Spørg eksperterne

Kan jeg stoppe svampeangrebet i det gamle træ?

Vi har et gammelt bøgetræ ca 70 år gammelt og 10 meter højt. For ca 10 år siden blev der fjernet en sidegren for at træet kunne blive mere symmetrisk og det er virkeligt lykkedes at få det pænt i kronen.

Men nu er der gået svamp i det hul som er opstået hvor grenen er fjernet, træet prøver at lukke hullet selv, men nu er der inden for det sidste år kommet svamp i hullet hvor grenen er fjernet. Hvad kan der gøres(kan der gøres noget for at stoppe svampeangrebet! Vil meget gerne bevare træet idet det indgår i et landsbymilijø hvor det står andre bevaringsværdige træer.

Med venlig hilsen
Johnny Karlson, september 2016

Svar

Træet har, som du selv nævner, en pæn høj alder på 70 år, og det betyder at dels dets evne til at lukke større ar efter beskæring eller beskadigelse og dels til at bekæmpe indtrængende svampe er væsentlig reduceret. Hvis det er 10 år siden at bøgetræet blev beskåret og hullet forsat ikke er lukket/helet op, så illustrerer det ganske fint træets reducerede evne til at genere nyt ved omkring beskæringssnittet (evt. i kombination med bortskæring af en for stor gren ift. hovedstammen og træets alder). Fjerner man store grene så er det desværre forventeligt at træer ikke kan overvokse såret, og der vil ofte kunne dannes råd – akkurat som I har oplevet det i jeres træ.

Uden foto eller beskrivelse af træet kan det selvfølgelig være svært at lave korrekte konklusioner, men generelt kan det nævnes at beskæring skal ske korrekt og afpasset træet – særligt når der er tale om udsatte, aldrende eller svækkede træer. Det er vigtigt at der ikke beskæres forkert, for sent eller for meget.

Når der beskæres i ældre og gamle træer bør det ske ad flere omgange og med noget tid (måske år) imellem hver beskæring. Den eller de grene der ønskes fjernet/reduceret, beskæres udefra og mod stammen ud fra det princip om at den tilbageværende del af grenen skal have en diameter på mindst 1/3 af den afskårende grens diameter. Ved at anvende dette princip gives træets forsvarssystem en øget mulighed for at bekæmpe indtrængende svampe og påbegynder samtidig en forsegling af hele grenen. Ved beskæring af mindre flader ad gangen, reduceres den overflade hvor indtrængende svampe og råd kan etableres sig.

Umiddelbart tror jeg ikke at der er meget at gøre. Det er ikke sikkert at det er nødvendigt at fælde hele træet nu, men det er meget vigtigt at holde øje med træets udvikling og symptomer for at undgå at mennesker, bygninger eller inventar beskadiges som følge af træets fortsatte svækkelse.

Du nævner at træet indgår i et landsbymiljø og det således er meget visuelt og æstetisk vigtigt at fastholde træet længst muligt. Jeg kan kun anbefale dig at tage fat på din kommunes tekniske forvaltning/driftafdelingen, og håbe at en ansvarlig landskabsarkitekt eller gartner vil bistå jer med udfordringen. Eller er muligheden at få fat på en dygtig træplejer, der kan hjælpe med den videre planlægning for træets alderdom – og ikke mindst bistå med kortlægning af hvilken type svamp træet er inficeret med. Der er meget forskel på svampenes adfærd i træerne og nogle typer skal man udvise meget agtpågivenhed overfor.

Med venlig hilsen
Martin Theill Johansen
Landskabsarkitekt MDL

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Kan jeg stoppe svampeangrebet i det gamle træ?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider