Den smukke ø med det indtagende landskab er stor på økologi og den gode jord. Den giver ikke bare mange af de Danmark-kendte Samsøkartofler men også en masse andet. Der er ikke en vej på Samsø, uden at der også er en vejbod, et loppemarked og en mængde blomster.
Der er meget at se på, farverne er strålende.
Øen er kendt for de mange tiltag, der er for en mere bæredygtig levestil og naturligvis også økologi. Øen har et levende økonetværk og der er spændende måder at udnytte sol og vind. Alt dette samles på Samsø Energi akademi (www. Energiakademiet.dk), her kan du også lære meget mere, og høre hvad du selv kan gøre.
De mange vejboder giver rig mulighed for at lave skøn mad og virkelig spise efter sæsonen. På Samsø har de ikke kun kartofler, de er også store på græskar. Men der er også bønner, kål, salat, jordbær og meget andet at købe – helt lokalt.
Der er meget at købe, du kommer ikke til at gå sulten i seng.
Samsø har også mange små og fine landsbyer, de er meget romantiske, og emmer af en svunden tid med en blandingskultur af landbrug og fiskeri. Øen har en lang historie, der har været entreprenante vikinger og fæstebønner. Mange huse i landsbyerne er i god stand, og bevares den dag i dag så smukke som for 200 år siden.
Øen er også et besøg værd på grund af de mange blomster, for Samsø har mange soltimer og få frostnætter. Det gør at her er ekstraordinært mange blomster og planter, som figen og hortensia, der ofte fryser tilbage i resten af landet – de trives godt her, og bliver store og flotte.
Også de indre gårde er smukke og fulde af blomster.
Langs landsbyernes smalle gader står der mandshøjes stokroser i flotte pastelfarver. Roserne snor sig om de lave hvide stakitter, og baldrianen vokser vildt imellem stenene på de smalle diger, der adskiller matriklerne.
Flere steder på øen har staten opkøbt enestående natur, så på denne måde er det til evig tid tilgængelig for befolkningen. Her arbejders der med forskellig former for græsning for at holde den invasive klitrose i ave. Dette resulterer i smukke næringsfattige græsgange, hvor en mængde forskellige urter trives, og kappes om biernes gunst.
Det er ikke lige til at se, men denne store busk – ja nærmest et lille træ, er en figen.
Samsø er som mange andre Danske øer, en del af rammen om ølejrbevægelsen og det tilbud er for alle, der har lyst til at komme ud på de danske øer og lære dem nærmere at kende. Ølejrbevægelsen har også udviklet sig igennem årene, og tilbyder nu ølejre om mad, dans yoga og meget andet.
Grønsagshaverne ligger ofte ud til vejen, det giver god mulighed for at beundre dem.
På øen ligger også Yduns Have, det er et andelslandbrug, der ligger smukt på øens østside. Den er eget af jordbrugsfonden, med 10 Ha jord hvor der dyrkes grøntsager og grøngødning. Du kan arbejde som frivillig på gården og måske lære noget nyt, når Yduns Have lægger op til at dyrke over 120 forskellige grøntsager, frugter og bær igennem sæsonen. Har du ikke tid til at arbejde der, kan du altid lægge vejen forbi butikken – købe noget grønt med hjem og derigennem støtte projektet.
Økologi er at finde mange steder på den lille ø.
Der er mange, der mener, at Samsø er hele Danmarks have, og det er fuldt til at forstå, mens du langsomt ruller på cyklen igennem det bakkede landskab med de mange blomster.
Farverne er fantatiske op af de gamle huse.
Den ene vejbod efter den anden byder dig velkommen.
Der er vilde aspages flere steder på øen, her er der en der har forvildet sig ind i en hæk.
Der er allerede gang i efterårets afgrødre.
Selv i det lunefulde sommervejr er grønsagshaverne imponerende.
Her er du: Forsiden > Inspiration > Natur- og haverejser > Økologi på Samsø
Kommentarer
Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…