Forum

Beplantning med buske

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Henrik Andersen, 2. oktober 2013 kl. 13.45

Hej alle i havefolk!
Vi er de lykkelige ejere af en skrående grund, hvor der skal laves to støttemurer, hvor der er ca 2 m mellem. På dette stykke, der er ca 6 m langt, vil vi gerne have buske, der skærmer for indblik hele året. Det samme gælder et stykke fra hjørnet og op til vores hus. Her er der ca 10 m.

Vi skal have et drivhus inden for den anden mur og da vores grund ligger som den første grund og på et hjørne, vil vi gerne afskærme hjørnet, så vi opnår lidt privatliv.

Vi vil også gerne skabe noget liv og tiltrække insekter, pindsvin og fugle. Derfor søger vi gode idéer til en blanding af buske (ca 60-80 cm på 10 m stykket, ca 1 1/2 - 2 m på 6 m stykket), der både lukker tæt med grenstruktur, blomstre, skaber rum til fugle og andre smådyr og er skønne at se på.

Kan I hjælpe med gode forslag? Jorden er ler i bunde, hvortil der bliver tilført kompost fra vores genbrugsplads.

1 af 2 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 2. oktober 2013 kl. 15.08

Hej Henrik Andersen

Ikke let at vide, hvad de to stykker beplantning skal spille sammen med - derfor er det ikke helt let at vide, hvilket forslag I egentlig har brug for...
Jeg vover at bringe tre ret forskellige forslag frem - om de er gode er I jo de nærmeste til at afgøre !

Jeg forstår din beskrivelse som at de to beplantninger mødes i et hjørne
- hvis det er rigtigt opfattet kan det måske være værd at gå enten efter en sammenvævet overgang mellem de to beplantninger - eller efter en sammenhængende, ensartet beplantning i to højder (måske med en glidende overgang) ?

Sammenvævet overgang:
Kvæder, ribs, solbær, tornfrie brombær, efterårshindbær, hyld og måske hassel kunne være ét bud på noget spiseligt, som samtidig opfylder kravene om tæt grenstruktur, rum og føde for fugle og insekter - og som hvis de plantes med to - fem planter af hver slags vil kunne danne en ugennemsigtig og ugennemtrængelig afskærmning ud mod vejen.
Beskæringen af buskene behøver ikke at være mere end et formiddagsprojekt et par gange årligt - og buskene vil profiterere af jorddækning med kompost eller barkflis (det vil begrænse ukrudtsfremspiring i plantningens etableringsfase på 2 - 4 år).

Sammenvævet overgang:
Et andet præg kunne opnås ved at plante ikke-frugtbærende buske som for eksempel bunddækkende lave roser og de lidt højere buskroser eller evt buketroser. Vælges der en sammensætning, hvor blomsternes farve ligger indenfor en afgrænset del af farvespektret kan der opnås en flot virkning med de lave buske som afløses af de lidt højere. For at rosenhjørnet fremtræder velholdt må der beskæring til og afpudsning af visne blomsterhoveder på de valgte storblomstrede roser - et sommerarbejde, som man kan vælge at holde af ;-)

Ensartet, sammenhængende - evt med glidende overgang:
En tredje vej at gå kunne være at vælge stedsegrønne - enten buksbom eller taks (vælg hanplanter). De er begge lette at forme med saks (klipning et par gange elelr tre årligt) og begge er yderst langlivede og især taks er tålsom for vind. Begge opfylder kriteriet om tæt væv af grene - men har jo ingen blomsterpragt.
Blomster kan sikres på anden vis - ved "overstandere" af sommerfuglebusk (skæres ned til 30 - 40 cm hvert forår - men står smukt vinteren igennem med let grenhvælv med frøstande. Plantes disse med 3 - 4 meters mellemrum (trukket tilbage fra vejsiden, så den stedsegrønne flade ud mod vejen er ubrudt) og vælges samme farve til alle eksemplarerne opnås en smuk blomstringsperiode i juli - august, hvor sommerfuglebuskene vil tiltrække masser af farverige sommerfugle.

Held og lykke med haveplanerne !

Med venlig hilsen fra
Lone

2 af 2 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Henrik Andersen, 2. oktober 2013 kl. 15.31

Hej Lone
Jeg er meget begejstret for dine forslag! Måske især det første pga al den foder til fuglene. Det andet, fordi jeg godt vil have noget med torne (naboen har lige haft "besøg"), til at holde folk lidt ude. Og så er det jo skønt med alle de blomster :)

Lige lidt mere info herfra:

Jeg har lige lavet en hurtig skitse hvor det skraverede område fra huset og rundt, er det område, der skal beplantes. Grunden falder en del oppe fra huset og ned. Derfor skal det første stykke være lavt, men det langs vejen for enden af huset, skal være højere.

Stykkerne vender mod hhv. nord og øst. Der er meget vind også, men også solrigt. Jorden kan have en tendens til at være fugtig også.

Mange hilsner
Henrik

Nyt svar til emnet »Beplantning med buske«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Prydhaven > Beplantning med buske

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider