Havenyt uge 50, 2003

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Vi er heldige i år, med forholdsvis mildt vejr langt ind i december. Vi får en gang imellem en gang nattefrost, men vi har endnu ikke haft minusgrader midt på dagen. Så indtil videre har det ikke været kritisk med grønsager og frugt i carporte og udhuse, der ikke er helt frostsikre. Det er dog en god ide at være klar over, hvor man vil gøre af tingene, når det sker – måske midt i julen.

Der er også en række sarte planter, som skal dækkes. Desuden skal man holde ekstra øje med, hvordan det går med komposteringsprocessen i den lukkede kompostbeholder. Og så er der havens fugle.

Fuglene finder masser af føde i haven

Fuglene kan stadig finde masser af føde i haven i form af insekter, orm, frugt og frø. Så hvis man ikke allerede er begyndt at fodre, kan det være en god ide at vente til det bliver virkelig vinter. På den måde får man ryddet op i modne frø, snegle, larver, halvrådne æbler osv. Det er selvfølgelig en forudsætning, at man ikke har ryddet haven for alle disse godbider.

Det er en god ide at have foderbræt og foderautomat samt foder klar til den dag, hvor frost og kulde for alvor sætter ind.

Lukket kompostbeholder om vinteren

Hvis man blander grønt køkkenaffald med haveaffald i en lukket kompostbeholder, opstår der sjældent problemer om sommeren, men når der ikke er mere haveaffald at blande i, og kulden sætter ind, opstår der let problemer med at det våde køkkenaffaldt går i forrådnelse i stedet for at kompostere. Når temperaturen kommer under 5° C holder kompostormene op med at spise, og der er kun en minimal omsætning. Der er flere ting, som man kan gøre for at få den lukkede kompostbeholder til at fungere godt vinteren igennem:

  • Isoler beholderen ved at vikle en vintermåtte eller lignende om den.
  • Lad det grønne affald dryppe af i en sigte inde i køkkenet.
  • Tilsæt ikke mere affald end ormene kan følge med til at spise det. Det er en fodring af orm, ikke en affaldsbeholder.
  • Tilsæt strukturstof, så indholdet ikke bliver så vådt og snasket.

Du kan læse mere herom i artiklen »Den lukkede kompostbeholder«.

Et frostfrit opbevaringssted

Det er faktisk de færreste haveejere, der har gode forhold at opbevare grønsager, kartofler og æbler under, når først frosten sætter ind for alvor.

Man kan indrette et hjørne af et udhus til vinteropbevaring og isolere det. Er det isolerede rum ikke alt for stort, kan man holde det frostfrit ved at lade en elektisk pære være tændt. Lad være med at bruge stearinlys. Det er sket, at et udhus er gået op i flammer, selv om ejeren mente, at stearinlysene var plantet forsvarligt i en gryde med sand.

Hvis man har en stor selvforsyningshave med mange grønsager og frugter, som skal opbevares vinteren igennem, kan det være en god ide at overveje at bygge en egentlig jordkælder, som giver optimale forhold til opbevaring af frugt og langt de fleste grønsager – både temperaturmæssigt og fugtighedsmæssigt. Se artiklerne om jordkælder og bygning af jordkælder her.

Planter i krukker skal beskyttes

Hvis man lader sine planter stå i krukker og potter udenfor i vinterhalvåret, risikerer man, at de dør. Det sikreste er at tage planterne op af potterne, og sætte potteklumpen ned i jorden. Man kan dog også isolere rundt om planter i potter og krukker. Det gøres nemmest ved at anbringe dem i en sæk med rigeligt plads rundt om. Der fyldes nu isolerende materiale ned i sækken i mellemrummet mellem krukken og sækken. Der skal helst være 10–15 cm isolering. Isoleringen kan f.eks. være visne tørre blade, tørrede bregneblade eller de små skumchips, som ellers er irriterende, når man får dem ud over det hele ved udpakning af bl.a. elektroniske dimser.

Hvis det er lidt sarte planter planter, så sættes dem i drivhus eller et beskyttet sted – f.eks. inde langs en mur. Man kan evt. beskytte yderligere med fiberdug eller grangrene.

Alle planter i drivhuset skal vandes minimalt i vinterhalvåret og holdes let fugtige. Hvis det er stedsegrønne planter, er det særligt vigtigt at sørge for at holde potteklumpen fugtig, da planten bruger vand vinteren igennem, men kun har et meget begrænset rodsystem. Dette gælder også planter gravet ned på friland.

Her er du: Forsiden > 2003 > Havenyt uge 50, 2003

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider