Phyllotreta nemorum, Phyllotreta nigripes, Psylliodes chrysocephala, Psylliodes affinis
Jordlopper tilhører bladbillerne. Det er små sorte eller gulplettede 2–4 mm lange insekter, der lever på jordoverflade og plantedele, især unge skud og/eller blomster. Lopperne springer op, når de forstyrres. Med en lup kan de kraftige springbagben somme tider iagtages. I Danmark kendes ca. 90 arter, hvoraf flere angriber dyrkede planter: Gulstribet jordloppe Phyllotreta nemorum og matsort jordloppe Phyllotreta nigripes tilhører samme slægt. Rapsjordloppen Psylliodes chrysocephala er beslægtet med kartoffeljordloppen Psylliodes affinis. I det følgende beskrives arterne under ét, da deres adfærd ligner hinanden.
De jordlopper, der gør skade i køkkenhaven er især knyttet til natskygge- og kålfamilien, hvor de lever af at suge og gnave på plantens kimblade, unge blade og blomster. Kartoffeljordloppen lever af rødder på arter i natskyggefamilien, men også rapsjordloppen kan gøre skade på planterødder.
Jordlopper optræder fortrinsvis forår og forsommer, hvor de angriber kimplanter og unge udpantningsplanter. Når jordtemperaturen i maj når ca. 10 grader, kommer lopperne frem fra deres overvintringssteder under sten og løv, barkflager og hegnspæle. De kan særligt i tørre perioder give alvorlige skader på nyetablerede kulturer. I løbet af maj og juni lægger den gulstribede jordloppehun sine æg langs de kraftigste ribber på værtsplantens bladundersider. Efter ca 10 dage klækkes larverne, hvorpå de gnaver sig ind i bladene og minerer disse. Efter 2–3 ugers forløb, afhængig af vejret, forpupper de færdigudviklede larver sig. Når årets 1. generation klækkes 7–14 dage senere begynder denne at gnave af bladoverfladen side om side med den overvintrende forældregeneration. En række andre jordloppearter lægger dog æg i jordoverfladen og ernærer sig af plantens rødder. Dette medfører som regel ingen mærkbare skader.
Ved kraftige angreb kan jordlopperne æde kimplanter i kålfamilien allerede inden, de dukker frem af jorden. Kimplanter og unge blade gennemhulles i maj og juni af mange små huller, hvorved der også ses mange gule pletter. Senere (juni og juli) viser skaderne på sig på større planter i form af hullede og lasede blade. Det er primært de voksne individers gnav, der er skadegørende.
Jordlopper på kimblade af radis. Foto: Karna Maj
Jordlopper elsker tør og varm jord med lavt indhold af organisk materiale. De skadevoldende arter er især knyttet til småplanter af kålfamilien. Især sennep, raps, kål og radis og en række orientalske kålarter er modtagelige.
Kål (Brassica barrelieri, abessinsk sennep, agerkål, blomkål, broccoli, buskkål, fodermarvkål, grønkål, havekål, hvidkål, indisk sennep, kailankål, kinakål, knudekål/Glaskål, kålroe, majroe, mizuna, pak choi, palmekål, raps, ribbekål, rosenkål, ruvosennep, rybs, rødkål, sareptasennep, savojkål, sort sennep, spidskål, spinatsennep og syvhovedkål), sandsennep/vild rucola, ræddike (japanræddike, radise og slangeræddike) og sennep (agersennep og gul sennep).
Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.
Søg i forhandlerguiden:
Alt til den økologiske have
Nyttedyr til drivhuset og haven.
Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.
Beskyt afgrøder med insektnet – bionet
Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Biller > Jordloppe