Skrevet af: Tine Luise, 14. marts 2015 kl. 6.31
Kan marehalm gro på 4 meter høj jord-skrænt, der er belagt med kampesten? Marehalmen vil altså skulle gro i jorden mellem de store sten. Skrænten ligger ikke ved vand, den er sydvendt og meget solrig. Jeg vil evt. kunne påfylde lidt sand mellem stenene, hvis det vil gavne forholdene for marehalmen.
Og er der nogle marehalm-arter, der kan klare opgaven bedre end andre? Eller er der måske græsser af samme størrelse, der vil kunne klare opgaven?
Vh Tine
Skrevet af: Lone Brems, 14. marts 2015 kl. 19.32
Hej Tine Luise
Muligheden for at få marehalm til at trives afhænger af, hvad jordvolden består af - et tyndt lag sand vil måske ændre noget på vækstbetingelserne i mere optimal retning, fordi de øverligt liggende rodstængler jo vil etablere sig her.
Marehalm kan etablere sig hvis den plantes i indlandet, dvs langt fra strandområder - men den er tilpasset tilpasset næringsfattig, sandet, tør jord - og forekommer naturligt udbredt langs kysterne i en stor del af Europa.
Den har i sin artsbetegnelse på latin indbygget, at den er en kornart "Élymus" og at den vokser i sand "Arenarius"...
Marehalm kan etablere sig ved naturlig spredning ovenpå opskyllet tang, dækket af sammenføget sand - men den kan kun vokse sådan et sted gennem flere år, hvis tidevandet ikke når tangbunken.
Så den tåler en begrænset næringsreserve - og efterhånden som den etablerer sig vil dens overjordiske dele hen over året give læ for organisk materiale, der tilføres med vinden - der sker en vis naturlig aflejring på denne måde.
De samme overjordiske dele vil repræsentere en næringsstofreserve (som kaldes førne når det er visnet - kompost når det er delvist nedbrudt - frit tilgængelige vandopløselige næringsstoffer, når de er helt nedbrudte).
Måske har du allerede overvejet disse forhold:
Vær opmærksom på, at hvis marehalm først har etableret sig, kan den efter nogle år brede sig ganske voldsomt & hurtigt og være vanskelig at begrænse til de arealer, hvor den er ønsket.
Er den ønsket i det biologiske miljø, som omgiver jordvolden ?
Eller vil det måske være bedre under hensyn til biodiversiteten at gå efter hjemmehørende arter på den jordbund og under de forhold som er på stedet (vind, nedbør, soleksponering) ?
Kunne der måske opstå en naturlig, artsrig flora og fauna, hvis du "gjorde ingenting" - eller blot tilførte frø fra urter som er hjemmehørende i området ?
Jeg håber du kan bruge lidt af dette input i dine overvejelser inden valget marehalm / ikke marehalm ;-)
Venlig hilsen fra
Lone
Skrevet af: Tilde P., 14. marts 2015 kl. 20.52
Hej.
En lille egenskab hos Marehalm, som du skal være opmærksom på.
Bladene er meget hårde, spidse i enden og skarpe på kanterne. De kan skære som knive, hvis ikke man passer på, og børnevenlig er Marehalm bestemt ikke.
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.