Kompostorm

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kompostorm

Kompostorm i deres rette element – en god fugtig kompostbeholder. Foto: Karna Maj

I kompostbeholderen får man en hurtig og god omsætning ved at vælge at bruge kompostorm, Eisenia foetida, også kaldt den lille brandorm. Den er letgenkendelig på sit røde- og gulstribede udseende og på, at de vrider sig, når de udsættes for lys. Normal størrelse er 5–7 cm.

Kompostormens naturlige forekomst er møddinger og bladbunker, hvor der er et stort organisk indhold. For at komme hurtigt i gang med at kompostere – og være sikker på at det er kompostorm – er det bedst enten at købe en portion kompostorm eller få en bøttefuld hos en anden haveejer, der allerede har kompostorm.

Temperatur

Kompostormen er en overfladeorm, og den kan ikke grave sig ned. Kompostormens favorittemperatur er 25° C, men tåler ikke temperaturer over 28° C. En kompostbeholder med orm må derfor ikke placeres i fuld sol, og ormene skal have mulighed for at kunne slippe væk, hvis temperaturen pludselig stiger.

Om vinteren vil kompostormene dø, hvis temperaturen inde i bebolderen kommer under 0° C, og dermed vil omsætningen i komposten gå i stå. Hvis der er en god omsætning i beholderen vil temperaturen dog være adskillige grader højere end udenfor. Om nødvendigt kan man vikle en vintermåtte rundt om beholderen.

Formering

Regnormenes æg er inde i små citronformede, lysegule kokoner. Efter klækningen går der under gunstige forhold kun tre uger, før de ny kompostorme er kønsmodne. Et par håndfulde orme bliver hurtigt til en vrimmel af orm. Kokonernes æg overlever vinterens kulde og klækkes næste forår.

Kompostorm skal fodres

Når man skal kompostere med orm, er det vigtigt at tænke på dem som husdyr, der skal fodres. Kompostorm spiser næsten helt frisk grønt affald, kogte madrester, brød, fedt m.m. Da ormene foretrækker, at kompostaffaldet er ret fugtigt og næringsrigt, er der stor fare for, at det begynder at lugte og gå i forrådnelse, hvis de ikke kan følge med til at spise op. Dette kan forebygges ved at tilsætte kulstofholdigt strøelse. Denne strøelse kan være høvlspåner og savsmuld, hakket halm og hø eller tørt findelt haveaffald.

Kommentarer

Der er 65 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Ormeposten

Bestil kompostorme her -få bedre kompost

Biodynamisk Landsforening

Vil du have hjælp fra kosmos

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Kompostfremstilling > Kompostorm

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider