Hvorfor bliver mange frugttræers frugter røde? Og hvorfor skifter frugter farve i løbet af modningsprocessen? Vi ved at de grønne blade på træerne skyldes klorofyl, men er i tvivl om frugternes farver.
Med venlig hilsen
Lise Alstrup, maj 2005
Generelt er farvedannelse i frugter et biologisk trick, der er udviklet gennem evolutionen. Formålet er at gøre frugterne synlige og trække dyr til, så frugtens frø spredes bedst muligt. Af samme grund er mange frugter velsmagende og har et højt indhold af sukkerarter.
Æbler og pærer har øget farvedannelse på solsiden. Det sker for at beskytte plantecellerne mod solens stråler. Populært kan det altså siges, at æbler og pærer bliver solbrændte.
Gule og orange dækfarver skyldes carotenoider, der også kendes fra gulerod og tomat. En anden gruppe af farvestoffer, de såkaldte flavonoider, giver en helt klar rød, til tider brunlig dækfarve. der fx. ses hos Rød Ingrid Marie. Disse flavonoider er en kompleks gruppe af farvestoffer, der forekommer i tilknytning til æblets sukkerdel. De kaldes normalt glucosider.
Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent
Søg i forhandlerguiden:
Udlejning af mosteri
Flerårige spiselige planter til haven
Gamle sorter af frugttræer på vildstamme
Gamle danske sorter
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvorfor bliver æblerne røde?
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…