Tap din egen birkesaft

Af Julia Karla, kogebogsforfatter og madfotograf, Julia Karla

Denne artikel er et uddrag af Julia Karlas bog »Tag børnene med på sanketur og brug naturens råvarer i børnevenlige opskrifter«, som er udgivet på Muusmann Forlag i 2024.

Birkesaft

Birkesaft er en ægte forårsbebuder. Der er ikke som sådan tale om en opskrift, men mere et projekt, der er sjovt at lave med børn. Og så smager ren birkesaft bare virkelig lækkert og forfriskende, især hvis det har fået lov at stå på køl, til det er iskoldt.

Birkesaft er helt klart som vand, og i konsistens minder det egentlig også ret meget om vand. Men det har en særlig diskret sødme, der især gør, at det er populært hos børn.

Birkesaft har været brugt flittigt gennem historien som folkemedicin eller blot som et vaskeægte vitaminboost. Saften indeholder en masse gode mineraler og vitaminer, så i helt gamle dage var det et tiltrængt tilskud, når vinterforrådet så småt var sluppet op.

Man kan sagtens bruge birkesaft i opskrifter, men jeg synes klart, at man får mest ud af saften ved at drikke den iskold. Og jeg elsker at se mine børn slubre den sunde drik i sig, som de selv har været med til at tappe. Birkesaften kan sagtens fryses ned og kan holde sig et par dage på køl.

Der er to gode måder, man kan tappe birkesaft på; den nemme og den lidt mere omstændelige. I begge tilfælde er det min erfaring, at man skal prøve sig lidt frem, indtil man finder det bedste og mest udbytterige træ.

Den nemme metode

Klip en gren af fingertykkelse over på træet. Nu kan det være, at saften allerede begynder at dryppe lidt. Bind en 0,5 liters plastflaske rundt om grenen med en snor, så saften kan løbe ned i flasken. Vent nogle timer eller indtil dagen efter, til flasken er fyldt.

Den avancerede metode

Denne metode er god, hvis man gerne vil tappe meget birkesaft, fx til at kunne fryse ned. I statslige skove er reglen, at man må tappe fra en gren af fingertykkelse og fra et birketræ på over 10 meter, men udelukkende ved at bruge den nemme metode.

Så ønsker du at tappe større mængder, så vær opmærksom på, at denne tapning skal foregå i en privat skov eller i ens egen baghave. Start med at bore et ca. 5–10 cm hul let skråt op igennem barken på en jævn flade uden for mange knaster. Rens hullet for evt. træsmuld, og sæt et lille rør eller en lille taphane fast i det borede hul, hvorpå en slange er monteret. Før plasticslangen ned i en flaske eller beholder, og sørg for, at der ikke kan komme urenheder ned i. Hold øje med, hvor hurtigt beholderen fyldes. Når saften er tappet kommes en lille prop eller en mindre gren ind i hullet på træet, så det lukker for kilden igen.

Jeg har købt mit tapningsudstyr på Amazon, og det er udstyr, der egentlig er tiltænkt tapning af ahornsirup. Det fungerer dog lige så godt til tapning af birkesaft. Der findes også danske hjemmesider, der sælger tapningsudstyr. Ellers start med den nemme metode og se, om det er et projekt for jeres familie.

Sæson: marts–april, eller indtil træerne springer ud.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Ud i naturen > Tap din egen birkesaft

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider