Skadedyr og plantesygdomme

Stokroserust

Puccinia malvacearum

Stokroserust skyldes svampen Puccinia malvacearum. Det er en almindeligt forekommende og temmeligt ødelæggende sygdom. Modsat de fleste andre rustsvampe kan denne gennemføre hele sit livsforløb på samme værtplante.

Niche i naturen

Rustsvampen lever af blade og unge skud hos mange forskellige arter inden for Katost-familien (se nedenfor). Her trænger dens mycelium ind i de levende celler og udsuger dem for sukker og andre organiske stoffer. Så vidt vides har den ikke nogen naturlige fjender.

Livscyklus

Rustsvampen Puccinia malvacearum er i stand til at overleve og formere sig på én og samme værtplante. Den overvintrer på jorden i plantemateriale, som blev angrebet året før. Om foråret spredes nydannede sporer ved hjælp af regn eller vind til unge blade og skud, hvor de indleder nye angreb. Fra de angrebne blade spredes der i sommerens og efterårets løb sporer, som etablerer angreb på nye værtplanter.

Skadebillede

Infektionen begynder i reglen på de nederste blade, men den fortsætter hurtigt opad i planten. I første omgang ser man gul-orange prikker på oversiden af bladene og rød-brune, aflange sår på stænglerne. Med tiden udvikles der brune pletter på bladenes undersider netop dér, hvor de første gule prikker opstod. Herfra spredes orange-røde sporer med regn og vind. Til sidst falder de brune partier ud, bladene visner og hænger, indtil de falder af sidst på sommeren.

Stokrose

Først på sommeren kan stokrosen endnu have pæne blade. Angrebet starter med små gulorange prikker på oversiden af bladene. Foto: Karna Maj

Forekomst

Svampen angriber alle medlemmer af Katost-familien, Malvaceae, men der er store individuelle forskelle på, hvordan planterne modstår angrebet. Mens nogle bliver helt afløvede inden efteråret, står andre helt sunde tilbage.

Klokketræ (japanlygte, kinajute og plettet klokketræ), stokrose (Alcea ficifolia og havestokrose), stokrose (lægestokrose), hibiscus (fliget hibiscus, hawaiiblomst, rosella, syrisk rose og timeviser), poppelrose (Lavatera olbia, mamelukærme og tysk poppelrose) og katost (almindelig katost, moskuskatost og rosenkatost).

Forebyggende metoder

Sundhedspleje er afgørende, når man vil begrænse angreb af stokroserust. Det hænger sammen med, at svampen overvintrer i de angrebne planterester.

  • Fjern derfor alle inficerede plantedel senest i det tidlige forår (når man kan se de første skud på værtplanterne). Tilsvarende må man fjerne angrebne blade, straks når man ser de gule prikker om sommeren. Angrebet materiale må fjernes helt og afbrændes eller nedgraves. Kompostbunklen er derimod ikke sikker nok.
  • Fjern alle smittede ukrudtsplanter af samme familie.
  • Brug sunde ungplanter, når bedet skal anlægges.
  • Hold planterne tørre, og vand dem på en måde, så bladene ikke bliver våde.
  • Tilfør et lag topdressing under planterne hvert forår, så svampen ikke kan spredes fra angrebne planterester.

Metoder når planten er angrebet

  • Rustangreb kan ikke bekæmpes i haver og parker, da der ikke findes rustmidler, som det er tilladt at bruge på prydplanter. Almindelige svampemidler forurener og virker overhovedet ikke på rustsvampe.

Af Sten Porse, pensioneret faglærer, myrica.dk

Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.

Forhandlerguide

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Rosenbud

Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.

Robinie.dk – SkovTrup

Beskyt afgrøder med insektnet – bionet

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Svampesygdomme > Stokroserust

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider