Cicedophyopsis ribis
Solbærknopgalmider suger saft af bladanlæggene inde i knoppen. Det kan i sig selv føre til, at knoppen ikke springer ud, men i næste omgang fører det til nedsat blomstring og dermed mindre frugtudbytte. Denne galmide overfører den meget skadelige virus, solbærribbesvind.
Larverne lever inde i solbærknopper. De kønsmodne lever frit på skud og blade. Deres naturlige fjender er rovmider, som kan angribe dem i det fritlevende vandrestadie.
Larverne overvintrer i de angrebne knopper. I maj bryder de frem af knopperne og vandrer ud på nye skud. Æggene lægges i de nydannede knopper, som allerede er inficeret i august måned. Miderne kan overføres svævende på egne silketråde eller siddende på dyr og redskaber.
Solbærknopgalmider kendes lettest på de opsvulmede, kuglerunde knopper, som aldrig når at springe ud. Galmiderne er meget små, så de kan sidde i hundredevis inde i de angrebne knopper.
Normale solbærknopper er spidse til buttede – se øverste billede. Næsten kuglerunde solbærknopper er fyldt med mider. Her en ny knop, som allerede i november har skiftet form og er fyldt med mider. Foto: Karna Maj
Solbær.
Egentlig bekæmpelse er næppe mulig, men en varieret og sund beplantning med prydplanter vil betyde opformering af rovmider, som kan gøre nytte over for galmiderne, mens de lever frit.
Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.
Søg i forhandlerguiden:
Alt til den økologiske have
Nyttedyr til drivhuset og haven.
Beskyt afgrøder med insektnet – bionet
Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.
Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Mider > Solbærknopgalmide