Forum

Komposit brædder til højbed

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Emmi Ce, 27. marts 2017 kl. 22.47

Hej, har lige et spørgmål, overvejer at købe flexkasser/KAPILLÆR kasser af komposit, men må man bruge dem til højbed.?
har læst mig frem til at man ikke må bruge(eller de anbefaler ikke) trykimprægneret brædder til højbede, da den frigiver giftstoffer, men hvordan er det med komposit kasser,?

1 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Ayoe B. P., 27. marts 2017 kl. 23.14

Tjaaah, Emmi - du er på et forum, hvor kunstmaterialer nok ikke lige bliver betragtet som specielt økologisk. ;)

Men rent personligt ville jeg ikke selv bruge dem, i forbindelse med fødevarer af nogen art. Alt andet lige, så er kompositmaterialer mere eller mindre kendt for at afgive kemikalier og mikropartikler lige så snart, at overfladen begynder at blive ødelagt af sol, frost og regn. :(

Vil du være sikker på, at det ikke afgiver noget til dine planter, så skal du nok over i ubehandlet pileflet eller lærketræ. Lærketræ er kendt for at være naturligt imprægneret og meget holdbart - om end det desværre også koster en smule. ;)

Mvh. Ayoe

2 af 3 Skriv nyt svar | Link

Skrevet af: Anonym bruger, 27. marts 2017 kl. 23.33

Slettet af administrator 28. juni 2022 kl. 12.29.

3 af 3 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lone Brems, 28. marts 2017 kl. 13.56

Hej Emmi Ce

Du kan jo vælge lige efter hjerte og pengepung - men du skal vide, at kompositmaterialer p.t. ikke er genanvendelige, fordi de tekniske løsninger til at adskille, hvad de er sammensat af, ikke er udviklet endnu.

Så hvad der kasseres af cement-, træfiber- og plastkomposit bliver efter Miljøstyrelsens anvisninger henlagt i jorddeponi. Ingen ved, om det engang i fremtiden kan betale sig at grave det op og genanvende det. Imens det ligger i jorden vil regnvand gennemsive det og perkolatet bliver analyseret for eventuelle betænkelige kemiske forbindelser, der helst ikke skal havne i grundvandet. Men om tilrettelægning af analyse og håndtering af resultaterne er sikre veje - det ved ingen endnu.
Læs evt. mere i Miljøstyrelsens vejledning "Håndtering af kompositaffald"

Så situationen er, at nogen producerer / forbruger disse kompositmaterialer uden at vide, hvad der måtte opstå i fremtiden af miljøproblemer og uden at vide, om disse miljøproblemer kan løses.

Det er lidt "tung" viden at have, når byggemarkederne frister med langtidsholdbare løsninger i form af kompositbrædder til indramning af højbede...
Men det er jo enkelt at vælge en løsning som den Frank Chr.s beskriver. Det giver også anledning til at glæde sig over, at bænkebidere og skolopendre (som et par stykker ud af mange, mange flere små organismer) får gode udviklingsmuligheder.

Endelig kan du jo overveje, om det er nødvendigt med rammer om dit højbed.... Hvis det alene er med formålet at dyrke køkkenurter er metoden at opbygge et "Hügelbed" gennemprøvet med stor succes gennem flere hundrede år i hele Europa.
Hvis der er æstetiske krav kan det måske overvejes at opbygge rammer omkring bedet / bedene i marksten, tilhuggede sten eller brændte lersten ?

Jeg håber, du har energi til at lede lidt omkring efter en god økologisk løsning !

Venlig hilsen
Lone

Nyt svar til emnet »Komposit brædder til højbed«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Køkkenhaven > Komposit brædder til højbed

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider