Efter en uge med dejligt mildt vejr, som vi har nydt i fulde drag, vender vinteren tilbage. Forhåbentlig kun for en kort bemærkning. Det var lige så dejligt med gule tæpper af blomstrende erantis, store blokke med hvide vintergækker og de første udsprungne juleroser. Det er fantastisk, at de meget store juleroseblomster har været inde i de ret små knopper.
Men vi har slet ikke tid til at lade os slå ud af en smule vinter. Det er ved at være tid for at så de allerførste bakker og potter til med de arter, som har en lang udviklingstid. En uge med vinter kan også bruges til få lavet en fortegnelse over hvilke slags grønsager, krydderurter og blomster, der skal sås i haven i år.
Hvis man ikke etablerer ekstra lys til de små planter i februar, så er det for tidligt at så. Men det er svært at lade være. Og hvorfor skulle man ikke unde sig selv den fornøjelse, det er at at så et par potter og se de små spirer komme op? Man kan jo bare så flere planter først i marts, når der er lys nok til at så i vindueskarm.
Hvis man er tilfreds med at se karse spire, så giver det også grønt drys til maden. Ellers kan det anbefales at så peberfrugt og chili, da de er meget længe om at vokse til, og de kan trives inde, selv som store planter i foråret. Nogle chilisorters udviklingstid er så lang, at det kan være nødvendigt at så dem nu, hvis man skal få en god høst. Det er også tid for såning af rosmarin og jordbær.
Der er også en række blomsterarter, som skal sås nu, da de har så lang en spire- eller udviklingstid, at man ellers ikke får fuldt udbytte af dem. Det gælder pelargonier, flittiglise og verbena. Verbena bonariensis kan være vanskelig at få til at spire. For at bringe den ud af spiredvalen, kan det være nødvendigt, nogle dage efter såning, at anbringe de såede frø en måneds tid ved 5° C – dvs. i køleskabet. Der er flere andre arter, som er det man kalder kuldekimer, som har brug for samme behandling, og for disse arters vedkommende er det vigtigt at få sået i tide.
Efter såning holdes såbakker og potter tildækket med plastfolie eller med et medfølgende plastlåg til såkasserne. Det såede anbringes et lyst sted uden direkte sol, indtil kimplanterne er kommet godt op, og ved en temperatur så tæt på den optimale spiringstemperatur som muligt.
Hvis man for alvor satser på at så frø nu, bør man overveje at købe et par lysstofrør, så man kan supplere med lys, både i intensitet og antal timer. Planterne kan ikke bruge vores almindelige lys – det skal være såkaldt plantelys, så det er specielle lysstofrør, man skal købe. Følg med i debatten Tilskudslys til småplanterne på forum.
Såjord skal være forholdsvis næringsfattig, da et for højt næringsindhold kan virke spirehæmmende og svide rødderne på kimplanter og småplanter, som slet ikke har brug for ret mange plantenæringstoffer de første uger. Det er derfor vigtigt at så i såjord og ikke i plantejord.
Såjord kan man købe, og den har helt klart den fordel, at den er ukrudtsfri. Man kan også blande sin egne såjord – hvis det er store frø, man sår, kan man jo bare luge.
Små fine frø bredsår man i såbakker eller potter og prikler dem ud i potter, når planterne har første hold rigtige blade, evt. senere. Lidt større og store frø kan man også så i såbakker eller direkte i små potter. I potter sår man 2–3 frø i hver og fjerner de svageste planter. Man kan evt. bruge såkaldte speedlingbakker med ret små rum til at så i. De bruges i erhvervet, hvor man har faste rutiner med vanding. Da rumfanget er meget lille til hver plante, skal man virkelig være på tæerne med vandkanden, når planterne bliver større og forårssolen varmer vindueskarmen op.
Det er mere sikkert at vælge småpotter med et lidt større rumfang. Der er i år kommet en ny type på markedet, som kan åbnes helt, når planten skal ud af potten igen, så rødderne er helt intakte. Den kan desuden fås i en ekstra høj model, så man får et dybere og større rodsystem. Det er bl.a. en stor fordel, når der skal laves stiklinger og sås f.eks. kål og majs. I engelske bøger omtales de som rootrainers.
Hvidløgene danner i løbet af efteråret og den tidlige vinter rødder. I løbet af vinteren dannes feddene, og hvidløget forbereder sig på forårets vækst. Måske har de været sat så tidligt i efteråret, at de kom op allerede i det sene efterår. Væksten tager for alvor fart, så snart temperaturen kommer over 5° C, og de skyder op. Det var sikkert de lune dage i sidste uge, som brød deres vinterhvile. Hvidløgene har travlt, da de skal vokse sig store og danne løg inden juli.
Hvis man ikke har fået sat sine hvidløg i efteråret, kan man nå at sætte dem i løbet af de næste tre uger, hvis jorden på et tidspunkt er så tilpas, at man kan bearbejde den. Jo før man sætter dem, jo større når de at blive. Sættes de meget senere end en uge ind i marts, bliver løgene væsentlig mindre.
Den Økologiske Have solgte allerede sidste år økologiske frø fra Bingenheimer Saatgut via deres netsted. De har netop fået et nyt layout på deres hjemmeside og en helt ny bestillingsside, som virker endnu bedre, og som er virkelig flot og indbydende i design og farvevalg. Den Økologiske Have er en selvejende fond, så her går overskudet fra frøsalget til driften af den 10 ha store økologiske demonstrationshave. De sælger både grønsagsfrø, krydderurtefrø, blomsterfrø samt pilestiklinger. Og desuden fiberdug, insektnet, kompostorm m.m.
Runåbergs Fröer er et svensk frøfirma, som har et meget stort udvalg af grønsagsfrø og desuden frø af krydderurter og blomster. Indtil nu har man kun kunnet bestille pr. postordre, men de har netop fået et meget indholdsrigt og funktionelt netsted med onlinebestilling. Deres katalog har i alle årene indholdt virkelig gode dyrkningsanvisninger, bl.a. med anvisning på, hvordan man selv tager frø – lidt usædvanligt i et frøkatalog. Disse anvisninger kan man nu finde på det nye netsted under den enkelte art.
Dobbelte vintergækker. Foto: Karna Maj
Ude i haven er minipåskeliljerne faktisk så langt fremme, at de kan graves op til drivning. Foto: Karna Maj
Bitte små svampe i staudebedet i februarsol. Der er mange små oplevelser i vinterhaven. Foto: Karna Maj
Specielle dybe potter fra det engelske firma Rootrainers. Potterne forhandles af Jollity Farm. Foto: Karna Maj
Hvidløgene skyder op af den kolde jord. Foto: Karna Maj
Mælkebøtterne er begyndt at røre på sig. Lige nu er de lette at trække op med hele roden. Foto: Karna Maj