Monilia fructigena
Gul Monilia er en svamp, der får mange frugtarter til at rådne på træet. Sygdommen udvikler sig ofte lige før frugten modner og viser sig som små puder af gule svampesporer i koncentriske ringe. Svampen kan brede sig fra frugt til frugt i klasen på træet eller i kassen efter høst. Smitten overvintrer i de indtørrede frugtmumier på træet. Hvis man fjerner alle mumier hvert efterår vil sygdommen begrænses meget.
Pære angrebet af gul monilia – man ser tydeligt de koncentriske ringe af svampesporer. Foto: Karna Maj
Gul Monilia lever af kernefrugter, stenfrugter og hassel og er afhængige af disse.
Gul monilia overvintrer som mycelium i de indtørrede frugtmumier på træet og i den angrebne frugt. Myceliet danner først spiredygtige sporer i forsommeren, under varme og fugtige forhold. Sporerne spredes fra de gamle mumier med vind, vand og insekter og kan angribe frugtens overflade, hvis den har et sår. Huller efter insektgnav, haglskader, solskoldninger eller revner efter regnvejr vil bane vej for en infektion af gul monilia. De rådne frugter falder ned eller tørrer ind til frugtmumier på træet.
Svampen spredes med sporer hele sommeren og trives især i varme, fugtige perioder. Hvis frugten smittes umiddelbart før plukning vil sygdommen udvikle sig videre under opbevaring.
Mumier i forskellig grad af indtørrethed i januar. Foto: Karna Maj
Et angrebet æble smitter uundgåeligt andre tætsiddende æbler. Foto: Karna Maj
Rådden frugt med koncentriske ringe af små puder af gule svampesporer er et sikkert tegn på gul monilia. Angrebet starter som en brun, rådden plet, ofte ved et sår på frugten. I løbet af få dage er hele frugten rådden og ringene dannet. Angrebet kan brede sig til de øvrige frugter i klasen. De angrebne frugter tørrer ofte ind på træet til »mumier«, som bliver hængende i op til flere år. Hvis æbler smittes lige før høst, kan sygdommen udvikle sig videre under opbevaring. Angrebet resulterer da i helt kulsorte, læderagtige æbler uden svampesporer. Angrebne hasselnødder bliver sorte og falder for tidligt af træet.
Blommer sidder så tæt, at svampen lynhurtigt smitter til hele klasen. Foto: Karna Maj
Frasorterede æbler lagt ud til fuglene i februar – det sorte æble er først efter høst blevet angrebet af gul monilia, der har udviklet sig under opbevaring. Foto: Karna Maj
Gul monilia ses oftest i æble, blomme, sødkirsebær og fersken, mens de øvrige kernefrugter og stenfrugter samt hassel angribes sjældnere. Kvæde angribes ikke af gul monilia men af den nært beslægtede art: Monilia linhartiana.
Hassel (almindelig hassel, storfrugtet hassel og tyrkisk hassel), Æble, abrikos, sødkirsebær/kirsebær (bruskkirsebær, fuglekirsebær og hjertekirsebær), mirabel, surkirsebær, blomme (kræge, mirabelblomme, reineclaude og sveskeblomme), fersken (nektarin) og pære (Pyrus communis ssp. caucasica, almindelig pære, hjertebladet pære, japanpære, kinapære, pilebladet pære og snepære).
Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.
Søg i forhandlerguiden:
Nyttedyr til drivhuset og haven.
Alt til den økologiske have
Beskyt afgrøder med insektnet – bionet
Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.
Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Svampesygdomme > Gul monilia