Jeg har hørt, at rabarberblade er giftige og derfor ikke må anvendes til madlavning. Kan dette have sin rigtighed?
Med venlig hilsen
Helen Hansen, juni 2003
Rabarber, Rheum rhabarbarum, indeholder oxal-, æble- og citronsyre, hvorfor det normalt anbefales at tilsætte CaCl2 for at neutralisere grød o.a. Det er formentlig årsagen til, at du har hørt som du har.
Planten, der tilhører skedeknæfamilien (også kaldet syrefamilien) stammer fra Asien og er ikke decideret giftig i traditionel forstand, men syreindholdet kan virke svagt ætsende f.eks. på tandemalje og influere på kroppens syre-basebalance. Lægerabarber, Rheum officinale, har tidligere været anvendt som medicinplante mod diarré på grund af rodens indhold af bitterstoffer. Udtræk af rabarber angives visse steder som sprøjtemiddel mod bl.a. porremøl, hvor den anbefalede mængde er ca. ½ kg blade pr. 3 liter vand, evt. tilsat lidt brun sæbe. Det kan altså virke toksisk på insekter.
Du behøver ikke frygte for rabarbergrøden, marmeladen eller forsommerens lækre rabarberkage, men kan blot undlade at anvende bladene. Gør du dét, anbefaler jeg, at du tilsætter noget syreneutraliserende.
Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent
Søg i forhandlerguiden:
Grøntsags- & blomsterfrø til køkkenhaven
Økologisk besøgshave
Billige solide stauder – Se webshoppen
Land Højbede og Plantekasser
Anderledes øko grøntsager
Alt til den økologiske have
Flerårige spiselige planter til haven
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
SÆTTEHVIDLØG, spisehvidløg og biovine
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Køkkenhaven > Er rabarberblade giftige?
Kommentarer
Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…