Når man første gang står med figner på eget træ, kan man godt være lidt i tvivl om, hvornår de skal høstes.
Hvor modne skal de være ved høst? Foto: Karna Maj
Hvis man kun har erfaringer med figner fra supermarkedet, så kender man kun til smagen af figner på et stadie, hvor de smagsmæssigt slet ikke er fuldtudviklet. Når man har set, hvor hurtigt figner udvikler sig, er man ikke i tvivl om, at de for at holde til lang transporttid, må være plukket inden de er modne, og derefter opbevaret på køl. De smager da heller ikke af ret meget sammenlignet med den smag, modne figner direkte fra eget træ har.
Hvis man plukker dem på det stadie, som købefigner har – det vil sige ret faste, så snyder man sig selv for sødme og smag. Men der findes en del mennesker, som foretrækker dem på det stadie.
Men det kan anbefales at afprøve forskellige grader af modenhed første gang, man skal høste egne figner. Når fignerne føles dejligt bløde og er blevet helt brune, smager de rigtig dejligt. Men både sødmen og smagen koncentreres, når de hænger og begynder at skrumpe ind, og på det stadie er figensmagen helt fantastisk. Prøv det, selv om de umiddelbart ser alt for overmodne ud.
Figen endnu fast og ikke helt udviklet sødme og aroma. Foto: Karna Maj
Moden figen – den er nu blød og brun og smager dejligt. Foto: Karna Maj
Meget moden, meget sød og aromatisk. Foto: Karna Maj
Her kan man sammenligne de tre modenhedsstadier, Foto: Karna Maj
Men jo sødere figner, der hænger på træet, jo mere tiltrækker de hvepse. Den store gedehams kan direkte ødelægge en figenhøst af gennemmodne figner. Mange hvepse kan betyde, at man er nødt til at plukke dem i knap så moden en tilstand, det vil sige inden de bliver interessante for hvepsene. Det er ærgerligt, hvis man sværger til de meget modne.
Hvis træet eller busken endnu er af begrænset størrelse, kan man vælge at dække med fiberdug eller insektnet. Men det skal slutte godt, og der skal helst dækkes, inden de første er modne, så hvepsene slet ikke når at finde frem til noget sødt på stedet.
Figner kan man spise hele, men nogle skærer dem over og spiser dem med teske. Det kan der måske være en grund til at gøre med købefigner, som er høstet umodne, og hvor skindet måske ikke er så interessant. Modne figner fra eget træ kan spises rub og stub. Men hvis de først høstes meget modne, kan det runkne skind virke knap så appetitligt, så her er deling og teskeen ofte en god ide.
Med årene kommer man måske i den situation, at der bliver flere figner end familiens maver kan omsætte. Figen og blommesæsonen falder oven i hinanden – samtidig med at der også er blåbær, brombær, de første æbler og pærer.
Syltede figner er rigtig dejlige som tilbehør til ost eller som dessert. De koges halverede i en kogelage med vand, sukker og citron- og/eller appelsinsaft. Lagen kan krydres med stjerneanis og måske en anelse chili, og efter kogning kan der evt. tilsættes lidt cognac, pastis eller maraschino til lagen, som hældes varm over fignerne i glasset.
Bagte figner er en meget fin dessert, og bager man mange, kan de nedfryses til hurtige desserter til vinter. Fignerne lægges overskårne i en bradepande, stænkes godt med citron og cognac eller lys dessertvin og får et lille drys sukker. De bages til saften er næsten kogt helt ind. Til frysning knap så længe, så der er lidt saft ved, som først fordamper ved bagningen lige inden den endelige servering.
En bradepandefuld halverede figner dryppet med citronsaft og cognac og drysset med sukker. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Fældning af større og mindre træer
Frø af spændende og eksotiske planter
Stort udvalg af frugttræer og bærbuske
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Frugttræer på vildstamme
Frugttræer og bærbuske, mange arter
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Frugttræer og -buske > Bær, druer og figen > Hvornår er en figen moden?
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…