Vi er de ulykkelige ejere af en økologisk drevet have, hvor der befinder sig tre æbletræer: 1 Guldborg, 1 Rød Ananas og 1 Paradisæble. Alle tre har stort set samtlige æblesygdomme, tror jeg: gul monilla, rød monilla og kræft. Æblerne er fine om sommeren, men så begynder der at komme skurv og pletter, og enkelte bliver helt runkne med store »monillapletter«.
Nu er det så endelig lykkedes mig at overbevise min kone om, at de skal væk, men på den betingelse, at der bliver plantet nye. Jeg ved, at det ikke er let at rådgive om arterne, for det drejer sig jo om smag og behag, men tidspunktet for plantning kan I måske råde mig om. Jeg har selvfølgelig ikke lyst til at plante nye træer – for så at se de samme sygdomme efter første sommer. De nye træer skal stå samme sted som de gamle – og jeg har tænkt på, om der ikke skal en »karenstid« for jorden, for at være nogenlunde sikker på, at svampesporerne er væk? Jeg håber, I kan hjælpe.
Med venlig hilsen
Peter Schøler, august 2005
Det er dog en skrækkelig mængde ulykker, som har ramt de stakkels træer!
Desværre ved jeg ikke, om der findes nogen sygdom, som hedder »rød monilia«, men frugttrækræft og gul monilia er såmænd også rigelig, når der skal være plads til lidt skurv oven i købet.
For det første må man nok se i øjnene, at netop paradisæbler kan være de værste smittekilder for æbletræernes sygdomme. Derfor vil jeg råde til, at man ikke planter disse prydtræer i nærheden af frugtsorterne.
Dernæst er det vigtigt at se i øjnene, at både æblesorterne og de vilde arter skaber det, der hedder »jordtræthed«. Det betyder i al sin enkelhed, at man ikke kan etablere nye træer på et sted, hvor der tidligere har stået æbletræer. Så efterplantning på samme sted er udelukket.
Endelig er der det med sygdomsresistensen. De nye sorter som ‘Elstar’, ‘Jonagold’ og ‘Honeygold’ er fremavlet med resistens for øje, og de modstår sygdommene rigtigt pænt, men alt afhænger af to ting: vejret og den pleje, træerne får. I somre med langvarige regnperioder vil alle svampesygdomme få gunstige betingelser, og angrebene vil blive meget alvorlige. Forkert eller svigtende pleje vil yderligere forværre problemerne, så det er afgørende, at man behandler træerne korrekt:
Der er gode muligheder for, at de bestående træer kan blive betydeligt mere sunde, hvis disse regler overholdes, så hvis paradisæblet kommer væk, er det måske forsøget værd at lade dem leve endnu et år?
Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk
Søg i forhandlerguiden:
Flerårige spiselige planter til haven
Gamle danske sorter
Udlejning af mosteri
Gamle sorter af frugttræer på vildstamme
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Skal vi erstatte vores sygdomsramte æbletræer med nye?
Kommentarer
Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…