Denne smukke, lille frø er rent klatrende og kommer kun ned i vandet om natten omkring maj–juni for at yngle. Den har et mere normalt adfærdsmønster for en sydlig art, idet den er én af de seneste frøer til at forlade vinterdvalen. Det er virkelig en oplevelse at se og navnlig høre løvfrøer kvække om natten. Selvom arten kun er 4 cm lang, kan man høre et kor af løvfrøer på henved 2 km afstand!
Med tålmodighed kan vi se en kvækkende løvfrø i vandoverfladen ved at lyse på den med en lygte. I starten vil den tie stille, når den får kastet en lyskegle i ansigtet, men andre løvfrøer i vandhullet vil snart begynde at kvække, og det provokerer fyren, som vi lyser på, hvilket får den til at stemme i. Den hører til vores sjældne arter, idet den forekommer spredt i det sydlige Danmark, men den lever også ved Århus.
I lunt vejr med solskin vil løvfrøen sidde frit fremme om dagen, hvor den sover og lader sig opvarme. Den er aktiv om aftenen og om natten og vil så gå på jagt efter mindre hvirvelløse dyr. Hæfteskiverne på finger- og tåspidser sætter den i stand til at klatre på lodrette flader. Foto: Henrik Bringsøe
Løvfrøen tilhører de sjældne danske padder, og de og deres levesteder er særligt strengt beskyttede i lovgivningen (via EF-habitatdirektivets bilag IV).
Læs mere om padder i artiklen Danske padder i natur og have
Her er du: Forsiden > Dyr i haven > Padder og krybdyr > Løvfrø
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…