Hej eksperter.
Jeg er lidt forvirret. Jeg har lige læst at mælkebøtter skal hakkes midt over inden de kommer på kompostbunken. Men… Jeg troede slet ikke at man måtte komme ukrudt på kompostbunken. Hvad er korrekt?
Med venlig hilsen
Anne Eierdal, marts 2002
Mælkebøtter har en fantastisk regenerationsevne, så at hakke dem over tror jeg ikke gør den store forskel. Jo flere rodstykker, desto flere planter, hvis rødderne befinder sig under forhold, hvor de kan finde fodfæste og fortsætte væksten. Med hensyn til at komme ukrudt i komposten er der ikke et entydigt svar. Det kommer an på, om der er tale om frø– eller rodukrudt, og hvorvidt, komposten er varm eller kold.
Mælkebøtter uden blomster har jeg ingen skrupler med at komme i komposten. Planten er stedbunden, dvs. at dens rødder ikke fungerer som spredningsorgan, som det f.eks. er tilfældet med kvikgræs og skvalderkål. Mælkebøtten bliver, hvor den er, kun frøene spredes. Når den er begravet tilstrækkeligt længe i en kompostbunke, går rødderne til. De kan ikke »stikke af« som skvalderkåls rødder.
Blomster og knopper vil jeg putte i en sort sæk sammen med rødderne af kvik og skvalderkål, hvor det hele »brænder sammen«. En anden mulighed er varmkompostering, der også ødelægger spireevnen hos meget frøukrudt. Læs om dette i artiklen »Varmkompostering i praksis«. Vær opmærksom på, at selv om man kapper knopperne af mælkebøtter f.eks. ved græsslåning, ligger de alligevel og udvikler frø.
Alternativt kan du jo bruge nogle af mælkebøtterne i madlavning. Alle dele af planten kan bruges. Blomsterne til vin, bladene som grønt drys og tilskud i salatskålen og rødderne i grønsagsretter.
Med venlig hilsen
Anette Nørbo Asplund
Søg i forhandlerguiden:
Fragtfrie kompostorme
Alt til den økologiske have
HORNUM gødning til hus, have og drivhus
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Kompost > Må mælkebøtter kommes i kompostbunken?
Kommentarer
Der er 7 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…