryddes og jorden forbedres og evt. udskiftes med frisk jord. Hvis det milde vejr fortsætter, kan man, efter at drivhuset er klargjort, så et par rækker med salat, radiser, dild og spinat i drivhusjorden.
Kasser og potter skal gøres klar til forkultivering af porrer, kål, forårsløg, salat, tagetes m.m. Da der skal bruges megen såjord til dette formål, så kan man vælge at bruge jorden fra drivhuset suppleret med kompost. Det har dog den ulempe, at der kommer ukrudt op, så man skal luge. Hvis man er en helt grøn haveejer, er det en fordel at købe såjord, da der så kun kommer de planter, som man har sået, så der er ikke fare for at man lader ukrudtsplanter står i den tro, at det er de såede. Man kan også kombinere, putte egen jord i bunden og såjord uden ukrudtsfrø i øverste halvdel. De klargjorte kasser og potter dækkes med plastic, så jorden kan blive godt lun til såning sidst i marts eller først i april, afhængig af vejret.
Hvis der stadig er vinterdække på køkkenhavens bede, så skal det meste af det fjernes, så solens stråler kan ramme jorden og varme den op. Samtidig kan man fjerne visne plantedele og hive gamle kålstokkeop, hvis de ikke skal have lov til at blive stående og give lækre små kålskud a la broccolibuketter eller smukke gule skyer af kålblomster.
Hvis man har aspargesbede og alligevel skal en tur til stranden, er det en god ide at medbringe et par affaldssække til at hjemføre en portion tang til at dække aspargesbedet med. Det sparer rigtg meget lugearbejde sommeren igennem. Samme gode virkning både på afgrøden og ukrudtstrykket får man ved at dække jorden omkring planter af vild rucola, der forhåbentlig har overlevet den kolde vinter.
De orange krokus står i fuld flor på sydsiden af huse og skure, hvor klimaet er lidt lunere end ud i haven. Foto: Karna Maj
Det er vigtigt hele tiden at sørge for at tomatplanternes rødder har nok jord til rådighed. Foto: Karna Maj
De første juleroser er nu endelig sprunget ud – en måned senere end normalt. Foto: Karna Maj
Minipåskeliljerne er billige at købe til at plante ud i krukker. Foto: Karna Maj
En spand brun sæbevand af krystalsæbe løsner effektivt alger og snavs. Foto: Karna Maj
Ved stranden ligger der masse af opskyllet tang. Foto: Karna Maj