Phytophtora fragariae var. fragariae
Rødmarv er en svamp, der angriber rødderne og derefter svækker hele planten. Planter på tung og våd jord er særligt udsatte for angreb. Svampen spredes med smittede planter/jord. Svampens sporer kan overleve i jorden i op til 15 år.
Rødmarv er udbredt i det meste af verden, da smitten nemt flyttes med angrebne planter. Rødmarv blev fundet i Danmark første gang i 1989. Svampen har ikke andre værter og er dermed afhængig af jordbær.
Svampen overlever i jorden som hvilesporer, som modner i foråret og danner bevægelige zoosporer. Disse bevæger sig opad i jordvandet og angriber jordbærrødder, mest ved temperaturer på 10–17° C. Fra de angrebne rødder breder svampen sig i ledningsvævet, som ødelægges og farves rødt. Rødderne rådner fra spidsen, og samtidigt danner svampen nye hvilesporer. Hvilesporerne kan overleve i jorden i op til 15 år.
Det reducerede rodsystem får brune rødder, og fra maj til september kan man i gennemskårne rødder se en tydelig rød marv – heraf navnet rødmarv. Foto: Ghita C. Nielsen. Dansk Landbrugsrådgivning
Plantens gamle blade bliver rødgule og visner, mens de unge blade bliver små og får en metallisk, blågrøn farve. Der dannes kun få udløbere og få, små bær. Rodsystemet reduceres også, og rødderne bliver mørke og stort set uden friske, hvide siderødder. De ligner dermed rottehaler. I tiden fra september til maj kan man tydeligt se den røde marv i rødderne, hvis man gennemskærer dem på langs. Symptomerne på bladene kommer ofte hen på sommeren, når planterne bliver varmestressede, men på dette tidspunkt er det svært at se den røde marv i rødderne. Angreb er værst på vandlidende jord.
Rødmarv har flere varianter: Phytophtora fragariae var. fragariae angriber jordbær, men varianten hindbærrødmarv, Phytophtora fragaria var. rubi, angriber hindbær, brombær og loganbær. Den samme svamp angriber altså ikke både jordbær og hindbær.
Jordbær (bakkejordbær, chilejordbær, havejordbær, skarlagenjordbær, skovjordbær og spansk jordbær).
Sygdommen forebygges med sundt plantemateriale, et godt sædskifte og dyrkning på kamme. Plant sundt plantemateriale. Hvis de nyindkøbte planter ser mistænkelige ud, så plant dem ikke! Det tager 15 år at slippe af med smitten i jorden.
Der er ingen økologiske midler til bekæmpelse af rødmarv.
Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.
Søg i forhandlerguiden:
Nyttedyr til drivhuset og haven.
Alt til den økologiske have
Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.
Beskyt afgrøder med insektnet – bionet
Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Svampesygdomme > Rødmarv