På denne side finder du kommentarer til teksten Hvordan formerer man mistelten? Hvis du vil skrive en ny kommentar, kan det være en god idé at læse teksten først.
Skrevet af: Steven Bille Nielsen, 2. januar 2004 kl. 22.18
Hvilken Jord kan Mistelten tåle, Samt Hvilke Solforhold skal den have + Hvor meget vind må den udsættes for?
Skrevet af: Henrik Ahlmann, 3. januar 2004 kl. 11.19
Mistelten tåler ikke jord; den snylter på vedplanter og er ikke i kontakt med jorden. Planten Etableres fx på æblekviste gennem såning (der kan dog normalt også købes paradisæbler med etablerede planter). Det tager relativ lang tid for planten at udvikle sig, og værtstræet bør være kraftigtvoksende samt i god vækst. Udviklingen af planten sker relativt langsomt,- det drejer sig om flere år. Det bedste er at købe frø specielt egnet tiol planteetablering. De bær, der kan kan fås på planter/kviste ved juletid er ikke rigtig modne så tidligt på vinteren, og giver sjældent et vellykket resultat. (Det har tidligere været muligt at få frø ved henvendelse til Knuthenborg Safaripark -det er det muligvis stadig)
Mistelten sås normalt i marts–april, selv om det dog også kan ske i januar–februar. Dog er der her risko for, at en del af frøene skylles af af nedbør. De friske frø klemmes ud af bærret og fastgøres til en tør gren med ca 5–10 mm i diameter og frisk glat bark (frøet er omgivet af geléagtig masse og klæber let). I grenvinkler og revner er barken normalt for tyk til at den lille plante kan trænge igennem og etablere sig.
Selv om frøet glider efter nedbør (det geléagtige lag kan svulme) bør man ikke fjerne et frø, der allerede er sat fast på træet. Der skal endvidere etableres både han og hunplanter (planterne er tvebo), hvis man vil have bær på planterne og sdisse bør da ikke sidde for langt fra hinanden i hver ende af haven. Det er ikke muligt at se på frøene om det er han- eller hunplanter, så der skal flere til. Blomstring af mistelten kan let være op til 7 år undervejs. Planten bør sidde relativ lyst på værtstræet (ikke mørk skygge), -den naturlige plads er relativt højt oppe i kronen, men dette lyskrav kan let tilgodeses gennem fornuftig beskæring. Uden præcist at kende misteltens lækrav, vil jeg tro, at den kræver almindeligt gode læforhold, uden stærk blæst.
Mistelten er traditionelt knyttet til æble, men trives tillige på en række sorter af andre løvtræer, herunder pære, blomme, kirsebær, ahorn, hestekastanie, bøg, liguster, syren og rønnebær.
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.
Her er du: Forsiden > Forum > Kommentarer > Kommentarer til »Hvordan formerer man mistelten?«