Skadedyr og plantesygdomme

Gul monilia

Monilia fructigena

Gul Monilia er en svamp, der får mange frugtarter til at rådne på træet. Sygdommen udvikler sig ofte lige før frugten modner og viser sig som små puder af gule svampesporer i koncentriske ringe. Svampen kan brede sig fra frugt til frugt i klasen på træet eller i kassen efter høst. Smitten overvintrer i de indtørrede frugtmumier på træet. Hvis man fjerner alle mumier hvert efterår vil sygdommen begrænses meget.

Gul monilia

Pære angrebet af gul monilia – man ser tydeligt de koncentriske ringe af svampesporer. Foto: Karna Maj

Niche i naturen

Gul Monilia lever af kernefrugter, stenfrugter og hassel og er afhængige af disse.

Livscyklus

Gul monilia overvintrer som mycelium i de indtørrede frugtmumier på træet og i den angrebne frugt. Myceliet danner først spiredygtige sporer i forsommeren, under varme og fugtige forhold. Sporerne spredes fra de gamle mumier med vind, vand og insekter og kan angribe frugtens overflade, hvis den har et sår. Huller efter insektgnav, haglskader, solskoldninger eller revner efter regnvejr vil bane vej for en infektion af gul monilia. De rådne frugter falder ned eller tørrer ind til frugtmumier på træet.

Svampen spredes med sporer hele sommeren og trives især i varme, fugtige perioder. Hvis frugten smittes umiddelbart før plukning vil sygdommen udvikle sig videre under opbevaring.

Gul monilia

Mumier i forskellig grad af indtørrethed i januar. Foto: Karna Maj

Gul monilia

Et angrebet æble smitter uundgåeligt andre tætsiddende æbler. Foto: Karna Maj

Skadebillede

Rådden frugt med koncentriske ringe af små puder af gule svampesporer er et sikkert tegn på gul monilia. Angrebet starter som en brun, rådden plet, ofte ved et sår på frugten. I løbet af få dage er hele frugten rådden og ringene dannet. Angrebet kan brede sig til de øvrige frugter i klasen. De angrebne frugter tørrer ofte ind på træet til »mumier«, som bliver hængende i op til flere år. Hvis æbler smittes lige før høst, kan sygdommen udvikle sig videre under opbevaring. Angrebet resulterer da i helt kulsorte, læderagtige æbler uden svampesporer. Angrebne hasselnødder bliver sorte og falder for tidligt af træet.

gul monilia

Blommer sidder så tæt, at svampen lynhurtigt smitter til hele klasen. Foto: Karna Maj

Gul monilia

Frasorterede æbler lagt ud til fuglene i februar – det sorte æble er først efter høst blevet angrebet af gul monilia, der har udviklet sig under opbevaring. Foto: Karna Maj

Forekomst

Gul monilia ses oftest i æble, blomme, sødkirsebær og fersken, mens de øvrige kernefrugter og stenfrugter samt hassel angribes sjældnere. Kvæde angribes ikke af gul monilia men af den nært beslægtede art: Monilia linhartiana.

Hassel (almindelig hassel, storfrugtet hassel og tyrkisk hassel), Æble, abrikos, sødkirsebær/kirsebær (bruskkirsebær, fuglekirsebær og hjertekirsebær), mirabel, surkirsebær, blomme (kræge, mirabelblomme, reineclaude og sveskeblomme), fersken (nektarin) og pære (Pyrus communis ssp. caucasica, almindelig pære, hjertebladet pære, japanpære, kinapære, pilebladet pære og snepære).

Forebyggende metoder

  • Fjern de gamle frugtmumier fra træet så hurtigt som muligt. De skal ikke bare på komposten, men helt væk fra haven. Hvis der er nedfaldsfrugt tilbage under træet om foråret skal disse også fjernes.
  • Gå træerne igennem midt på sommeren og tynd frugterne ud, så der er en håndsbredde mellem dem. Samtidigt fjerner man de frugter, der evt. er angrebet af insekter eller af gul monilia.
  • Hold træerne åbne, så de hurtigt tørrer op efter regn. Det sker bedst ved en sommerbeskæring.
  • Undgå kraftig gødskning med kvælstof.
  • Opbevar æbler så tørt og køligt som muligt.
  • Nogle frugtsorter er mere modtagelige for gul monilia end andre. Victoria hører til de værste blandt blommerne og Cox Orange, Ingrid Marie, Filippa og James Grieve er meget modtagelige æblesorter. Ved nyplantning bør man overveje at vælge andre sorter. Desværre har vi ingen sortsafprøvninger, der viser, hvilke sorter der er robuste mod gul monilia.

Metoder når planten er angrebet

  • Sprøjtning med te af peberrod anbefales ofte mod gul monilia. Teen laves af 300 g friske blade eller rødder af peberrod. Urterne hakkes og overhældes med 1 l kogende vand. Trækker i 24 timer, sies og fortyndes 1:10. Der anbefales at sprøjte hver anden uge fra blomstringstidspunktet.

Af Maren Korsgaard, hortonom, økologisk konsulent, www.kagerup5.dk

Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.

Forhandlerguide

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Robinie.dk – SkovTrup

Beskyt afgrøder med insektnet – bionet

Solsikken

Alt til den økologiske have

Rosenbud

Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.

Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Svampesygdomme > Gul monilia

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider