Skrevet af: Jens Agerholm, 20. september 2012 kl. 10.49
Hej.
Jeg er nybegynder i køkkenhaven - derfor dette tåbelige spørgsmål: Flere af mine hvidkål og nogle af mie rødkål har nu - den 20. september - flotte hoveder. Er det mon for tidligt at høste af dem?
Skrevet af: Tom Andersen, 20. september 2012 kl. 17.39
Nej, nyd dem også rå og fintsnittet - de er lækre og kvaliteten kan stort set ikke købes.
Skrevet af: Jens Agerholm, 20. september 2012 kl. 18.39
Mange tak for rådet. Vi går til den i morgen!
Ved du i øvrigt, hvordan man gemmer kålene bedst, når man har en varm kælder og en uoåvarmet garage. Lægger man dem bare i en kasse?
Skrevet af: Tom Andersen, 20. september 2012 kl. 20.07
Med mindre de er fuldstændig udvokset, behøver du ikke høst andet end det du skal bruge i løbet af en uge eller to. Det kræver naturligvis at du beskytter kålen i tilfælde af frost.
Og frost er også et problem ved opbevaring. I din situation ville jeg bruge den uopvarmede garage og når vi kommer længere hen, hvor der kan optræde frost i garagen, pakke kålen ind i noget halm/ vintermåtte.
Jeg har ikke erfaring med de nye opbevaringskasser af flamingo, men vil tro at de er fine i din garage.
I kule i køkkenhaven har jeg haft vinterhvidkål frem til jul.
I år har jeg desværre ingen vinterkål overhovedet.
Skrevet af: Anonym bruger 1, 20. september 2012 kl. 21.04
Tag det nu roligt.
Kål tager ingen skade af en smule nattefrost. Tværtimod.
Når den første nattefrost kommer, danner mange planter sukkerstoffer for at beskytte cellerne mod sprængning.
De bliver mere velsmagende, da den skarpe smag forsvinder helt eller delvis.
Der skal selvfølgelig være måde med galskaben ;-).
Skrevet af: Tom Andersen, 20. september 2012 kl. 21.48
Ja, nogle grønkål vinder i smag - det siges jo, men høstede kålhoveder kan ikke tåle megen frost før det går ud over holdbarheden.
Professionel opbevaring mener jeg sker ved maks minus en eller en halv grad og nær 100% relativ luftfugtighed.
Skrevet af: Tom Andersen, 20. september 2012 kl. 21.50
maks minus - det er vist lidt for indforstået :)
Ikke under en eller en halv minusgrad, var det jeg ville sige....
Skrevet af: Anonym bruger 1, 20. september 2012 kl. 22.15
De skal stå på roden, så der er saftforbindelse.
Det samme med slåen. Det duer ikke rigtigt bare at komme dem i fryseren.
Skrevet af: Anonym bruger 1, 20. september 2012 kl. 22.40
Det skal måske også nævnes, at frø eller planter skal være købt som vinterhvidkål. Der er forskel på sorterne.
Det er det samme som med porrer og gulerødder o. a.
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.
Her er du: Forsiden > Forum > Køkkenhaven > Hvidkål