Spørg eksperterne

Kan vi save en tyk gren af magnolien – og hvornår?

Magnolien blomstrer helt overdådigt

Magnolien blomstrer helt overdådigt – her et lille udsnit af træet i blomst. Foto: Helene Eriksen

Min mand og jeg er flyttet ind i hus med en dejlig have. Der står et træ, vi ved ikke om det er et magnolia- eller tulipantræ, det er sandsynligvis plantet i 1973, og det er imponerende 4–5 meter højt og fantastisk flot i blomst.

Det har dog en meget tyk sidegren til venstre på træet – se foto nedenfor, og den sidder tæt på jordoverfladen og går vandret ud. Den trækker træet skævt, og vi overvejer kraftigt, om vi skal vove at skære grenen af.

Men da vi har læst, at begge træsorter er ret sarte, så ved vi ikke, om det er en god idé? Og i så fald hvornår på året? Træet vil få en endnu smukkere form, hvis vi skærer den af, men vi overvejer det mest for træets skyld, hvis det skulle få »overvægt« med tiden pga. grenen. Har I et godt råd?

Det skæve træ

Magnolien har en tyk gren, som går ud til venstre på billedet tæt på jorden, og som giver uligevægt i træet Foto: Helene Eriksen

Med venlig hilsen
Helene Eriksen, marts 2015

Svar

Jeg er fuldstændig enig i, at træet trækkes skævt. Jeg vil ikke betænke mig et øjeblik på at save grenen af midt på sommeren. Det dårligste tidspunkt er netop nu, hvor saften presser på opad, men når vi kommer hen i juli–august tager træet ingen skade af at miste grenen og såret vil tørre med det samme, så der ikke kommer sygdom i træet.

Med venlig hilsen
Villy Mougaard
Planteskoleejer, Blomstergården

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Kan vi save en tyk gren af magnolien – og hvornår?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider