Skrevet af: Michael Dalsgaard, 3. november 2009 kl. 21.24
I foråret plantede vi en ligusterhæk, men lavede dengang ikke en
"graverende" så vi nemmere kunne holde ukrudt og græs væk.
Vi skal nu igang med at fjerne græstørv omkring hækken, men hvor
langt "hvormange cm" må vi ca gå ned i jorden, uden at de øverste
rødder tager skade?
Kan vi bruge en spade?
De øverste små trevlerødder fra hækken, har vel filtret sig ind
i græsrødderne, og bliver vel uundgåeligt rykket med op sammen med græstørven?
Skrevet af: Lone Brems, 4. november 2009 kl. 8.03
Hej Michael
I kan ikke gennemføre græstørvsfjernelse uden at skade de øverst liggende rødder men I kan begrænse skaderne ved at stikke kanten af med en kantstikker, som ikke skærer dybere end nødvendigt (68 cm dybde på rillen er normalt fint nok i en græsplæne).
Kantstikningen foretages ca 20 cm fra hækplanterne og er lettest, hvis der udspændes en snor langs hækken.
(Det Hollandske firma Sneeboer har en stærk, effektiv, ergonomisk udformet og smuk kantstikker, halvmåneformet og med et rigtig godt trægreb prøv at kontakte www.shop.havegalleriet.dk eller www.haven.dk det er to af forhandlerne i Danmark. Og ja jeg er den begejstrede indehaver at et velbrugt eksemplar :-)
Efter kantstikning langs begge hæksider fjernes snoren og fjernelse af græstørvene kan gå igang. Arbejd med en greb langs hækken. Stik greben skråt ned i stikrenden og vinkelret ind mod hækplanterne. Vip lidt med greben og fjerne så tørven med hænderne. Ryst mest mulig jord af lige der, hvor tørven har ligget før tørven køres til kompostdyngen.
Efter oprensningen vil det være godt at topdresse renden på begge sider af hækken med
sand, hvis jorden er meget lerholdig
kompost, hvis jorden er sandet og trænger til et større humusindhold "liv" (Men pas på den kompost I kan få med hjem fra genbrugsstationen er oftest alt for næringsrig / indeholder uønskede stoffer brug gerne halvomsat kompost fra egen have.)
et tynd lag halmrigt hestemøg
barkflis, som langsomt omsættes (og som solsortene ofte endevender og spreder lidt i deres søgen efter orm og larver).
Topdressingens formål er at beskytte de øverste rødder mod udtørring, eventuelt tilføre næring, vanskeliggøre græssets fremtrængen og hindre frøukrudt i at spire og endelig gør topdressingen de kommende års lugearbejde lettere.
Rigtig god arbejdslyst!
Med venlig hilsen fra
Lone
PS Når I komposterer græstørv, så sørg for at dække dyngen lystæt af og hav tålmodighed om et par år har I en fremragende kompost til potteplanter og andre sarte sager.
Skrevet af: Michael, 4. november 2009 kl. 12.36
Hej igen. Tak for svaret. Hvis jeg nu bruger en spade til at "kante af med" er det vel fint nok, eller hvad? Jeg har prøvet at lave nogle test opgravninger, og umiddelbart er der kommet lidt rødder fra hækken med op. Risikerer hækken at dø, og hvor "voldsomt" kan det gøres før den evt. går ud? Har revet græsset op med hænderne, ca. 810 cm ned i jorden omkring hækken.
Skrevet af: Lone Brems, 4. november 2009 kl. 15.39
Hej Michael
Du kan da selvfølgelig bruge en spade den skal blot bruges, så du ikke skader mere end hvad opgaven med at fjerne græstørv kræver. Så undlad at træde spaden mere end 68 cm ned i jorden og anvend så greb eller hånd til at løsne græsset med.
Jeg har givet både unge og mere modne hække af bøg, liguster og naur en "fod-kur" som den, du er igang med at give din ligusterhæk. Hvis du sørger for, at begrænse udtørringen af overfladen ved de fritlagte rødder er der rigtig gode muligheder for, at din hæk trives fremover.
Med venlig hilsen fra
Lone
Skrevet af: Michael, 5. november 2009 kl. 14.11
Hej Lone. Tak for svaret. Jorden er også godt blød lige nu, så det letter arbejdet en del :-) Tak for hjælpen.
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.