Bjergsalamander

Af Henrik Bringsøe, Fugle og natur

Bjergsalamanderen er en sjælden, sydlig padde. Dens danske udbredelse er ganske lille, da den lever i skovene nær Aabenraa og i det sydøstligste Jylland. Den er en ren juvel blandt vores padder – hannen kan være blå på oversiden med leopardpletter på siderne, mens hunnen kan være marmoreret i brune og grålige toner. Begge køn har en prangende ensfarvet gulorange til rødorange bug.

Bjergsalamanderen blev beskrevet første gang i Danmark i 1949, og den var tilsyneladende sjælden. Men i 1980’erne startede den private Bjergsalamandergruppe en omfattende vandhulspleje, både i form af oprensning af eksisterende vandhuller og gravning af nye. Resultaterne lod ikke vente på sig, og i løbet af ni år blev antallet af ynglevandhuller mere end seksdoblet!

Bjergsalamander

Bjergsalamanderen har en meget lille dansk udbredelse, idet den kun lever i skovene omkring Aabenraa og i det sydøstligste Jylland. Navnlig hannen kan udvise fantastiske farver med blå overside og tydelige leopardpletter på siderne. Her ses en hun med marmoreringer (øverst) og en han (nederst). Foto: Henrik Bringsøe

Bjergsalamanderen tilhører de sjældne danske padder.

Læs mere om padder i artiklen Danske padder i natur og have

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Dyr i haven > Padder og krybdyr > Bjergsalamander

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider