Skadedyr og plantesygdomme

Spindemøl

Yponomeuta spp.

Spindemøl har et vingefang på ca. 3 cm, forvingerne er hvide med små brune pletter. Larven af spindemøl kaldes snareorm og bliver ca. 1,5 cm lang og er gullig. Om sommeren findes der ofte store larvekolonier af spindemøl inde i kraftig spind på træer og buske af blomme, æble, tjørn, benved og tjørn.

snareorm

Skud på æbletræ overtrukket af spind. Foto: Karna Maj

Niche i naturen

På æble er det arten Yponomeuta malinellus, på blomme Yponomeuta padellus.

Livscyklus

De voksne insekter flyver i juli–august og spindemøllene lægger deres æg i ansamlinger på 20–50 æg på barken og overdækker dem med et lakagtigt sekret. Larverne overvintrer under dette sekret. I maj måned gnaver larverne først på knopperne, derefter bladene inde i spindet. Kokonerne er hvide. Inde i spindet kan man i juli samtidig se både larver, kokoner og de voksne insekter.

snareorm

Larver af spindemøl kaldes snareorm. Foto: Karna Maj

Skadebillede

Larverne gnaver fra maj måned på knopper og senere på blade inde i spindet. Nogle år er der næsten ingen angreb, men masseangreb kan forekomme, hvor trækronen er fuldstændig overtrukket med spind. Angrebne dele bliver totalt afgnavede. Træer og buske tager sjældent skade af angrebet, men f.eks. en helt afgnavet tjørnehæk ser grim ud.

Spindmøl i et træ

Træet er helt spundet ind i et tynd, men ret stærk væv. Foto: Tina Ellegaard Poulsen

Angreb af spindemøl

Her er et helt hegn angrebet af spindemøl. Foto: Tina Ellegaard Poulsen

Forekomst

Spindemøl angriber træer og buske af blomme, æble, tjørn, benved og tjørn.

Hvidtjørn/tjørn (Crataegus nitida, almindelig hvidtjørn, azarolhvidtjørn, engriflet hvidtjørn, glansbladet hvidtjørn, grayhvidtjørn, hanesporehvidtjørn, koralhvidtjørn, orientalsk hvidtjørn, prikket hvidtjørn, skarlagenhvidtjørn, sortfrugtet hvidtjørn, syltornet hvidtjørn og viftebladet hvidtjørn), benved (Euonymus hamiltonianus var. sieboldianus, almindelig benved, dværgbenved, japansk benved, krybende benved, sakhalinbenved, ussuribenved og vinget benved), Æble, mirabel, blomme (kræge, mirabelblomme, reineclaude og sveskeblomme) og slåen.

Forebyggende metoder

  • Giv de insektædende fugle gode forhold i haven
  • Blommespindemøllet tiltrækkes af træer og buske af hvidtjørn.

Metoder når planten er angrebet

  • Afklip spindene tidligst muligt. Hvis det er tilladt i området, er det en god ide at brænde de afklippede spind. Ellers kan man forsøge at mase larverne ved at træde på de afklippede skud.
  • Ryst larverne ned på et udbredt underlag.
  • Riv spindet i stykker med en stiv kost, så fuglene kan få fat i larverne
  • Spul spindene i stykker med en vandstråle – varmt vand er mest effektivt.
  • Bacillus thuringiensis-præparater har god virkning, men kræver gentagen behandling. Ved et større træ eller busk er det svært af gennemføre en behandling.
snareorm

Fuglene har svært ved at trænge gennem det seje spind og få fat i larverne. Med en stiv kost kan man rive spindet i stykker, så fuglene kan komme til. Foto: Karna Maj

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.

Forhandlerguide

Robinie.dk – SkovTrup

Beskyt afgrøder med insektnet – bionet

Solsikken

Alt til den økologiske have

Rosenbud

Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Larver > Spindemøl

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider