Jeg har en 10 år gammel vin, der står med roden udenfor min udestue og planten indenfor. Den dækker hele loftet, den er sund, smuk og giver overdådigt med druer. Den har aldrig haft dyr eller sygdomme.
Den arm-tykke stamme fra gulv til loft har ca. hvert 3. år en tyk og flosset en bark, som den ser ud til gerne at ville af med, den løsner sig. Den er fin mørk sandfarvet under den grålige bark, og jeg har et par gange »hjulpet den af med den gamle ham«.
Gør jeg den en tjeneste, eller burde jeg lade den klare det selv? Blomster sparer jo kræfter ved at få hjælp til at frigøre sig for sine visne blade.
Med venlig hilsen
Sissel Gregers, marts 2011
I en tid, da man ikke havde sprøjtemidler, var det gængs praksis, at man fjernede al løs bark på sine vinstokke hver vinter. Med barken fulgte æg, larver og spiredygtige kim af skadedyr og svampe, og sådan fik planten en bedre start på foråret. Metoden kan bruges med fordel også i dag, og det er lettest at bruge en stålbørste til arbejdet.
Det er dog vist en misforståelse, at blomstrende planter »sparer kræfter« ved, at man fjerner visne blade. Planternes kræfter er bundet i produkterne fra fotosyntesen (sukker og stivelse), og dem henter planten selv ud af de blade, som ikke længere er produktive – i øvrigt sammen med de makronæringsstoffer, der er oplagret i bladene. Så hvis man er for tidligt ude med soigneringen, kan man faktisk berøve planten en del af kræfterne.
Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk
Søg i forhandlerguiden:
Gamle danske sorter
Udlejning af mosteri
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Gamle sorter af frugttræer på vildstamme
Flerårige spiselige planter til haven
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Vin > Skal man fjerne den løse bark på vinstokken?
Kommentarer
Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…