Skrevet af: Heidi Børgesen, 3. maj 2014 kl. 9.26
Det er 3 sæson vores bøgehæk skal til at springe ud. Vi har vandet og gødet den efter anvisninger fra en gartner. Første år var den lidt stresset, og bladene foldede sig ikke helt ud. Sidste år var det langt bedre, og den blev rigtig flot. I år virker den syg. Bladene springer ud, men mister så det grønne sprøde look. Den virker syg og kraftløs. Det ser næsten ud som om bladene vil vistne på planterne allerede nu? På en af planterne kan vi se en barkskade, men ikke på de andre?
Skrevet af: Kasper T, 3. maj 2014 kl. 9.37
Med "ny" bøgehæk er det ekstremt vigtigt, at stammen holdes græs/ukrudtsfri, da planten ellers kan blive kvalt. Nu det lidt svært at vurdere på billedet, men det ligner lidt at der er for meget udfordring nede omkring stammen?
Skrevet af: Anonym bruger, 3. maj 2014 kl. 11.50
Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.
Skrevet af: Freya Grossmann, 3. maj 2014 kl. 18.21
Er det ved nybyggeri?
Så kan det være jordpakning/traktose.
Alle de hækproblemer med nyplantede hække, jeg har set spørgsmål om det seneste år er på nybyggede jorde, hvor de tunge byggemaskiner har presset jorden sammen ca. 30-50 cm under jordoverfladen. Så kan rødderne ikke komme dybt nok ned i jorden.
Skrevet af: Anonym bruger 1, 3. maj 2014 kl. 18.58
Er der ikke noget med at bøge på jomfruelig jord skal have jorden podet med lidt muld fra gammel bøgebeplantning?
Lige fra hukommelsen er der noget med et samspil med nogle svampe.
Skrevet af: Anonym bruger, 3. maj 2014 kl. 19.29
Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.
Skrevet af: Lone Brems, 3. maj 2014 kl. 19.33
Hej Hans Petersen og Frank Chr.
I har ret - det har været "håndreglen" i mange år....
Jeg har selv været fortaler for metoden - men er det ikke længere
Men de senere år er der sket en opformering af honningsvampen - måske med baggrund i en reduktion i den systematiske fjernelse af stød og stubbe. Det er fra disse rester af træer at svampen "smitter" til træer i vækst - ofte med trædød til følge.
Der ses omfattende skader især i juletræsproduktion og muligheden for at bremse svampen ved andre midler end at optage stød og stubbe er kemiske (og ikke tilgængelige for havebrugere).
Der gøres forsøg med at braklægge arealer med juletræsbevoksning for at hindre svampen i at overleve.
Der kan muligvis ske indblanding af honningsvampemycelium samtidig med indsamling af skovbundsmuld. Selv om skaderne i første omgang måske er uanselige og svampen udbreder sig ved underjordisk mycelium uden at man kan se det over jorden, vil der efter fældning af træer i haven kunne ske smitte til mange andre træer i haven (som jo i mange tilfælde er de samme arter som hækplanterne).
Skulle man forestille sig en have, hvis træer er angrebet af honningsvamp (og døende), vil det næppe være attraktivt at braklægge arealet og derefter starte forfra med plantning af unge træer, manglende læ og skygge osv.
Så med denne viden er det ikke længere et godt råd at give til haveejere, der skal igang med at plante hæk (eller med at forbedre forholdene for eksisterende hæk), at de kan indsamle skovbundsmuld og bruge det til at "pode" egne hækplanter med nyttige (og altså måske også uønskede) svampe.
Det vil være mere sikkert at udlægge havekompost som "fodpose" omkring hækplanterne - og det har en rigtig god effekt.
Venlig hilsen fra
Lone
Skrevet af: Kasper T, 3. maj 2014 kl. 19.38
Hvis det var jorden der var problemet, skulle det så først opstå 3 år senere? Næppe. Iøvrigt er der delte meninger om hvorvidt bøgeplanter skal plantes om foråret eller om efteråret. Jeg mener at foråret er for tørt til man bør plante der! Og jeg har naboer der har fuldt "kunstens regler" med jord og bøgeplade fra bøgeskorven, med resultatet = stillestående vækst.
Skrevet af: Anonym bruger, 3. maj 2014 kl. 19.54
Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.
Skrevet af: Heidi Børgesen, 4. maj 2014 kl. 17.15
Vi er selv kommet til at tænke på om det kan være det tørre forår? Vi har derfor givet den vand og gødning, og håber den kommer sig. De blade, der hænger og har fået brunlig farve, har dog ikke vist tegn på bedring efter behandlingen på vandning. Vi troede heller ikke det var nødvendigt, at vande hækken her 3 år... Det er ikke ny byggeri, men der har været et højbed, som vi har fjernet, så jorden er ny (3 år gammel) i det niveau.
Skrevet af: Heidi Børgesen, 4. maj 2014 kl. 17.16
Lidt trist syn:
Skrevet af: Freya Grossmann, 4. maj 2014 kl. 18.15
Der kommer regn i denne uge, så måske klarer den sig bedre efter en byge?
Skrevet af: Anonym bruger 1, 4. maj 2014 kl. 19.01
Hej Heidi.
Jeg tror ikke, at det er vandmangel. Ikke så tidligt på året, og ikke når de har stået der i 3 år. Der er noget andet galt.
Hvad er det for jord? Du skriver at jorden er ny. Er det stift rå ler eller det argeste sand uden muldlag?
Er der plantet for dybt, eller er der senere lagt et lag jord, flis eller kompost op omkring stammerne?
Det er set før, at det går meget godt med nyplantninger et par år eller 3, men hvis ikke forholdene passer til netop den plante, skranter de og kan i værste tilfælde gå helt ud.
Bøg er lidt kræsne med jordbund.
vh. Hans
Skrevet af: Michael Ejstrup Nielsen, 4. maj 2014 kl. 22.18
Hej Heidi.
Har også en forholdsvis ung bøgehæk på 5 år som også var flot og lysegrøn med sprøde blade for 4 dage siden. Det er så over nu, efter to nætter med frost. Den ligner din hæk på en prik, så tror det er frost skader! Bladene er brændt af, lige som på flere af mine stauder, pære og valnøddetræer (så ingen valnødder til mig i år) det er trist med så sen frost, efter en varm vinter og en fantastisk april.
Hvis det er frost skader, så skal den nok blive fin igen senere på året!
Mvh. Michael
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.
Her er du: Forsiden > Forum > Skadedyr og plantesygdomme > 3 år gammel bøgehæk med udfordringer