Byturus tomentosus
»Orm i hindbær« skyldes angreb af hindbærbillens larve. Der er tale om en bred, 4 mm lang gulbrun bille med karakteristisk kølleformede følehorn. Larven, der er hvidlig med et brunsort hoved og 3 par ben bliver op til 1 cm. Den nært beslægtede art Butyrus fumatus ligner til forveksling. Denne art har en lignende levevis.
Hindbærbillen er knyttet til hindbær og brombær; mest hyppige er angreb i hindbær. De voksne individer lever af knopper og ungt løv. Larven æder af den umodne hindbærfrugt og den hertil knyttede blomsterbund.
Hindbærbillen gnaver i blomsterknopper og har en særlig forkærlighed for støvdragere og grifler. I knoppen ses et hul, som en bille har gnavet sig ind igennem Foto: Karna Maj
Den voksne hindbærbille kommer frem i maj, når de første knopper på vilde hindbær bliver synlige. Derpå gnaver den sig ind i blomsterknoppen fra siden og ødelægger denne delvist. Også unge blade ædes.
Efter ca. halvanden uge klækkes ægget, og larven, der lever enkeltvis, begynder at æde det unge frugtkød. Med tiden er det dog frugtbunden, der udgør den primære fødekilde. Sidst på sommeren forlader larven frugten og gemmer sig i jorden mellem visne plantedele. Her danner den en kokon, hvorpå den efter et par uger forpupper sig. Hindbærbillen overvintrer i eller på jorden som udvokset insekt.
Billeskader på hindbær Foto: Maren Korsgaard
Gnavskader i unge knopper og blade laves af voksne biller. Det er larven, der gør frugten »ormstukken« og uegnet til spisebrug.
Orm i hindbær. Foto: Maren Korsgaard
Det er normalt på de almindelige, tidlige hindbær, at man ser de hyppige skader i haverne.
og brombær (Rubus arcticus ssp. stellatus, agerbær, almindelig brombær, fliget brombær, fruebær, guldbær, hindbær, jordbærhindbær, klatrebrombær, korbær, laksebær, loganbær, multebær, rocky mountainbrombær, rosenbrombær, sort hindbær og vinbrombær).
Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.
Søg i forhandlerguiden:
Nyttedyr til drivhuset og haven.
Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.
Alt til den økologiske have
Beskyt afgrøder med insektnet – bionet
Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Biller > Hindbærbille