Skadedyr og plantesygdomme

Hindbærbille

Byturus tomentosus

»Orm i hindbær« skyldes angreb af hindbærbillens larve. Der er tale om en bred, 4 mm lang gulbrun bille med karakteristisk kølleformede følehorn. Larven, der er hvidlig med et brunsort hoved og 3 par ben bliver op til 1 cm. Den nært beslægtede art Butyrus fumatus ligner til forveksling. Denne art har en lignende levevis.

Niche i naturen

Hindbærbillen er knyttet til hindbær og brombær; mest hyppige er angreb i hindbær. De voksne individer lever af knopper og ungt løv. Larven æder af den umodne hindbærfrugt og den hertil knyttede blomsterbund.

Hindbærbille

Hindbærbillen gnaver i blomsterknopper og har en særlig forkærlighed for støvdragere og grifler. I knoppen ses et hul, som en bille har gnavet sig ind igennem Foto: Karna Maj

Livscyklus

Den voksne hindbærbille kommer frem i maj, når de første knopper på vilde hindbær bliver synlige. Derpå gnaver den sig ind i blomsterknoppen fra siden og ødelægger denne delvist. Også unge blade ædes.

Efter ca. halvanden uge klækkes ægget, og larven, der lever enkeltvis, begynder at æde det unge frugtkød. Med tiden er det dog frugtbunden, der udgør den primære fødekilde. Sidst på sommeren forlader larven frugten og gemmer sig i jorden mellem visne plantedele. Her danner den en kokon, hvorpå den efter et par uger forpupper sig. Hindbærbillen overvintrer i eller på jorden som udvokset insekt.

Billeskader på hindbær

Billeskader på hindbær Foto: Maren Korsgaard

Skadebillede

Gnavskader i unge knopper og blade laves af voksne biller. Det er larven, der gør frugten »ormstukken« og uegnet til spisebrug.

Orm i hindbær

Orm i hindbær. Foto: Maren Korsgaard

Forekomst

Det er normalt på de almindelige, tidlige hindbær, at man ser de hyppige skader i haverne.

og brombær (Rubus arcticus ssp. stellatus, agerbær, almindelig brombær, fliget brombær, fruebær, guldbær, hindbær, jordbærhindbær, klatrebrombær, korbær, laksebær, loganbær, multebær, rocky mountainbrombær, rosenbrombær, sort hindbær og vinbrombær).

Forebyggende metoder

  • Opsæt rigeligt med fuglekasser i haven til mejser og musvitter. Husk forskellige diametre på indflyvningshullerne i kasserne.
  • Hold høns under hindbær – især god effekt i april–maj og juli, hvor biller kommer frem og larver går ned i jorden.
  • Plant sene hindbærsorter, f.eks. ‘Autumn Bliss’, som har modne bær fra august, hvor der ikke er larver. Sorten smager dog ikke af helt så meget som almindelige, tidlige sorter.
  • Ved svære angreb kan det være en fordel at holde jorden ren under hindbærhegnet. Blade, grenstumper og ukrudt fjernes.

Metoder når planten er angrebet

  • I blomstringstiden kan man indsamle billerne ved at holde et fad med lidt sulfovand under og banke på planternes stængler, så billerne lader sig falde. Hvis det skal have effekt, skal det gentages dagligt.
  • De voksne biller kan indfanges på hvide limplader.

Af Henrik Ahlmann, Økologisk Havebrugskonsulent

Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.

Forhandlerguide

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Rosenbud

Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Robinie.dk – SkovTrup

Beskyt afgrøder med insektnet – bionet

Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Biller > Hindbærbille

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider